Hur du behandlar tendinit snabbt och naturligt
Tendinit är ett tillstånd som uppstår när senor blir inflammerade. Det drabbar främst senorna i hälarna och biceps, som växer i storlek och gör det drabbade området inflammerat.
De främsta orsakerna till detta tillstånd är repetitiva rörelser kombinerade med dålig hållning samt tryck från skor. I grund och botten orsakas det oftast av en händelse som leder till att senan blir inflammerad, även om alla former av sträckningar eller trauman som resulteras av felaktigt utfört muskelarbete kan orsaka tendinit på lång sikt.
Om tendinit
De första tecknen på detta tillstånd är att du upplever en smärta i senan vid förflyttning eller när den utsätts för tryck. Ett annat vanligt symtom är svårigheter att röra lederna. De bästa sätten att lindra symtomen på tendinit är att vila och inte röra på den kroppsdel som gör ont. Du bör också använda andra skor om du upplever problem med just hälsenan.
Tendinit behandlas huvudsakligen genom att minska smärta och inflammation. Om det är ett riktigt svårt fall kanske du vill prova en extern, antiinflammatorisk gel eller kräm som du applicerar direkt på hudytan där den inflammerade senan sitter.
Du bör försöka att inte röra på den drabbade senan alltför mycket. Du kan applicera värme eller kyla på området för att lindra smärtan. Tänk dock på att om du har ett progressivt fall av tendinit kan det leda till att senan nöts ner eller att du ådrar dig skador som inte kan läka fullt ut. Dock finns det många naturliga sätt att behandla symtomen och lindra smärtan från detta tillstånd.
Förslag på hur du kan lindra smärtan
- Förändringar i dina träningsvanor är det första du bör överväga när du lider av tendinit. Du bör inte utöva någon sport som överanstränger det drabbade området. Du kan istället ersätta dessa med mer avkopplande stretchande övningar som yoga, som kan bidra till att minska smärtan, men som samtidigt håller dig aktiv medan du vilar den inflammerade senan.
- Som tidigare nämnts kan du också applicera värme eller kyla på det drabbade området för att hjälpa till att lindra smärtan. Du bör göra detta i 20-minutersintervaller. Med andra ord bör du applicera värme eller kyla i 20 minuter, och sedan ta bort det i 20 minuter. Upprepa med en påse med is eller en varm kompress tills smärtan försvinner.
- Fiskolja som kosttillskott eller ett ökat intag av fiskolja är ett annat bra förslag eftersom det bidrar med omega-3 och naturliga antiinflammatoriska medel, vilket hjälper till att eliminera inflammationen du upplever när du har tendinit.
- Vila är den främsta rekommendationen för alla som har tendinit. 8 timmars sömn per natt bidrar till att påskynda den naturliga läkningsprocessen hos senan.
Naturliga recept för tendinit
Det finns också några naturliga, växtbaserade recept som kan hjälpa dig att behandla tendinit. Dessa växter har egenskaper som verkar avslappnande och minskar muskelinflammation, vilket bidrar till att lindra smärtan. Ett par av dessa växter är:
- Vide, som delar en del av egenskaperna hos aspirin, är till stor hjälp vid behandling av tendinit. Du kan göra en sockerlag med två gram torr bark i ett glas vatten och dricka det två eller tre gånger om dagen. Du bör dock inte dricka det under en längre tid eftersom det kan störa matsmältningssystemet.
- Solhatt är en växt med några kraftfulla antiinflammatoriska egenskaper. Du kan dricka det i form av ett örtte. Tillsätt bara en sked av denna växt till en kopp vatten. Drick en eller två koppar per dag.
Slutligen är det mycket viktigt att äta livsmedel rika på magnesium och kisel, som binder samman de ligament som har skadats av tendinit. Några bra livsmedel att inkludera är sallad, persilja, sparris, spenat och nötter.
Detta tillstånd kan förebyggas genom att begränsa aktiviteter som kräver en överdriven mängd styrka, förbättra din kost samt utföra avkopplande övningar för att vila muskler och senor. Tendinit kan upplevas som en mardröm för alla som värnar om sin hälsa, men du kan trösta dig med att det både kan förebyggas och behandlas mycket effektivt.
Samtliga citerade källor har granskats noggrant av vårt team för att säkerställa deras kvalitet, tillförlitlighet, aktualitet och giltighet. Bibliografin för denna artikel ansågs vara tillförlitlig och av akademisk eller vetenskaplig noggrannhet.
- Aarland, R. C., Bañuelos-Hernández, A. E., Fragoso-Serrano, M., Sierra-Palacios, E. D. C., Díaz de León-Sánchez, F., Pérez-Flores, L. J., … & Mendoza-Espinoza, J. A. (2017). Studies on phytochemical, antioxidant, anti-inflammatory, hypoglycaemic and antiproliferative activities of Echinacea purpurea and Echinacea angustifolia extracts. Pharmaceutical biology, 55(1), 649-656. Available at: https://doi.org/10.1080/13880209.2016.1265989. Accessed 10/03/2020.
- Bonaterra, G. A., Heinrich, E. U., Kelber, O., Weiser, D., Metz, J., & Kinscherf, R. (2010). Anti-inflammatory effects of the willow bark extract STW 33-I (Proaktiv®) in LPS-activated human monocytes and differentiated macrophages. Phytomedicine, 17(14), 1106-1113. Available at: https://doi.org/10.1016/j.phymed.2010.03.022. Accessed 10/03/2020.
- Mayo Clinic (2019). Tendinitis de Aquiles: diagnóstico y tratamiento. Available at: https://www.mayoclinic.org/es-es/diseases-conditions/achilles-tendinitis/diagnosis-treatment/drc-20369025. Accessed 10/03/2020.
- Wall, R., Ross, R. P., Fitzgerald, G. F., & Stanton, C. (2010). Fatty acids from fish: the anti-inflammatory potential of long-chain omega-3 fatty acids. Nutrition reviews, 68(5), 280-289. Available at: https://doi.org/10.1111/j.1753-4887.2010.00287.x. Accessed 10/03/2020.