Hål i tänderna: orsaker och naturliga behandlingar
Hål i tänderna är förstörelse som sker i tandvävnaden på grund av förlust av mineraler. Det orsakas av syror som produceras av bakterieplack. Vi har hört flera gånger att godis ger hål i tänderna, men sanningen är att det finns många andra livsmedel som också ger hål i tänderna. Faktum är att tandproblem orsakas av näringsmässiga obalanser.
Därför måste förebyggande och behandling av hål i tänderna alltid ske med omedelbar verkan.
Två faktorer
Det finns två faktorer som i allmänhet stämmer överens med de personer som har hål i tänderna:
- Dålig matsmältning
- Överkonsumtion av särskilda livsmedel
En del personer passar in på någon av dessa faktorer, men får trots detta inte hål i tänderna. Vissa kan exempelvis äta massor med socker och aldrig få hål i tänderna, medan andra kan äta en välbalanserad kost och ändå få dem. De sistnämnda kan bero på att dessa personer har en dålig matsmältning fastän de inte uppvisar några som helst symtom om att så är fallet.
Surhetsgrad
Beroende på hur väl vi äter och hur bra vårt matsmältningssystem fungerar, har vi pH-nivåer i hela vår mag-tarmkanal som producerar saliv som antingen motverkar bakterier eller skapar den perfekta miljön för alla typer av orala sjukdomar. Bakterier är därför inte den direkta orsaken till hål i tänderna.
Livsmedel som producerar surhet
- Färdiga och bearbetade livsmedel
- Vitt socker och derivat
- Raffinerat mjöl
- För mycket kött
- Ost
- Kaffe
Vikten av kalcium
Kalcium är ett grundläggande mineral som håller tänderna starka och förebygger hål i tänderna. Vi får i oss det genom att konsumera livsmedel som innehåller kalcium:
- Sesam (tahini eller sesampasta, gomasio, sesamsalt, sesamolja, m.fl.)
- Broccoli (ännu bättre när de äts som broccoligroddar)
- Råa och osaltade nötter
- Kefir (bättre än yoghurt eftersom den är lättare att smälta eftersom den är fermenterat. Du kan även göra den själv med getmjölk.)
- Tång (blågrön alg, helst ekologisk för att undvika eventuella giftiga havsrester)
Ett mycket enkelt naturläkemedel
Ett sätt att göra munnen mer alkalisk är att strö lite bikarbonat på tandborsten. Vi rekommenderar inte att du gör detta varje dag och inte heller i stora mängder, men du kan göra det med viss regelbundenhet, som till exempel efter att du ätit sura livsmedel eller när du märker att tandköttet är inflammerat.
Oregano som eterisk olja
Oregano är en potent och naturlig antibiotika. Du kan använda en droppe eterisk olja utspädd i en matsked vegetabilisk olja för att skölja eller borsta dina tänder då och då. Om smaken är lite för stark för dig kan du späda ut det ytterligare med mer vegetabilisk olja.
Naturligt munskölj
Du kan göra ditt egna naturliga munskölj med eteriska oljor.
Ingredienser
- 3 droppar eterisk kryddnejlikeolja
- 10 droppar eterisk pepparmyntsolja
- 3 droppar eterisk teträdolja
- 1 droppe eterisk kanelolja
- 3 droppar eterisk timjanolja
- 40 droppar alkohol
- 1 dl mineralvatten
Blanda och skaka om alla ingredienser väl. Du kan förvara ditt munskölj på en sval och torr plats.
Undvik eterisk olja från pepparmynta om denna munskölj är avsedd för barn.
Havsvatten som munskölj
Du kan hitta små flaskor renat havsvatten som munskölj i hälsokostbutiker som säljer naturläkemedel. Havsvatten är väldigt alkalisk och innehåller alla de mineraler i det periodiska systemet som vår kropp behöver.
Personer som bor nära rena havsstränder kan hämta vattnet direkt från havet. Det är viktigt att göra detta på morgonen innan stranden besöks av människor som går dit för att bada. Sänk flaskan till havsbotten för att fylla den och undvik att få in vatten från vattenytan, där olika restpartiklar samlas.
Samtliga citerade källor har granskats noggrant av vårt team för att säkerställa deras kvalitet, tillförlitlighet, aktualitet och giltighet. Bibliografin för denna artikel ansågs vara tillförlitlig och av akademisk eller vetenskaplig noggrannhet.
- Aguilar, Florestán. “La gripe y la higiene de la boca.” La Odontología: Revista mensual de cirugía y prótesis dental 28.11 (1919): 546-549.
- Franco, Díaz, and Juan José. “Estrés alimentario y salud laboral vs. estrés laboral y alimentación equilibrada.” Medicina y seguridad del trabajo 53.209 (2007): 93-99.
- Lluria, Enrique. “Sepsis bucal (continuación).” La odontología34.6 (1925): 342-373.