Föräldraalienation: vad det är och hur man undviker det

En av de viktigaste sakerna som ett barn borde få veta vid en separation är att hans föräldrar aldrig kommer sluta älska eller umgås med honom, trots separationen.
Föräldraalienation: vad det är och hur man undviker det

Senaste uppdateringen: 25 augusti, 2022

Begreppet föräldraalienation accepteras inte av någon psykiatrisk manual, men alla borde vara medvetna om dess existens.

Det finns många föräldrar som stannar tillsammans trots att de inte är lyckliga i relationen. De kan vara för att de använder ursäkten att deras barn behöver en enad familj eller för att de är så beroende av sin partner att de inte klarar av att bryta upp.

Men när det finns barn i situationen bör lösningen på äktenskapliga problem vara snabb och så okomplicerad som möjligt. Föräldrar ska alltid försöka avsluta relationen på goda villkor så att ingen blir skadad. Att avsluta ett förhållande med din make så att du kan få ett slut på dina problem betyder inte att du kastar in handduken. Istället betyder det att du som föräldrar tänker på vad som är bäst för dina barn.

“Din pappa är en mycket dålig person”

Ledset barn

“Din pappa är en dålig person” är vad ett barn kan komma att tänka om en av sina föräldrar till följd av föräldraalienation. När föräldrarna är separerade eller är i färd med en separation kan de börja “kasta stenar” och tala dåligt om den andra föräldern.

Många föräldrar tänker inte på den skada som kan ske på grund av deras attityder. Det är som om de bara tänker på sig själva. De glömmer att deras barn befinner sig i ett mycket känsligt skede där de tar in allt, och eventuella negativa erfarenheter kan sätta spår i dem som kommer att påverka dem i framtiden.

När en förälder säger till sitt barn: “Din pappa är en dålig person” börjar de skapa grogrund för föräldraalienation. Följaktligen kommer barnet att förlora sitt förtroende för sin far, uppträda orättvist mot honom och kanske till och med komma att förakta honom. I själva verket har dock fadern inte gjort något fel.

Om fadern också talar illa om sin ex-fru är det möjligt att barnet kommer att möta en våg av känslor som det inte vet hur man kan hantera.

I det här fallet kommer det inte att lita på någon av föräldrarna. På grund av detta kommer barnet att uppleva ett misstroende som kontinuerligt kommer svänga allteftersom föräldrarna försöker övertala det till deras sida.

Förhindra föräldraalienation

Nej till föräldraalienation

Föräldraalienation kan göra vilket barn som helst osäkert, ha mindre tillit och få honom eller henne att förlora respekten för sina föräldrar. Det kan också göra det mottagligt för andras åsikter, och det kommer tendera att kunna övertalas av andra. Detta beror på dess låga självkänsla som kommer från dess erfarenheter.

På grund av det är det nödvändigt att undvika de beteenden som kan orsaka utvecklingen av detta. Genom att undvika dessa beteenden kommer du också att förebygga den skada som kan påverka barnets framtid.

Några av beteenden är:

  • Talar illa om den andra föräldern inför sitt barn.
  • Försöker att manipulera barnet genom att få honom att få dåligt samvete för att han vill träffa den andra föräldern.
  • Tala om separationen utan att gå in i detalj.

I dessa fall är det viktigt att du inte använder ditt barn som stöd eller för att vara grym mot den andra föräldern. Dina barn är inte skyldiga till någonting. Detta gör att du framträder i dålig dager.

Var ärlig och uppriktig med barn

Säger godnatt till son

Det är nödvändigt att prata om separationen även med de yngsta av barn. Många föräldrar tror felaktigt att deras barn inte förstår allvaret av situationen eftersom de är så unga.

För att göra det måste du använda ett enkelt språk och svara tydligt på eventuella frågor de kan ha. Det viktigaste är att barnet vet vad som händer och varför det händer utan att det känner sig vilse eftersom det inte förstår något.

Detta beror på att barn måste förstå att separation är något naturligt. De måste inse att det inte är det värsta i världen att deras föräldrar skiljer sig, eftersom de fortfarande kommer att älska det på samma sätt.

Allt detta kommer att hjälpa barnet och undvika att hon känner sig ledsen och bortkopplad när det gäller hennes föräldrars separation. På så sätt kommer barnet att förstå att en negativ miljö inte gör människor glada och att om hon skulle befinna sig i en, skulle hon inte må bra.

En av de viktigaste sakerna som barnet borde förstå är att hennes föräldrar aldrig kommer sluta älska eller umgås med henne, trots separationen.


Samtliga citerade källor har granskats noggrant av vårt team för att säkerställa deras kvalitet, tillförlitlighet, aktualitet och giltighet. Bibliografin för denna artikel ansågs vara tillförlitlig och av akademisk eller vetenskaplig noggrannhet.


  • Maida, A. M., Herskovic, V., & Prado, B. (2011). Síndrome de alienación parental. Revista chilena de pediatría, 82(6), 485-492.
  • Vilalta, R., & Nodal, M. W. (2017). Sobre el Mito del Síndrome de Alienación Parental (SAP) y el DSM-5. Papeles del psicólogo, 38(3), 224-231.
  • Howard, W. A. L. T. E. R. (2014). El síndrome de alienación parental. Revista de Derecho de la Universidad de Montevideo, 144.

Denna text erbjuds endast i informativt syfte och ersätter inte konsultation med en professionell. Vid tveksamheter, rådfråga din specialist.