Läkande växter du kan odla hemma

Läkande växter du kan odla hemma

Senaste uppdateringen: 11 december, 2018

Det spelar ingen roll om du bor i hus eller lägenhet. Möjligheten att odla sina egna läkande växter hemma är alltid värd att utnyttja. Du behöver bara några blomkrukor, konsekvent vattna dem emellanåt och ställa dem på en ljus plats. Aloe veta, kamomill, mynta… alla dessa växter kommer hjälpa dig, och dina barn kommer älska att se dem växa. De kommer dessutom lära sig om de underverk som naturen ger oss.

Läkande växter som du kan odla hemma

Att ha en egen trädgård med medicinalväxter och läkande plantor hemma är nästan som att ha ett litet apotek som du kan dra nytta av jämt. En förkylning, magont, en skada som inte vill läka, eller något avslappnande… Naturen är vis och fantastisk – ett läkemedel som alla har tillgång till och som du kan lära dig saker av. Så varför inte ha ett eget urval av läkande växter hemma? Det är klart du ska ha. Det är väl värt det, så notera följande växter som är de vanligaste läkande växterna som du enkelt kan odla i krukor hemma.

1. Aloe vera

Odla dina egna läkande växter

Aloe vera behöver inte överdrivet mycket vård. Du sätter den bara i krukor med gott om ljus på till exempel balkongen och vattnar den emellanåt. Den tenderar att frodas väl. Dess köttiga blad innehåller vatten, enzymer och aminosyror som är kapabla att läka skadad hud.

Du kan enkelt få ut den läkande gelen genom att skära av dess blad. När du odlar den hemma så bör du notera att det alltid är bättre att göra det i en lerkruka snarare än en i plast. Fyll den med vanlig jord som till 50% består av torvmossa, och lägg i två fingertoppar sten i botten för dränering. Det är viktigt att den alltid har direkt solljus och att den skyddas från kyla på vintern.

2. Mynta

Mynta är gott i te

Vem kan motstå ett härligt avkok på mynta mitt på dagen? Det är utmärkt för magkramper och har även lugnande effekter som du kan kombinera med andra typer av växter för att göra teer och avkok. Den är ett utmärkt naturligt läkemedel som du kommer älska att odla i en kruka eller trädgård.

Garnera dina desserter, måltider och annat. Men hur odlar man den? Väldigt enkelt. Detta är en växt som du kan plantera alla tider på året och som kräver minimal omvårdnad. Den håller även bin, löss och andra insekter borta. Hitta en lerkruka, lägg i lika delar jord och torvmossa så väl som en stenbas för dränering. Mynta föredrar indirekt solljus, så ställ den inte direkt i solen.

3. Salvia

Salvia är avslappnande

Vet du vad ordet “salvia” betyder? “God hälsa”. För att dra nytta av denna fantastiska medicinalväxt så bör du leta efter lerjord och se till att du alltid har dränering i botten. Salvia behöver även mycket direkt solljus, vilket är varför det är perfekt att sätta den på balkongen eller vid ett hörn av ditt hus som alltid är soligt. Den är avslappnande, främjar ämnesomsättningen och perfekt för att minska inflammation och även huvudvärk. Kan du motstå att skaffa den?

4. Persilja

Persilja är en utmärkt avgiftare

Persilja är en utmärkt avgiftare. Den renar dina njurar, tar bort dålig dålig andedräkt, skyddar ditt immunförsvar, kryddar dina måltider och innehåller även mycket järn.  Det är fantastiskt att ta en tesked av denna fantastiska växt, som alla bör ha hemma, varje dag.

Men hur odlar man den? Det är väldigt enkelt. Persilja behöver minst fem timmars solljus om dagen, och efter det kan den stå i skuggan. Du kommer behöva en kruka med lite jord, lite torvmossa och en stenbas. Det negativa är att den tar ganska lång tid att odla fram, så du bör inte glömma att vattna den även om du tror att fröna aldrig kommer slå rot, för det kommer de. Det kommer ta några månader, men de kommer växa, och när de gör det så kommer du undra hur du någonsin kunde leva utan den.

Kom ihåg att din persilja alltid kommer ha mer smak än den du köper från matbutiken, och du kommer dessutom kunna ta en bit av den närhelst du vill och slippa ha köpta persiljekvistar som tappar sina egenskaper i kylskåpet.

