Hur du bäst sköter en ädelcypress

Det är inte svårt att ta hand om ädelcypress. Det finns dock några viktiga saker att tänka på. Lär dig de bästa tipsen här.
Hur du bäst sköter en ädelcypress

Senaste uppdateringen: 11 december, 2023

I början kan den här växten vara svår att ta hand om, men när den väl har rotat sig är ädelcypressen ganska sköta. Detta betyder inte att den inte behöver någon skötsel alls, utan snarare att du kan minska det underhåll den kräver i sina första stadier. Läs vidare för att få några goda tips och råd för hur du bäst sköter din ädelcypress.

I allmänhet är dessa träd solälskande, tolererar kyla och torka och gillar något sura jordar. Vi ska berätta hur du skapar de idealiska förutsättningarna för att denna växt ska trivas. Innan vi gör det, låt oss ta en närmare titt på egenskaperna hos denna växt.

Hur ser en ädelcypress ut?

Ädelcypress en tillhör släktet Chamaecyparis. Det är en buske med vintergröna och strukturerade blad, som kan hittas i höga och korta former. Den senare används för häckar.

Bladverket liknar cederträdet ; dess färg sträcker sig från grönt, gult och blågrönt till grågrönt. Barken är djupt brun.

I storlek sträcker de sig från 2 till 20 meter; höjden bestäms av sorten. De är populära för att dekorera uteplatser vid jul.

Den påminner om cypressen och därav har den fått sitt vanliga namn. Dessa barrträd har fått en plats bland prydnadsväxterna, så det är vanligt att se dem i parker och trädgårdar.

Vi tror att du också kan vilja läsa den här artikeln: Slow gardening: Låt trädgården växa fram långsamt

Så sköter du en ädelcypress

Det finns mer än 70 sorters ädelcypresser, så det finns en bred variation av storlekar och former för dessa buskar. Det finns pyramidformade, dvärgformade, ovala och klotformade, bara för att nämna några.

I alla fall behöver de en hel del omsorg för att bevara sin volym och prakt. För detta ändamål delar vi en enkel guide om vad arbetet kräver.

Solljus

Den här buskens frodighet svarar till stor del på dess exponering för solen. Om du planerar att plantera en ädelcypress i din trädgård, bör du placera den i full ljus eller halvskugga, särskilt om det är den gyllene sorten du ska plantera.

Det finns forskning om detta ämne. Tidningen Forestry Science and Technology visar i en studie som undersöker vilka ljus- och gödslingsförhållanden som är bäst för denna växt. Resultaten visar att växten klarar av maximalt 35 % för optimal tillväxt, men det bästa är att den får 100%.

Skydda dem från hårda vindar

Även om ädelcypressen kan stå emot låga temperaturer och starka vindar, är det möjligt att dessa miljöförhållanden kan bränna dess lövverk. Speciellt när de är unga buskar. Rekommendationen för att undvika skador är att isolera den med kompost på marken och en säckvävsvägg runtom.

Plantering och omplantering i krukor

Du kan odla ädelcypress i en kruka, men kom ihåg att vissa av dessa buskar växer upp till 20 meter. Se till att det är en dvärgsort (de som blir 2 meter) innan du väljer små krukor.

När det är dags att plantera, välj en kruka som ger trädet tillräckligt med utrymme att växa. Om du gör en omplantering, använd tekniken där du lutar behållaren åt sidan; ta försiktigt ur cypressen och lyft över den till den nya krukan. Den senare måste du först förbereda med näring och dränerad jord.

Säkerställ bra jord

Missouri Botanical Garden påpekar att ädelcypressen växer bra i vanliga, väldränerade jordar med medelhög fuktighet. Men de trivs allra bäst i fuktiga jordar.

Underlaget måste vara näringsrikt. Du får det genom att tillsätta gödsel och blanda grus, sand och jord, eftersom detta gynnar dränering och du kan undvika att plantan blir dränkt.

Så sköter du en ädelcypress: vattna ordentligt

För att de ska må så bra som möjligt, ge dem ordentligt med vatten. Detta hjälper den att skapa starka rötter. Allteftersom åren går kommer den inte längre att vara lika törstig; då kan du ge den måttlig vattning under torrare årstider.

Hur du bäst sköter en ädelcypress: se upp för svampar

En av de sjukdomar som kan angripa detta träd är svampinfektion. Denna infektion orsakas av en patogen svamp som är dödlig för cypressfamiljen.

Effekten är en deformation av stammen tills den dödar växten. Det är under säsonger med högre luftfuktighet, som höst och vår, som risken för dessa parasiter tenderar att vara högre.

Hur du bäst sköter din ädelcypress under dessa omständigheter är genom växtmaterial, såsom maritim tallbark. Denna kompost, som du lägger runt trädets fot, kan hjälpa till att förebygga skador. Vissa studier, som en som publiceradts i tidskriften Forests , beskriver tallens antifungala, antibakteriella och antioxidativa egenskaper mot vissa typer av svampar.

Gillar du den här artikeln? Du kanske också vill läsa: Hur du skapar en pollinatorvänlig trädgård

Bonusfakta: frön och sticklingar

Om du föredrar att plantera från grunden och inte köpa en färdig planta på en plantskola, är detta avsnitt för dig. Autonomous University of Hidalgo rekommenderar att en ädelcypress omplanteras mellan april och maj, förutsatt att proceduren är genom sticklingar. Denna metod börjar dock sin förberedelse på hösten.

Det är under hösten som du måste skära loss en gren från trädet, cirka 10 cm lång. Rengör bladverket, blöt snittänden med vatten och fukta med rothormon.

Nästa steg är att plantera den i fuktig, dränerad jord, täcka den med en plastpåse och ställa plantan i solen där den får stå tills den slår rot. När den gör det, kontrollera om rötterna visar på motstånd när du drar i sticklingen. På så sätt kommer du att veta att proceduren fungerat.

Om du å andra sidan vill så frön, börja med att blötlägga dessa en hel dag i en burk med vatten. Ta sedan bara de som sjunker till botten, slå in dem i en pappershandduk och lägg in dem i kylen i en plastpåse.

Därefter väntar du 2 månader innan du kan plantera dem i förberedd jord. Det tar sedan ett år för plantorna att gro och under denna tid behöver de halvskugga; efter denna tid kan du börja vänja dem vid värme.

Att plantera ädelcypress kräver tålamod; det är inte en växt som växer på kort tid.

Hemligheten med hur du bäst sköter en ädelcypress

Nyckeln till hur du bäst sköter en ädelcypress ligger i flerårigt underhåll. De kräver ingen specifik beskärning, men enstaka trimning emellanåt är lämplig för formning och höjdkontroll.

Ett par gånger om året är det lämpligt med beskärning. Du kan göra detta oavsett årstid, men om du vill beskära den, rekommenderas detta på hösten eller våren.

I övrigt kräver denna växt motsvarar vanlig, grundläggande skötsel, som att ta bort torra grenar, undersöka grenarna för skador, bevattning och att du håller jorden ren och näringsfylld. Så, nu kan du sätta igång med trädgårdsarbetet!


Samtliga citerade källor har granskats noggrant av vårt team för att säkerställa deras kvalitet, tillförlitlighet, aktualitet och giltighet. Bibliografin för denna artikel ansågs vara tillförlitlig och av akademisk eller vetenskaplig noggrannhet.Denna text erbjuds endast i informativt syfte och ersätter inte konsultation med en professionell. Vid tveksamheter, rådfråga din specialist.