9 Saker Du Inte Visste om Den Mänskliga Kroppen
Den mänskliga kroppen är fantastisk. Den gör tusentals funktioner varje dag, och även då de kan verka obetydliga är de essentiella för att bibehålla en god hälsa och för att man ska känna sig bra. Du kommer därför för det mesta att känna till många av de viktiga funktioner som din kropp utför.
Men du är nog ovetande om många andra saker som också är väldigt viktiga och kan verka otroliga. Vi kommer därför att berätta för dig om 9 saker som du antagligen inte kände till om den mänskliga kroppen.
1. Den Mänskliga Kroppen Har Lika Mycket Hår som En Chimpans
Den mänskliga kroppen har lika mycket hår som den av en chimpans. Skillnaden är den, när det gäller människor, att våra hår är mycket tunnare än chimpansens. I vårt fall har håret också tappat sin ursprungliga skyddsfunktion. Kroppens nuvarande situation har definitivt uppkommit på grund av evolution och eftersom vi har använt kläder under en så lång tid.
2. Varför får Du Gåshud?
Du har ofta upplevt något som är känt som gåshud. Detta är en pilomotorreflex, en respons som den mänskliga kroppen gjorde förr i tiden för att resa kroppshåren och skydda sig själv mot kyla och också andra faror så som djur. På grund av det ökade den mänskliga kroppen i storlek. Denna funktion är dock inte modern idag.
3. År av Blinkningar
Människan spenderar runt 5 år med att blinka. Som vi vet är detta väldigt viktigt för våra ögon, eftersom det används som en skyddsmekanism av den mänskliga kroppen. Att blinka ger fukt åt ögonen och låter dem vila, eftersom de inte kan vara öppna konstant. Att blinka är även en försvarsimpuls, eftersom du tenderar att göra detta då ett objekt kommer mot ditt ansikte.
4. Den Vänstra är Starkare
Detta kan vara ett resultat av fysik – vänsterhänta är starkare då de applicerar deras styrka för att vrida saker medsols. Detta innebär att det är mycket enklare för en vänsterhänt person att öppna en burk än det är för en högerhänt. Då man stänger en burk kommer man att behöva den motsatta styrkan – detta är betydligt enklare för högerhänta.
5. Magen Lagrar Syra
Din mage lagrar klorsyra som produceras av cellerna i din magen. Inom industrin är denna typ av syra väldigt frätande, vilket är anledningen till att den används inom metallurgi. Ytan på slemhinnorna i magen skyddar dig dock från syrans skadliga effekter, vilket är anledningen till att den mänskliga kroppen inte tar skada.
6. Kroppen är Full med Bakterier
Den mänskliga kroppen lagrar många bakterier. Faktum är att forskning har visat att bakterierna är många fler än själva cellerna, runt tio gånger fler. Detta innebär förstås så klart inte att alla bakterier i den mänskliga kroppen är skadliga för hälsan. Det finns ett antal som också är fördelaktiga och hjälper kroppen att bibehållas i ett bra skick.
7. Tupplurer är Bra
Att ta en tupplur på 20 minuter är bra för din hälsa. Anledningen är att den hjälper till att förbättra koncentrationen, humöret och produktiviteten. Att ta längre tid än detta kan dock ha negativa konsekvenser. Detta kan få dig att känna dig trött och också irriterad.
8. Rensning
Varje dag gör den mänskliga kroppen sig av med stora mängder döda celler, främst från huden. Denna mängd hade motsvarat runt två kilo döda hudceller per år.
9. Känslighet
Som du vet har den mänskliga kroppen stora mängder nervändar som låter dig känna saker. De mest känsliga finns på läppar och fingrar, och de minst känsliga finns vid korsryggen.
Samtliga citerade källor har granskats noggrant av vårt team för att säkerställa deras kvalitet, tillförlitlighet, aktualitet och giltighet. Bibliografin för denna artikel ansågs vara tillförlitlig och av akademisk eller vetenskaplig noggrannhet.
Mednick, S., Nakayama, K., & Stickgold, R. (2003). Sleep-dependent learning: A nap is as good as a night. Nature Neuroscience. https://doi.org/10.1038/nn1078
Sohn, Y. H., Voller, B., Dimyan, M., St Clair Gibson, A., Hanakawa, T., Leon-Sarmiento, F. E., … Hallett, M. (2004). Cortical control of voluntary blinking: A transcranial magnetic stimulation study. Clinical Neurophysiology. https://doi.org/10.1016/j.clinph.2003.10.035
Soybel, D. I. (2005). Anatomy and physiology of the stomach. Surgical Clinics of North America. https://doi.org/10.1016/j.suc.2005.05.009
Wexler, H. M. (2007). Bacteroides: The good, the bad, and the nitty-gritty. Clinical Microbiology Reviews. https://doi.org/10.1128/CMR.00008-07