9 viktiga tips för att förebygga kluvna toppar
Är du trött på att behöva klippa håret bara för att bli av med kluvna toppar? Du kanske redan har provat olika produkter, såsom balsam eller serum som ska förebygga kluvna toppar, men de fortsätter dyka upp om och om igen.
I den här artikeln ska vi ge dig några nyckeltips för att förebygga dem naturligt, vilket kommer ge dig långt, friskt och återfuktat hår.
1. Applicera en vegetabilisk olja i håret
Glöm kemiska serum som är dyra och bara återfuktar håret vid applicering. Vi föreslår att du ersätter dem med en näringsrik vegetabilisk olja. Du kommer bara behöva några droppar för att hålla hårtopparna friska.
Prova kokos-, jojoba- eller arganolja. De fungerar verkligen!
2. Klipp dina kluvna toppar var tredje månad
Det kanske inte är så kul att höra om du försökt undvika frisören för att få längre hår. Men om du bara klipper en halv centimeter var tredje månad så kommer du knappt märka det. I utbyte växer sig ditt hår starkt och friskt.
På så sätt behöver du inte klippa en större mängd senare.
3. Välj ett naturligt schampo
Schampon spelar roll. Schampon som innehåller sulfater tenderar att torka ut och skada ditt hår, speciellt topparna, även om de rengör håret och gör att det känns bra den första dagen. Vi rekommenderar att du väljer naturliga, sulfatfria schampon och endast tvättar skalpen. Applicera aldrig schampo direkt på topparna, eftersom skummet rengör hela håret.
På så sätt går det inte sönder ytterligare.
4. Applicera hårinpackningar i torrt hår
Även om vi vill att hårprodukter ska fungera så skyndar vi oss ofta. Tillverkarna vet om det, och därför säger instruktionerna vanligtvis att vi bara behöver låta hårinpackningar sitta i 1-2 minuter. Men för att en hårinpackning verkligen ska ge effekt är det bäst att applicera den i torrt hår och låta den sitta i minst tio minuter.
Du kan låta inpackningen sitta medan du gör andra saker eller låta den sitta över natten om du har bråttom att duscha på morgonen.
5. Kamma håret med rätt borste
Att välja en bra kam är viktigt för att förebygga kluvna toppar. Vi talar inte om dyra proffskammar, utan om sådana i trä med naturliga borst. Dessa kammar skadar inte ditt hår och producerar inte statisk elektricitet, till skillnad från varianterna som är gjorda i plast eller andra syntetiska material.
Varje kväll innan läggdags ska du försiktigt borsta håret så att de naturliga oljorna i skalpen återfuktar det.
6. Akta dig för plattänger och hårtorkar
Du vet förmodligen redan att plattänger och hårtorkar skadar fibrerna i håret och försvagar det. Det gör det mer ömtåligt och känsligare för skador och kluvna toppar. Därför ska du undvika dessa apparater i så stor utsträckning som möjligt. Om du använder dem ska du välja typerna som skadar ditt hår minst, såsom de som är gjorda i keramik eller infraröda material.
7. Ät en balanserad kost
Ibland beror kluvna toppar på en vitamin-, mineral- eller fettsyrebrist. När din kropp saknar näringsämnen så stjäl den dem från ditt hår för att dirigera dem till viktigare funktioner.
Se till att få i dig följande dagligen:
- Råa frukter och grönsaker
- Nötter och frön
- Avokado
- Grönsaker
- Fet fisk
- Fullkorn
8. Drick vatten
Kluvna toppar är även relaterade till uttorkning. Vårt hår behöver vatten precis som resten av kroppen. Vi föreslår att du dricker minst åtta glas vatten om dagen. Du kan dricka två på tom mage, två på morgonen, två på eftermiddagen och två på kvällen, alltid utanför måltiderna.
9. Massera din skalp
En bra, daglig skalpmassage – utöver att vara avslappnande – aktiverar blodcirkulationen och hjälper även näringsämnena att nå hela ditt hår lättare.
Använd cirkelrörelser med fingertopparna en gång om dagen. Alternativt kan någon annan göra det åt dig medan du njuter av massagen och alla fördelar.
Samtliga citerade källor har granskats noggrant av vårt team för att säkerställa deras kvalitet, tillförlitlighet, aktualitet och giltighet. Bibliografin för denna artikel ansågs vara tillförlitlig och av akademisk eller vetenskaplig noggrannhet.
- Alonso, L. (2006). The hair cycle. Journal of Cell Science. https://doi.org/10.1242/jcs02793
- Staufenbiel, S. M., Penninx, B. W. J. H., Spijker, A. T., Elzinga, B. M., & van Rossum, E. F. C. (2013). Hair cortisol, stress exposure, and mental health in humans: A systematic review. Psychoneuroendocrinology. https://doi.org/10.1016/j.psyneuen.2012.11.015
- Wołowiec, P., Michalak, I., Chojnacka, K., & Mikulewicz, M. (2013). Hair analysis in health assessment. Clinica Chimica Acta. https://doi.org/10.1016/j.cca.2013.02.001