5. Kamomill

Kamomill hjälper dig slappna av

Kamomill är en läkande växt som alla bör ha hemma. Den hjälper dig slappna av, få bättre sömn, reducerar oro och reglerar hjärtproblem. Det är därför den är bra att ha till hands så att du kan göra ett avkok när du behöver det som mest.

Hur odlar man den? Det är enkelt. Du ska alltid plantera den på sommaren när det är som varmast. Du kommer behöva en del mörk jord och en del sand så att vattnet alltid kan dräneras. Ställ den sedan nånstans där det är ljust, men inte för ljust och inte i direkt solljus.

Kom ihåg att du kommer behöva blommorna för att göra ett avkok på kamomill, vilket är varför du måste vänta på att blommorna ska bli helt utslagna innan du plockar dem. Var dock försiktig och dra inte upp roten, för då kommer de inte kunna blomma igen.

Vi uppmuntrar dig att odla dessa medicinala och läkande växter hemma med dina barn så att ni tillsammans kan njuta av deras hälsosamma effekter.


Samtliga citerade källor har granskats noggrant av vårt team för att säkerställa deras kvalitet, tillförlitlighet, aktualitet och giltighet. Bibliografin för denna artikel ansågs vara tillförlitlig och av akademisk eller vetenskaplig noggrannhet.


  • Surjushe, A., Vasani, R., & Saple, D. (2008). Aloe vera: A short review. Indian Journal of Dermatology. https://doi.org/10.4103/0019-5154.44785
  • Srivastava, J. K., Shankar, E., & Gupta, S. (2010). Chamomile: A herbal medicine of the past with a bright future (review). Molecular Medicine Reports. https://doi.org/10.3892/mmr.2010.377
  • Mohd Ali, N., Yeap, S. K., Ho, W. Y., Beh, B. K., Tan, S. W., & Tan, S. G. (2012). The promising future of chia, Salvia hispanica L. Journal of Biomedicine and Biotechnology. https://doi.org/10.1155/2012/171956
  • Villa‐Rodriguez, J. A., Aydin, E., Gauer, J. S., Pyner, A., Williamson, G., Kerimi, A., Mol. Nutr. Food Res. 2017, 61, 1700566. https://doi.org/10.1002/mnfr.201700566
  • Stallings, A. F., & Lupo, M. P. (2009). Practical uses of botanicals in skin care. The Journal of clinical and aesthetic dermatology, 2(1), 36–40.
  • Ana Vara-Delgado; Rodolfo Sosa-González; Clara Sonia Alayón-Recio; Nismely Ayala-Sotolongo; Giselle Moreno-Capote; Virginia del Carmen Alayón-Recio. 2019. Uso de la manzanilla en el tratamiento de las enfermedades periodontales. http://scielo.sld.cu/scielo.php?script=sci_arttext&pid=S1025-02552019000300403&lng=es&nrm=iso&tlng=es
  • Duthie, G. (1999). Parsley, polyphenols and nutritional antioxidants. British Journal of Nutrition, 81(6), 425-426. doi:10.1017/S0007114599000768
  • McKay, D.L. and Blumberg, J.B. (2006), A review of the bioactivity and potential health benefits of peppermint tea (Mentha piperita L.) . Phytother. Res., 20: 619-633. doi:10.1002/ptr.1936
  • Chumpitazi, B. P., Kearns, G. L., & Shulman, R. J. (2018). Review article: the physiological effects and safety of peppermint oil and its efficacy in irritable bowel syndrome and other functional disorders. Alimentary pharmacology & therapeutics, 47(6), 738–752. https://doi.org/10.1111/apt.14519
  • Panahi Y, Khedmat H, Valizadegan G, Mohtashami R, Sahebkar A. 2015. Efficacy and safety of Aloe vera syrup for the treatment of gastroesophageal reflux disease: a pilot randomized positive-controlled trial. https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/26742306
  • Ileana Rodríguez Domínguez; Odalis Santana Gutiérrez; Orlando Recio López; Marilín Fuentes Naranjo. 2006. Beneficios del Aloe Vera l. (sábila) en las afecciones de la piel. http://scielo.sld.cu/scielo.php?pid=S0864-03192006000300004&script=sci_arttext&tlng=pt

Denna text erbjuds endast i informativt syfte och ersätter inte konsultation med en professionell. Vid tveksamheter, rådfråga din specialist.