Hjälper åkerfräkenextrakt att minska bristningar?

Vissa menar att det kisel som finns i åkerfräkenextrakt kan hjälpa till att behandla bristningar. Men är detta sant, och finns det några bevis? I den här artikeln ska vi titta närmare på detta.
Hjälper åkerfräkenextrakt att minska bristningar?

Senaste uppdateringen: 21 april, 2023

Åkerfräkenextrakt (Equisetum arvense) har länge använts vid tillverkning av produkter för att minska bristningar. Tack vare dess kiselinnehåll kan denna växt vara effektiv för att återställa huden och förbättra dess utseende. Men är det så effektivt som många hävdar?

Det är värt att specificera att bristningar är en form av hudärr som orsakas av sträckning av dermis, antingen under tillväxt, efter viktökning eller på grund av hormonella problem. De sitter ofta på skinkorna, benen och buken. Men de kan också förekomma på brösten och ryggen.

Som beskrivs i en publikation i National Center for Biotechnology Information syftar behandlingen av dessa till att öka produktionen av kollagen och elastiska fibrer, såväl som hydrering. För detta ändamål har en mängd olika produkter testats. I följande artikel ska vi fokusera på de möjliga läkande effekterna av åkerfräkenextrakt när det gäller att behandla bristningar.

De möjliga fördelarna med åkerfräkenextrakt för behandling av bristningar

Åkerfräken, vars vetenskapliga namn är Equisetum arvense, tillhör familjen Equisetopsida och kommer från de tempererade områdena i Europa. Sedan urminnes tider har det varit en ört med olika medicinska tillämpningar. När det gäller huden tillskrivs den antiinflammatoriska, antioxiderande och återställande egenskaper.

Forskning rapporterad i BMC Complementary Medicine and Therapies visar att det är en riklig källa till flavonoider, triterpenoider, fytosteroler, kalium, kalcium och framför allt kiselsyra och silikater.

De senare värderas på kosmetisk nivå, eftersom deras assimilering i huden är förknippad med flera fördelar, till exempel minskning av hudbristningar. I detta avseende visar en studie som delas i Anais Brasileiros de Dermatologia att kisel spelar en viktig roll i syntesen av kollagen.

Utöver detta ingriper det i aktiveringen av hydroxyleringsenzymer, som är avgörande för bildandet av kollagen. Således förbättrar det styrkan och elasticiteten i huden.

Nackdelen är att det fortfarande inte finns några avgörande bevis för effekterna av åkerfräken vid behandling av hudbristningar. Bortsett från anekdotiska data har ingen studie bekräftat att dess effekt på att göra bristningar mindre synliga är verklig.

Istället fortsätter dermatologiexperter att argumentera huruvida hudprodukter är effektiva för att minska bristningar. Enligt forskning publicerad i Journal of the European Academy of Dermatology and Venereology finns det inte tillräckliga bevis för att stödja användningen av krämer eller lotioner mot bristningar.

Bristningar
Bristningar orsakas av nedbrytningen av kollagenfibrer.

Vi tror att du också kan vilja läsa den här artikeln: Hemgjord kräm mot hudbristningar med vitamin E

Hur används åkerfräkenextrakt vid behandling av bristningar?

Trots bristen på bevis finns det de som tillskriver positiva effekter av behandlingar med åkerfräkenextrakt för bristningar. Faktum är att det finns flera produkter på marknaden som innehåller detta extrakt bland sina komponenter.

Å andra sidan finns flera hemgjorda preparat inom populärlitteraturen. Dessa kombinerar naturliga ingredienser som lovar att ge huden näring från utsidan för att minimera detta problem. Med detta i åtanke, låt oss ta en titt på några recept.

1. Åkerfräkenextrakt mot bristningar

En studie som delas i International Journal of Molecular Sciences visar att appliceringen av vissa vegetabiliska oljor hjälper till att reparera huden, läka bristningar och gynna kollagensyntesen. I detta recept kombinerar du åkerfräken med oliv-, kokos- eller mandelolja.

Ingredienser

  • 2 dl vegetabilisk olja (valfri)
  • 1 dl åkerfräken

Instruktioner

  1. Värm din valda vegetabiliska olja i en kastrull på låg värme.
  2. Tillsätt sedan åkerfräken, som du först krossat.
  3. Låt stå på värmen i ca 5 minuter till och ta sedan bort kastrullen.
  4. Sedan, när den svalnat lite, häll oljan genom en fin sil ner i en glasburk där du sedan förvarar den.
  5. Använd produkten genom att försiktigt massera de områden du vill behandla.
  6. Applicera varje kväll innan du går och lägger dig.

