9 tips för att naturligt minska en svullen mage

För att minska en uppsvälld mage finns det vissa vanor som kan hjälpa. Lär dig hur du kontrollerar det och trimma ner din midja med dessa hälsotips.
9 tips för att naturligt minska en svullen mage

Senaste uppdateringen: 24 mars, 2022

Många som vill gå ner i vikt vill även göra något åt sin uppsvullna mage. Men även slimmade kroppar kan ha samma problem med att minska en svullen mage.

I dagens artikel vill vi dela med oss av nio enkla och fantastiska tips för att minska magsvullnad.

Varför är det så svårt att minska en svullen mage?

Oavsett om du håller på att gå ner i vikt eller är naturligt smal är det ibland svårt att bli av med en svullen mage. Det är viktigt att komma ihåg att det påverkas av hormoner, din matsmältning och även din hållning.

En obalans kan få magen och midjan att svullna. Du måste då försöka reda ut vad som orsakar problemet och hur du naturligt kan återställa balansen.

Ät sakta och tugga din mat

Tugga maten

Huvudorsaken är någon form av matsmältningsproblem. I de flesta fallen beror det på att man inte tuggar maten ordentligt. 

Tänk på att matsmältningen börjar i munnen med din saliv, speciellt när du intar kolhydrater.

Det hälsosammaste är att äta sakta utan stress och distraktioner, i en lugn miljö.

Smoothies till frukost

Vissa tuggar inte sin mat ordentligt. Ett alternativ kan då vara en smoothie som du kan göra med följande ingredienser:

 • Frukt
 • Gröna bladgrönsaker
 • Nötter och frön
 • Mjölk eller kokosnötsolja
 • Havre
 • Rent kakaopuder

Att dricka en smoothie varje morgon främjar också viktminskning utan att man svälter sig själv och det ger dig energi för hela dagen.

Soppa till middag

På kvällen kan du följa samma exempel som ovan och göra grönsakssoppor eller -juicer.

När du kombinerar det med en portion protein (magert kött, fisk, ägg, färsk ost, avokado eller nötter) får du en komplett och balanserad kost.

Det är viktigt att du äter lätt och tidigt på kvällen för att inte vakna upp morgonen därefter med en svullen mage.

Experimentera med kryddor

Välj rätt kryddor

Det finns många kryddor som inte bara förstärker smaken på dina maträtter utan även hjälper med matsmältningen, aktiverar din metabolism och motverkar gaser – vilket i sin tur kan minska en svullen mage.

Vi rekommenderar följande kryddor.

Byt ut efterrätten mot te

Det är viktigt att tänka på de mattyper du kombinerar när du vill gå ner i vikt och få en plattare mage. Välj enklare mat utan att blanda i olika typer av protein, och undvik frukter och sötsaker till efterrätt.

Det är mycket bättre att ha frukt som mellanmål än efterrätt.

Minska förstoppning

De som lider av kronisk förstoppning måste göra någonting för att motverka detta, för att minska en svullen mage. Minska förstoppningen naturligt med följande kurer:

 • Linfrön
 • Torkade plommon
 • Mogen kiwi
 • Frukt- och grönsakssmoothies
 • Fullkorn

Träna midjan

Träning kan minska en svullen mage

All kardiovaskulär aktivitet, som att springa, dansa eller göra aerobics, stretchar magen och midjan och minskar därmed svullnad.

Minska din stress

Stress ändrar din hormonbalans, vilket också kopplas till storleken på din mage. Därför har många som är stressade en utbuktade mage trots att de annars är smala.

För att minska stress kan du använda dig av olika övningar för att bränna energi och även avslappningstekniker, utöver att du har en balanserad kost.

Vila ut ordentligt

En annan viktig faktor är att man vilar ut ordentligt under natten. Om du inte får tillräckligt med sömn blir din kropp uppstressad och du går då upp i vikt.

Hur många timmar man behöver är olika från person till person, så du måste hitta rätt antal för dig och se till att din sömn är av bra kvalitet.


Samtliga citerade källor har granskats noggrant av vårt team för att säkerställa deras kvalitet, tillförlitlighet, aktualitet och giltighet. Bibliografin för denna artikel ansågs vara tillförlitlig och av akademisk eller vetenskaplig noggrannhet.


 • Villoria A, Serra J, Azpiroz F, Malagelada JR. Physical activity and intestinal gas clearance in patients with bloating. Am J Gastroenterol. 2006;
 • Stults-Kolehmainen MA, Sinha R. The effects of stress on physical activity and exercise. Sports Medicine. 2014.
 • Seo AY, Kim N, Oh DH. Abdominal bloating: Pathophysiology and treatment. Journal of Neurogastroenterology and Motility. 2013.
 • Foley A, Burgell R, Barrett JS, Gibson PR. Management strategies for abdominal bloating and distension. Gastroenterol Hepatol. 2014;

Denna text erbjuds endast i informativt syfte och ersätter inte konsultation med en professionell. Vid tveksamheter, rådfråga din specialist.