Alla starka människor har en berättelse
Det sägs att vi egentligen inte lever förrän livet slår ett slag mot oss, eller tills vi lärt oss att bli starka. Motgång är en stor källa till kunskap. Det är då vi upptäcker vad som verkligen identifierar oss. Vi upptäcker också vad som är värt att kämpa för.
Med det sagt vägleds vi alla av en karta av erfarenheter. Alla har vi bagage som ingen ser, men det är fortfarande där. Detta bagage är fullt av mörka stunder, ljusa stunder och tårar. Det är en börda vi alltid bär på våra axlar.
Det gör oss starka och visa, trots att vi vet att denna vishet ibland kommer med smärta .
I den här artikeln vill vi att du tar en närmare titt på det.
Vi föddes till att vara starka: upptäck varför
Det kan vara svårt att tro, men människor är mycket starkare än de ser ut. Anledningen är ganska enkel: vår hjärna är programmerad för överlevnad. Vår genetiska kod gör oss predisponerade att lära oss av våra motgångar.
Det förklarar varför det är så svårt att “vara lycklig”: för vår hjärna är det inte användbart att vara lycklig. Men det är det vi alla drömmer om…
Nyckeln till överlevnad är att kunna reagera på fara, hot och förlust.
Lycka kan bara nås när vi tar oss igenom stormen. Människor har avancerat genom historien genom att ta sig över hinder och svårigheter. Det är i grund och botten den kunskapen som räknas. Det är genom det vi når äkta lycka.
Vi föds starkare än vi tror. Men ofta är vi inte medvetna om det.
Din personliga berättelse: skalet på en traumatisk barndom
Bakom varje person finns det vanligtvis en eller ett par traumatiska händelser. Det kan vara en förlust, en känslomässig förlisning, besvikelse eller någon kränkning av vår person.
- När vi upplever en av dessa händelser under barndomen tar vi den alltid med oss.
- Ett barn har inte de nödvändiga psykologiska verktygen för att tackla motgångar. Det har allvarliga konsekvenser för ett barns utveckling. Det kan även påverka ens personlighet.
- Men som neurologen och psykiatrikern Boris Cyrulnik förklarar resulterar en traumatisk händelse under barndomen inte nödvändigtvis i en traumatisk vuxen ålder. Man måste kunna konfrontera dessa händelser.
- Man kan återhämta sig. Barn ska kunna förlita sig på stöd och hjälp. Med dessa kan barnet se världen ur en ny synvinkel med både säkerhet och förtroende. Man glömmer inte smärtan, men man lär sig att leva med den.
Alla förtjänar vi att vara älskade. Alla förtjänar vi att vara lyckliga igen.
Motståndskraften och styrkan som finns inom dig
Ordet “motståndskraft” beskriver ett fysiskt attribut. Det talar om material som förändras eller kan återfå sin originalform även när en destruktiv kraft appliceras på dem. Inom psykologi fungerar det inte direkt på samma sätt. När människor utsätts för ett personligt trauma kan de inte återgå till samma plats som tidigare.
- Men att “inte vara densamma” betyder inte att vi blir inkapabla att vara lyckliga eller välbalanserade.
- Någon som är annorlunda är också en starkare person.
- Denna process kallas motståndskraft. Vår hjärna är “programmerad” att konfrontera motgångar.
- Vi vill avancera. Vi vill leva och lära oss från rädsla och svårigheter för att gå framåt.
Men varför når vi det då inte alltid? Det kan bero på tre anledningar:
- Hur vi uppfostrades och vår genetiska sammansättning.
- De sociala omständigheter vi lever i.
- Att inte ha tillräckliga psykologiska strategier.
Vi lär oss motståndskraft och att vara starka
Det finns vissa som vet hur man tacklar svårigheter i livet. Kanske var deras föräldrar förebilder för dem. Det kan vara så att de av naturen vet hur man ser på saker på ett lugnt sätt. Men för resten av oss kan vi lära oss motståndskraft.
Det finns tre fraser du kan upprepa varje dag för att bli starkare:
- En person som jag har förmågan att konfrontera svårigheter. Värderingar, bra uppförande, självkänsla och folk som älskar mig är saker som jag besitter.
- Jag är en stark person som tror på hopp och som har tro på mig själv.
- Jag kan lösa problem, kommunicera, försvara mig själv, ha bra förhållanden och kämpa för min lycka.
Dessa är tre enkla tankar som kan “forma” din hjärna för att ge dig specifika dygder. Dessa inkluderar styrka, mod och den oersättliga pelaren som hjälper dig att vandra genom livet: motståndskraft.
Samtliga citerade källor har granskats noggrant av vårt team för att säkerställa deras kvalitet, tillförlitlighet, aktualitet och giltighet. Bibliografin för denna artikel ansågs vara tillförlitlig och av akademisk eller vetenskaplig noggrannhet.
- Folke, C., Carpenter, S. R., Walker, B., Scheffer, M., Chapin, T., & Rockström, J. (2010). Resilience thinking: Integrating resilience, adaptability and transformability. Ecology and Society. https://doi.org/10.5751/ES-03610-150420
- Følling, I. S., Solbjør, M., & Helvik, A. S. (2015). Previous experiences and emotional baggage as barriers to lifestyle change – A qualitative study of Norwegian Healthy Life Centre participants Service organization, utilization, and delivery of care. BMC Family Practice. https://doi.org/10.1186/s12875-015-0292-z
- Easterlin, R. A. (2003). Explaining happiness. Proceedings of the National Academy of Sciences. https://doi.org/10.1073/pnas.1633144100
- Briere, J., Kaltman, S., & Green, B. L. (2008). Accumulated childhood trauma and symptom complexity. Journal of Traumatic Stress. https://doi.org/10.1002/jts.20317