En åkerfräkeninfusion

Du kan använda en infusion på denna växt som en lotion för att dölja uppkomsten av bristningar. Du bör dock använda den samtidigt med en fuktgivande kräm.

Ingredienser

  • 20 gram åkerfräken
  • 5 dl vatten

Instruktioner

  1. Koka upp vattnet och lägg i åkerfräken.
  2. Täck över och låt dra i 15 minuter.
  3. Filtrera vätskan genom en fin sil och häll upp i en sprayflaska.
  4. Spraya lotionen på önskade områden. Massera in och låt verka i 20 minuter.
  5. Skölj och återfukta med din favoritkräm.
åkerfräken bristningar
Denna åkerfräkeninfusion ska du inte dricka, utan använda som en lotion för huden.

Andra rekommendationer för att minska bristningar

Det finns ingen mirakelformel för att eliminera bristningar över en natt. Faktum är att många behandlingar bara lyckas bleka dem en aning. För detta ändamål föreslår American Academy of Dermatology följande:

  • Använd produkter mot bristningar direkt du ser att bristningar dyker upp. Ämnena är vanligtvis verkningslösa på bristningar som redan är mogna.
  • Massera tills ämnet är väl absorberat. Detta kan förbättra dess effekt.
  • Var konsekvent med behandlingen. Det vill säga, se till att använda den flera veckor i rad.
  • Välj produkter som innehåller hyaluronsyra och tretinoin bland sina komponenter.
  • Utför professionella dermatologiska behandlingar som exempelvis användbara är kemisk peeling, laserterapi och mikrodermabrasion.

Gillar du den här artikeln? Du kanske också vill läsa: Upptäck 5 bra användningsområden för kokosolja

Vad ska man tänka på

Användningen av behandlingar med åkerfräkenextrakt för att minska bristningar är väl utbredd. Trots detta finns det inga avgörande bevis om dess effekter och fördelar.

De finns inga studier som specifikt utvärderar effekterna av denna växt på hudbristningar. Man tror att det kan vara användbart på grund av dess kiselinnehåll. Men detta har man dock fortfarande inte bevisat vetenskapligt.

Har du själv blivit uppmuntrad att prova på denna växt? I allmänhet tolereras hudapplicering av denna produkt väl och medför inga risker. Bäst effekt bör vara i en kombination med massage, hälsosam kost, mycket vatten och fysisk träning.


Samtliga citerade källor har granskats noggrant av vårt team för att säkerställa deras kvalitet, tillförlitlighet, aktualitet och giltighet. Bibliografin för denna artikel ansågs vara tillförlitlig och av akademisk eller vetenskaplig noggrannhet.


  • Oakley AM, Patel BC. Stretch Marks. [Updated 2022 May 24]. In: StatPearls [Internet]. Treasure Island (FL): StatPearls Publishing; 2022 Jan-. Available from: https://www.ncbi.nlm.nih.gov/books/NBK436005/
  • Gründemann C, Lengen K, Sauer B, Garcia-Käufer M, Zehl M, Huber R. Equisetum arvense (common horsetail) modulates the function of inflammatory immunocompetent cells. BMC Complement Altern Med. 2014 Aug 4;14:283. doi: 10.1186/1472-6882-14-283. PMID: 25088216; PMCID: PMC4132922.
  • Araújo LA, Addor F, Campos PM. Use of silicon for skin and hair care: an approach of chemical forms available and efficacy. An Bras Dermatol. 2016 May-Jun;91(3):331-5. doi: 10.1590/abd1806-4841.20163986. PMID: 27438201; PMCID: PMC4938278.
  • Ud-Din S, McGeorge D, Bayat A. Topical management of striae distensae (stretch marks): prevention and therapy of striae rubrae and albae. J Eur Acad Dermatol Venereol. 2016 Feb;30(2):211-22. doi: 10.1111/jdv.13223. Epub 2015 Oct 20. PMID: 26486318; PMCID: PMC5057295.
  • Lin TK, Zhong L, Santiago JL. Anti-Inflammatory and Skin Barrier Repair Effects of Topical Application of Some Plant Oils. Int J Mol Sci. 2017 Dec 27;19(1):70. doi: 10.3390/ijms19010070. PMID: 29280987; PMCID: PMC5796020.

Denna text erbjuds endast i informativt syfte och ersätter inte konsultation med en professionell. Vid tveksamheter, rådfråga din specialist.