9 intressanta trick för att tvätta håret mindre
Ett av de obekvämaste skönhetsproblemen är att ha smutsigt hår. Det får ofta folk att känna sig osäkra och illa till mods, men du kan tvätta håret mindre än du kanske tror!
Fortsätt läsa för att ta reda på hur du kan tvätta håret mindre samtidigt som du håller det rent längre.
Tvätta ditt hår med kokat eller filtrerat vatten
För att tvätta ditt hår mindre och ändå hålla det renare längre kan du skölja det med kokat eller filtrerat vatten med en temperatur på ca 38 grader C.
Överanvänd inte hårprodukter
Några av de produkter vi använder för att göra håret finare, som keratin, och saker som torrschampo, hårspray och gelé kan faktiskt göra det smutsigt ganska snabbt. Så om du vill tvätta håret mindre, använd bara små mängder av dessa max 1-2 gånger per vecka.
Borsta mindre och använd en kam
Till skillnad från vad du kanske tror kommer inte hår som borstas ofta att se renare ut och få mer lyster. Faktum är att ju mer du rör ditt hår, desto snabbare blir det smutsigt.
Därför borde du som mest borsta ditt hår två till tre gånger per dag, helst med en kam istället för en borste. Om du gör det får du mindre kluvna hårtoppar, och ditt hår får mer lyster och ser friskare ut.
Använd en stylande mousse
För att ditt hår ska se mer naturligt ut är en snabb lösning att använda produkter som mousse istället för exempelvis hårspray eller gelé, vilket får det att se smutsigare ut.
Använd ett schampo utan sulfater
Natriumlaurylsulfat är en icke-giftig substans som läggs till i schampon. Den brukar ger upphov till en torr hårbotten, och för vissa ökar det istället oljeproduktionen i skalpen. Om det gäller dig, välj ett schampo som inte innehåller sulfater, och använd hårinpackningar och oljor istället.
Du kan även prova en egen exfolierande tonic eller hemmagjord hårinpackning med naturliga ingredienser.
Vrid ned värmen
Om du använder hårtorkar och hårtänger för ofta kan ditt hår komma att påverkas och se smutsigare ut betydligt snabbare. För att undvika det, sänk temperaturen på apparaterna till mellan 150 till 180 grader C.
Använd en peeling för din hårbotten
Att då och då använda en peeling för skalpen hjälper dig att bli av med döda hudceller, ta bort orenheter och även stärka hårsäckarna för att låta håret växa ut och bli starkare och friskare.
Byt örngott oftare för att tvätta håret mindre
Ett sätt ditt hår kan bli smutsigare på är om du använder samma örngott för länge. Kudden absorberar oljor och hårprodukter, precis som den gör med hudens oljor. Den kan därför täckas av bakterier och orenheter. Det är viktigt att du byter örngott minst en gång per vecka.
Skydda ditt hår från kyla och sol
Det är också viktigt att skydda ditt hår på vintern och sommaren när temperaturerna är låga och höga. Det stimulerar nämligen produktionen av olja i hårbottnen.
Det bästa du kan göra är att använda en badmössa för att skydda ditt hår mot höga temperaturer, och vintermössor för att skydda ditt hår mot kalla temperaturer. Att göra det gör ditt hår friskare och ger det mer lyster.
Samtliga citerade källor har granskats noggrant av vårt team för att säkerställa deras kvalitet, tillförlitlighet, aktualitet och giltighet. Bibliografin för denna artikel ansågs vara tillförlitlig och av akademisk eller vetenskaplig noggrannhet.
- Del Cañizo C. La evaluación de la actividad de los cosméticos. Medicina Cutánea Ibero-Latino-Americana 2005; 33 (3): 139-141. Available at: http://www.medigraphic.com/pdfs/cutanea/mc-2005/mc053j.pdf. Accessed 01/25, 2019.
- Díaz Ramírez CC, Villafuerte Robles L (2012). Elementos que influyen la medición del efecto de electrolitos sobre la extensión de una gota de champú. Revista mexicana de ciencias farmacéuticas 2012; 43 (2): 31-45. Available at: http://www.scielo.org.mx/scielo.php?script=sci_arttext&pid=S1870-01952012000200004. Accessed 01/25, 2019.
- MedlinePlus. Cabello grasoso. 2019. Available at: https://medlineplus.gov/spanish/ency/article/002042.htm. Accessed 01/25, 2019.
- Skopp G, Pötsch L, Mauden M. Stability of cannabinoids in hair samples exposed to sunlight. Clinical Chemistry 2000; 46 (11): 1846-1848. Available at: http://clinchem.aaccjnls.org/content/46/11/1846.short. Accessed 01/25, 2019.