Granatäpple kan hjälpa dig att rena artärerna
Granatäpple är en frukt som stoltserar med kraftfulla antioxidanter, många vitaminer och åtskilliga medicinska egenskaper.
Flera av fruktens delar används till olika sjukdomar, varav en är dess kapacitet att minska risken för hjärtattacker, förbättra blodflödet till hjärtat och hålla artärerna rena från sjukliga beläggningar.
Flera studier har visat att granatäpple är en av de frukter som har mest positiva attribut. Det har höga mängder C-vitamin såväl som vitamin B5 (pantotensyra), naturliga fenoler, kalium, A-vitamin, E-vitamin och folsyra.
Granatäpplets olika delar används, såsom kärnorna, blommorna, skalet m.m. Att göra juice av den rekommenderas starkt, eftersom den förenklar åtkomsten till de välgörande egenskaperna.
Granatäpple och artärer
En ny studie har visat att granatäpple kan förebygga och även motverka redan befintliga förhårdningar i hjärtats kranskärl på grund av ett ansamlande av fettinlagringar så kallad åderförfettning tidigare kallat åderförkalkning. Detta är en sjukdom som heter ateroskleros och är den främsta orsaken till hjärtattacker.
Ateroskleros kan orsakas av högt blodtryck, oxidativ stress och framförallt kolesterol. Granatäpple bekämpar alla dessa tre obalanser.
Granatäppeljuice bevisades minska ateroskleros i 25 % av patienterna som ingick i studien.
Vilka fler egenskaper har granatäpple?
- Saktar ned utvecklingen av gråstarr
- Hjälper mot diabetes
- Har antiinflammatoriska egenskaper
- Stärker ben och muskler
- Lindrar stress
- Hjälper till att reducera det “onda” kolesterolet
- Får det arteriella trycket att lätta något
- Hjälper till att förebygga olika typer av cancer, speciellt prostata
- Förhindrar att bukfett ansamlas
- Hjälper att förebygga att brosket i lederna förstörs
- Den sammandragande egenskapen hjälper att förhindra diarré. Speciellt när man intar det som ett avkok gjort på skalet och trädets bark (de som har problem med förstoppning ska inte dricka alltför mycket granatäppeljuice)
- Eliminerar tarmparasiter
- Minskar plack på tänderna och har antibakteriella egenskaper. I Indien används de vita bittra delarna av granatäpplet som ingredienser i naturliga tandkrämer
- Skyddar huden mot ultravioletta strålar (när man applicerar det lokalt på huden)
Hur ska vi äta det?
Vi kan äta det som vi normalt äter frukt, helst innan måltider. Många äter inte granatäpple för att de tycker att de är svårt att få ut kärnorna. Det man kan göra är att skära frukten i två halvor och använda en sked för att gröpa ur den. Vi kan även skära frukten i fyra klyftor för att ännu lättare kunna ta ur kärnorna.
Vi kan även göra en juice på kärnorna. Idag är det många hälsokostaffärer som säljer färdig juice. Oavsett om vi gör den själv eller köper den så är det viktigt att undvika raffinerat socker. Istället kan vi, om vi önskar söta drycken, använda lite stevia eller honung.
Juicen efterlämnar en sträv smak på tungan på grund av tanninerna, som har sammandragande egenskaper. Vi kan även blanda juicen med juice från äpplen, apelsiner, morötter, ingefära m.m för att njuta av deras nyttigheter.
Extrakt från skalet
Vi kan även utvinna ett extrakt från skalet, som är en kraftfull antioxidant och som har ännu bättre effekt på kolesterol jämfört med fruktköttet.
Granatäppelkärnolja hjälper oss att uppnå djupgående effekter i vår kropp och dra fördel av de antiinflammatoriska egenskaperna. Dessutom kan denna olja användas lokalt för att hjälpa vår hud. Tack vare antioxidanterna hjälper den till att förhindra uppkomsten av rynkor, tonar och regenererar huden samt sakta ned åldrandet. Förutom detta lindrar den även irriterad hud.
Granatäppelblommor, som har många av de sammandragande egenskaperna, kan användas som ett avkok mot diarré och även appliceras externt. För att bereda ett avkok använder du 2 msk av blomman för varje liter vatten. Låt det dra i 15 minuter.
Avkok på granatäppelblad hjälper oss att förebygga anemi om vi dricker tre glas av det per dag i minst två månader.
Oavsett vilket alternativ vi väljer bör vi inta det i minst tre månader, för att sedan utvärdera dess effekt. Vi rekommenderar att man alltid rådfrågar sin läkare eftersom vissa födoämnen kan störa mediciners effekt på kroppen.
Samtliga citerade källor har granskats noggrant av vårt team för att säkerställa deras kvalitet, tillförlitlighet, aktualitet och giltighet. Bibliografin för denna artikel ansågs vara tillförlitlig och av akademisk eller vetenskaplig noggrannhet.
- Gil, M. I., Tomas-Barberan, F. A., Hess-Pierce, B., Holcroft, D. M., & Kader, A. A. (2000). Antioxidant activity of pomegranate juice and its relationship with phenolic composition and processing. Journal of Agricultural and Food Chemistry. https://doi.org/10.1021/jf000404a
- Jurenka, J. S. (2008). Therapeutic applications of pomegranate (Punica granatum L.): a review. Alternative Medicine Review : A Journal of Clinical Therapeutic.
- Aviram, M., Dornfeld, L., Rosenblat, M., Volkova, N., Kaplan, M., Coleman, R., … Fuhrman, B. (2000). Pomegranate juice consumption reduces oxidative stress, atherogenic modifications to LDL, and platelet aggregation: Studies in humans and in atherosclerotic apolipoprotein E-deficient mice. American Journal of Clinical Nutrition. https://doi.org/10.1016/S0021-9150(00)80502-X