Vilken är den bästa temperaturen för luftkonditionering?

Försök att använda luftkonditioneringen ansvarsfullt. Din hälsa, din plånbok och vår planet kommer att tacka dig.
Vilken är den bästa temperaturen för luftkonditionering?

Skriven av Óscar Dorado

Senaste uppdateringen: 26 augusti, 2022

Känner du till den ideala temperaturen för luftkonditionering?

Luftkonditionering kan komma med en hel del kostnader – inköp av själva apparaten, underhållsutgifter, att byta filter eller att betala någon för att komma och ställa in maskinen. Något så enkelt som att sätta temperaturen på rätt nivå kan spara dig en hel del pengar.

Vilken temperatur ska jag sätta min luftkonditionering på?

Luftkonditionering i hemmet

I vissa länder med kvävande hetta på somrarna är det väldigt lockande att ha luftkonditioneringen på max, 24 timmar om dygnet, varje dag. Dock är det ingen bra idé för din hälsa, din plånbok eller miljön.

Om du fortfarande vill använda apparaten där hemma är det viktigt att vara ansvarsfull. Vi rekommenderar att man inte har luftkonditioneringen på på mindre än  25,5 °C för att kunna maximera hemmets energi effektivt. Innan du sätter på luftkonditioneringen är det också viktigt att kolla att alla fönster och dörrar är stängda.

De flesta människor sänker temperaturen på luftkonditioneringen instinktivt för att kyla ner ett rum så fort som möjligt. Det här är dock ingen bra idé. Det resulterar bara i högre energikonsumtion.

Ha tålamod och försök att inte sätta temperaturen så lågt. Kroppen behöver bara tid att anpassa sig till temperaturen. Kroppen tål det hur bra som helst även om luftkonditioneringen är på lite högre värme. Man kommer ändå att märka en direkt förändring i temperatur då man stiger in i rummet eller huset.

Hur man kan hålla räkningarna nere

Går igenom räkningar

Att använda luftkonditionering kan få ditt dagliga liv att bli lite bekvämare. Det kan dock också bli en stor extra kostnad om man inte är förnuftig.

Om du vill sänka dina elräkningar, rekommenderar vi att du programmerar din luftkonditionering så att den inte är på, eller är på mindre effekt, när du inte är hemma.

Om du är en av dem som under sommaren inte kan sova utan luftkonditionering kan du programmera apparaten till att vara på lite mindre effekt på natten än på dagen.

Kom dock ihåg att det inte är bra för hälsan att sova med luftkonditioneringen på. Så om du kan undvika det utan att du blir sömnlös, rekommenderar vi att stänga av luftkonditioneringen på natten.

Om du bor i ett tempererat klimat behöver luftkonditioneringen absolut inte vara på hela dagen. Om det är svalare på kvällen kan du bara öppna ett fönsterSen kan du sätta på luftkonditioneringen då det behövs.

Om du har en fläkt i taket kan luftkonditioneringen vara 5 °C högre.

Vi rekommenderar också att du vidtar andra åtgärder för att hålla värmen borta från ditt hem, oavsett om den kommer utifrån eller från apparater i ditt hem, såsom diskmaskin, torktumlare eller tvättmaskin. Se till att du använder dem under den svalaste tiden på dagen.

Försök använda luftkonditioneringen ansvarsfullt. Din hälsa, din plånbok och vår planet kommer att tacka dig.


Samtliga citerade källor har granskats noggrant av vårt team för att säkerställa deras kvalitet, tillförlitlighet, aktualitet och giltighet. Bibliografin för denna artikel ansågs vara tillförlitlig och av akademisk eller vetenskaplig noggrannhet.Denna text erbjuds endast i informativt syfte och ersätter inte konsultation med en professionell. Vid tveksamheter, rådfråga din specialist.