De 5 bästa teerna för att behandla en irriterande hosta

Prova en eller flera av de 5 bästa teerna för att behandla en irriterande hosta! Myntate är utmärkt för att lösa slem, citron är ett kraftfullt antibiotikum och timjan är en effektiv mikrobiell ört.
De 5 bästa teerna för att behandla en irriterande hosta

Senaste uppdateringen: 10 februari, 2022

Vi önskar att det inte vore så, men tyvärr är sanningen att luftföroreningar kan orsaka en massa problem för hälsan, t ex en irriterande hosta som dyker upp utan anledning. Hostan brukar då också komma med mörkfärgat slem.

Båda är en reaktion från din kropp på något som den anser som farligt. Därför producerar den spasmer och vätskor. Den försöker förhindra damm och andra ohälsosamma ämnen från att åstadkomma skada. Med det sagt är en irriterande hosta också ett symtom på en förkylning eller en infektion. Och de beror på temperatursvängningar, ett försvagat immunförsvar eller ett virus.

Men det finns faktiskt teer mot irriterande hosta som också kan hjälpa med slembildning.

Vilka är de bästa teerna mot en irriterande hosta?

1. Timjante

timjante mot irriterande hosta

Sångare och andra som använder sin röst mycket älskar timjante. Det är inte så konstigt; örten är väldigt bra för infektioner i röstorganen och lungornaDet är också antiinflammatoriskt. Utöver att lindra smärta hjälper det faktiskt med läkningen och fokuserar på roten till problemet.

Det fungerar också antibakteriellt. Så om en mikrob orsakar din hosta kommer timjan att försöka döda den.

2. Citronte med honung och kanel

Som sagt är citron väldigt antibakteriellt, men syrligheten kan bli för stor om saften kommer i direkt kontakt med tonsillerna. Så det är en bra idé att kombinera citronsaften med något som mjukar upp syrligheten. Honung gör det och har också kraften att döda bakterier. Det verkar faktiskt som en skyddande hinna.

Kanel är också bra för att lösa slem. Samtidigt bidrar det till att förbättra de andra ingredienserna.

3. Myntate för hosta

myntate är bra mot irriterande hosta

Mynta är superstjärnan om du letar efter teer mot hosta. Det är speciellt bra om du har problem med att andas eftersom det löser slem. Ibland är det svårt att andas för att slemmet är för tjockt. Det gör det svårt för kroppen att bli av med det, speciellt eftersom det sitter fast i luftvägarna.

Naturligtvis är myntate också bra för att motverka inflammationen och infektionen som ligger bakom din hosta. Men om du vill göra det ännu mer effektivt rekommenderar vi att tillsätta en kanelstång.

4. Rooiboste med citron

Om du inte själv har allergi tror du förmodligen att det bara handlar om nysningar och utslag. Men det finns en massa andra symtom, inklusive en irriterande hosta. Om det stämmer på dig rekommenderar vi rooiboste med citronjuice.

Teet är ett fantastiskt antihistamin, så det är perfekt om du har hosta på grund av allergi. Därtill har det en hög mineralhalt vilket ditt immunförsvar behöver för att hålla sig motståndskraftigt, vilket gör det till perfekt för förkylning och influensa.

5. Ingefärste med honung

ingefärste med citron och honung

Teerna vi har nämnt smakar bra, men det är inte alla som gillar smaken av ingefära, speciellt inte i teform. Med det sagt rekommenderar vi att du ger det en chans, för det är så bra för dig! Ingefärans antiinflammatoriska effekt är av speciellt intresse. Med ingefärste blir du bättre snabbare och smärtan kommer att försvinna fortare.

Som med andra teer hjälper det till med att lösa slem. Det betyder att du hjälper dig själv att läka inifrån, vilket är viktigt när det gäller hosta. Du kan använda de här teerna för en irriterande hosta oavsett om hostan är kronisk eller tillfällig. Det finns inga biverkningar, så länge du inte är allergisk mot någon av ingredienserna.

Ett mysig sätt är att tillreda det på morgonen och ta med en termos att sippa på under dagen.


Samtliga citerade källor har granskats noggrant av vårt team för att säkerställa deras kvalitet, tillförlitlighet, aktualitet och giltighet. Bibliografin för denna artikel ansågs vara tillförlitlig och av akademisk eller vetenskaplig noggrannhet.


  • Collingwood, R. G. (1993). Los principios del arte.
  • Lamas, A., de Valbuena, M. R., & Máiz, L. (2014). Tos en el niño. Archivos de Bronconeumología50(7), 294-300.
  • Salgado, F. (2011). El jengibre (Zingiber officinale). Revista internacional de acupuntura5(4), 167-173.
  •  Sánchez, J. A. P. (2013). CASO CLÍNICO: APLICACIÓN DE MIEL PARA EL TRATAMIENTO DE ÚLCERAS BASADO EN LITERATURA CIENTÍFICA. Hygia de enfermería: revista científica del colegio, (83), 48-55.

Denna text erbjuds endast i informativt syfte och ersätter inte konsultation med en professionell. Vid tveksamheter, rådfråga din specialist.