Anledningarna bakom omöjlig kärlek

Många gånger tror vi att äkta kärlek bör likna den vi ser i filmer, men kärlek är inte alltid perfekt.
Anledningarna bakom omöjlig kärlek
Raquel Aldana

Skriven och verifierad av psykologen Raquel Aldana.

Senaste uppdateringen: 04 januari, 2023

Sedan urminnes tider har historier om omöjlig kärlek funnits i våra hjärtan, bokhyllor och på våra väggar. Romeo och Julia, La Calestina, Bleka dödens minut, Don Juan Tenorio och Den unge Werthers lidanden är bara några av de största litterära framgångarna som vi alla minns som historier om kärlek och brustna hjärtan hos unga vars öde aldrig var att vara tillsammans.

Sagor, Disneyfilmer med sin oändliga kärlek och såpoperor med hundratals svängar innan det lyckliga slutet har fått oss att tro att kärlek är allsmäktig och att allt otvivelaktigt kommer sluta bra.

Kvinna med hjärta

Det är dock inte alls sant: all kärlek är inte möjlig och man måste inte kämpa för all kärlek. Viss kärlek måste bara passera medan annan inte gör den vackra känslan av kärlek rättvisa. Av denna anledning är det ibland bättre att släppa taget om det ouppnåeliga.

Som du kanske har gissat garanterar denna litterära och artistiska ingrediens framgång eftersom den har ett bra övertag: vi kan alla identifiera oss med omöjlig kärlek. Men… varför?

Varför älskar vi personer vi inte kan få?

Ändlös förälskelse är utmattande, enerverande och destruktiv. Men dessvärre har vår känslomässiga utveckling inte räckt för att undvika denna typ av lidande, och vi begraver oss själva i glasskärvor som inte gör något annat än sårar oss.

Kanske ska skulden läggas på romantiken som kommer från tron att vi är på rätt väg trots smärtan vi känner i vårt hjärtas inre. Men vad händer med oss? Varför fortsätter vi att känna denna impuls, denna dödliga attraktion? Här kommer några anledningar:

1. Kärleksångest

Ibland vill och behöver vi vara nära någon, vem det än kan vara. Detta behov orsakar mycket ångest, som endast kan lindras av att ha personen i närheten.

När personen inte är det börjar ångesten växa och växa, vilket tvingar den drabbade att söka efter sin älskade för att uppnå lugn. Enligt psykologerna Cindy Hazan och Phillip R. Shaver är det väldigt ohälsosamt.

2. Våra idéer om romantik: Att kämpa mot oddsen

Som vi sa tidigare har vi genom litteratur och dylikt lärt oss att kärlek finns där i vått och torrt. Men måste vi ta allt som kommer? Om vi gör det är det inte något vi väljer, utan för att vi tvingas av vår tro (som är osann och skadlig).

3. Uppmärksamhet

Det är enkelt. Trots att kan vara svårt att tro kan vi ibland förälska oss hopplöst i någon bara för att de ger oss lite uppmärksamhet. Det talar uppenbarligen till en rad känslomässiga behov samt behovet att känna sig accepterad.

4. Att vilja ha, men ändå inte vilja ha

Konstigt nog faller vissa i hopplös förälskelse för att de vill undvika intimitet. Dessa flyktiga personer tenderar att leva i en perfekt, påhittad verklighet där deras kärlek kan förbli idealiserad.

Psykologen Linda Hatch menar att: “De söker förhållanden där den andra personen kommer motsätta sig eller överge dem. Det är ett sätt att känna sig ‘säker’ från sårbarheterna hos äkta intimitet. Närhet med en annan person blir något man uppfattar som farligt.”

5. Den ouppnåeliga personen ökar i värde

Det är idén om platonisk kärlek som obesvarad kärlek. Hector G. Barnes bekräftar: “Logiken är rätt enkel: begränsade resurser höjer värdet och rikliga resurser sänker det.”

Samma produkt blir en lyxvara eftersom vi inte kan få den; den ouppnåeliga personens värde är på oanade höjder. Vem kan vara mer exklusiv än en engagerad person som aldrig överger sitt förhållande? Eller mer åtråvärd än en person som alla vill ha (t. ex. en skådespelare eller den snyggaste killen/tjejen i klassen)?

6. Beundran

I kärlek bör det alltid finnas ömsesidig beundran. Det finns dock “kärlek” där beundran endast går åt ena hållet. I dessa fall är det just det som håller liv i lusten. Alla förhållanden som startar bara av denna anledning är dömda att misslyckas.

Fjärilar kring kvinna

Är det verkligen kärlek?

Som vi har sett kan omöjlig kärlek besvara en rad frågor. Varje individuellt fall har sina egna anledningar och känslor. Vad som dock står klart är att det inte är en hälsosam form av kärlek. Kärlek är inte bara lycka, utan även möjlighet. Ibland är det enda som binder oss till denna känsla adrenalinruset och att ha något att leva för.

Hur övervinner vi omöjlig kärlek?

Det första steget är att inse faktumet att trots att vi är attraherade till dem kanske vi inte kan leva ett hälsosamt, konstruktivt och tillfredsställande liv med denna person.

Vi måste inse att idealiseringen är ett naturligt steg i förälskelsens process, men även den tar sakta men säkert slut. Det är viktigt att förstå att personen inte stämmer överens med idealen i perfekt kärlek. Vårt val av partner bör baseras på vem personen är, inte ideal – annars kommer det bara leda till omöjlig kärlek.

Det betyder inte att vi inte kan vara romantiska eller att våra partners eller förhållanden inte kan möta vissa av dessa ideal. Det är möjligt och önskvärt att få detta att hända, men det finns icke förhandlingsbara principer som inte bör glömmas bort.


Samtliga citerade källor har granskats noggrant av vårt team för att säkerställa deras kvalitet, tillförlitlighet, aktualitet och giltighet. Bibliografin för denna artikel ansågs vara tillförlitlig och av akademisk eller vetenskaplig noggrannhet.


  • Bauman, Z. (2012). Amor líquido: acerca de la fragilidad de los vínculos humanos. Fondo de Cultura Económica.
  • Branden, N. (2000). Psicologia del Amor Romantico. Paidós.
  • Hazan, C., & Shaver, P. (1987). Romantic love conceptualised as an attachment process. Journal of Personality and Social Psychology, 52, 511-524. https://psycnet.apa.org/record/1987-21950-001
  • Sanpedro, P. (2005). El mito del amor y sus consecuencias en los vínculos de pareja. Disenso45, 5-20.

Denna text erbjuds endast i informativt syfte och ersätter inte konsultation med en professionell. Vid tveksamheter, rådfråga din specialist.