Bli av med gas med de här lätta och effektiva övningarna

Gaser från mat kan byggas upp i magen på grund av brist på motion. De här övningarna kan vara väldigt hjälpsamma för att bli av med gas.
Bli av med gas med de här lätta och effektiva övningarna

Senaste uppdateringen: 26 augusti, 2022

Om du ofta har gas i magen kanske du inte har tänkt på att det finns övningar du kan göra för att bli av med det i stället för att ta medicin. Även om det finns en massa olika mediciner på marknaden är det alltid bäst att först försöka ta till naturliga sätt för att bli av med gas.

I dag ska vi berätta om några övningar som är väldigt effektiva mot just gas. Även om vi inte kan lova att de alla kommer fungera för dig uppmuntrar vi dig ändå att prova på dem allihopa för att se vilken som fungerar bäst. Alla är olika!

Bli av med gas på nolltid

Övningarna här nedan är utmärkta i situationer när du känner obehag från instängd gas i magen.

1. Barnposition

Barnets position kan hjälpa dig att bli av med gas

Kanske känner du redan till den här positionen, även kallad Balasana.

 • Den innebär att du sitter på knä med rumpan på underbenen.
 • Sträck sedan ut armarna rakt framför dig längs golvet.

Vi rekommenderar att du håller positionen i minst 2 minuter för att kroppen ska hinna slappna av och göra sig av med gasen. Den kan även utföras tvärtom, med ryggen nedåt och ansiktet uppåt.

 • Börja med att lägga dig ner på rygg, böj ett knä och krama om det med armarna. Börja sedan gunga fram och tillbaka.
 • Om du kan ta tag i fötterna är det ännu bättre.

2. Vindsläpparen

Namnet på den här positionen säger allt. Vindsläpparen (Pavanamuktasana) är en av de mest effektiva övningarna för att bli av med gas.

 • Ligg med ansiktet uppåt och sträck ut benen. Böj ett av dem och krama det nära kroppen.
 • Den här yogaövningen liknar barnets position på rygg. Ju högre du lyfter knäna, desto bättre.
 • Håll positionen i minst 30 sekunder.
 • En modifikation: när du kramar om benet, försök att nudda näsan med knät. Det gör övningen svårare och mer effektiv.

3. Plogen

Plogen är bra mot gas, men bör undvikas vid nackproblem

Plogen är en yogaposition som används mycket, och är bra för att bli av med gas.

 • För att göra den, ligg med ansiktet uppåt och sträck båda benen uppåt.
 • Om du kan, lyft kroppen och tippa benen över huvudet så att du stöds endast av din övre rygg.

Du kan börja med att hjälpa till med händerna och stödja upp ländryggenRör dig sedan långsamt mer och mer tills du kan sträcka ut benen över huvudet.

Om det känns bekvämare kan du låta händerna vara kvar som stöd mot ryggen. Vissa föredrar att ha dem utsträckta längs sidorna. Men var försiktig med denna position; o m du har nackproblem bör du inte göra den. I annat fall kan övningen dock ge goda resultat.

4. Kamelen

Kamelen är en yogaposition som hjälper dig bli av med gas

Vår sista övning är också bra att göra när man vill bli av med gas.

 • Ställ dig på knä utan att sätta dig ner på benen, låt armarna hänga ner längs sidorna och böj överkroppen bakåt, sänk ner svanskotan så att du inte svankar.
 • Tanken är att forma en båge med kroppen och nudda vid fötterna med dina händer.

För att göra övningen lite mer bekväm, håll huvudet och nacken avslappnade när du kommit in i positionen. Du kan stödja antingen fotryggarna mot golvet, eller sätta i tårna för att få lite mer balans.

Information om gas

Även om man kan ha gaser i magen på grund av flera olika saker är kosten en väldigt vanlig faktor. Äter man mycket bearbetad mat, äter snabbt eller äter livsmedel som i sig ger gas (bönor eller broccoli) kan det vara orsaken.

Ibland kan gaserna uppkomma på grund av en matintolerans, förstoppning eller IBSGas kan oftast kontrolleras, men har du mycket ont och det känns obekvämt och obehagligt kan övningarna vi tipsat om i dag vara till stor hjälp.

Det är också viktigt att tänka på att om man har en stillasittande livsstil kan det göra så att gaser lättare byggs upp i kroppen.

Gör man övningarna hjälper de inte bara att få bort redan uppbyggd gas, utan de hjälper även till att få kroppen och tarmarna i rörelse, vilket motverkar att gas byggs upp i stora mängder. För vi vet, ibland kan det vara riktigt smärtsamt med gas!

Så vilka övningar känner du att du vill testa? 


Samtliga citerade källor har granskats noggrant av vårt team för att säkerställa deras kvalitet, tillförlitlighet, aktualitet och giltighet. Bibliografin för denna artikel ansågs vara tillförlitlig och av akademisk eller vetenskaplig noggrannhet.Denna text erbjuds endast i informativt syfte och ersätter inte konsultation med en professionell. Vid tveksamheter, rådfråga din specialist.