8 enkla trick för att bli av med dålig skolukt
När våra fötter svettas mycket skapas en fuktig miljö där bakterier kan växa, vilket leder till dålig skolukt. Som tur är finns det många antibakteriella ingredienser som även agerar som deodoranter. Dessa kan hjälpa dig att rengöra skorna för att neutralisera lukten.
I den här artikeln vill vi dela med oss av åtta trick du kan använda för att bli av med dålig skolukt, som alla innehåller naturliga ingredienser. Vidare behöver du inte vända dig till dyra produkter.
1. Bikarbonat
Bikarbonat är en utmärkt produkt att använda när du försöker bli av med dålig skolukt. Dess antiseptiska beståndsdelar eliminerar bakterier och absorberar överflödig vätska som låter bakterier spridas.
Hur man använder det
- Häll lite bikarbonat i skorna och låt stå över natten.
- Upprepa tre dagar i sträck så att lukten helt försvinner.
2. Kattsand
Det är ett mindre välkänt trick för att bli av med dålig skolukt. Det är dock mycket effektivt för att snabbt få jobbet gjort, eftersom kattsand absorberar all fukt från skon och gör att den doftar som ny.
Hur man använder det
- Fyll två strumpor med lite kattsand och lägg i skorna.
- Låt de kattsandsfyllda skorna stå över natten och upprepa flera gånger om så behövs.
3. Babypuder
Babypuder tar bort fuktigheten och ändrar miljön som mikroorganismer trivs i. Vidare kan den söta doften neutralisera oönskade lukter och överdrivet svettande.
Hur man använder det
- Applicera en riklig mängd babypuder på fotsulorna precis innan du sätter på dig skorna.
- Du kan även hälla lite babypuder direkt i skorna som luktar.
4. Citrusfruktskal
Citrusfruktskal har antimikrobiella och aromatiska egenskaper som enkelt tar bort dålig skolukt.
Hur man använder det
- Skär skal från citron, lime eller apelsin i bitar och lägg i de drabbade skorna i fyra timmar.
- Efter det tar du ut bitarna och kollar om lukten försvunnit.
5. Lavendelblommor
Lavendelblommor är väldigt populära på grund av sin uppfriskande och avslappnande natur. Du kan hitta blommorna i många hus, eftersom de redan där används för att neutralisera oangenäma dofter. Vad vissa inte känner till är dock att lavendelblommor har en så pass stark arom att de kan användas för att neutralisera dålig lukt från skor.
Hur man använder dem
- Hacka lite lavendelblomma och häll i de drabbade skorna för att ta bort lukten.
- Låt dem ligga i skorna över natten och upprepa flera gånger under veckans gång.
6. Eterisk teträdolja
De antimikrobiella och svampmotverkande egenskaperna hos teträdolja tar bort dåliga lukter och eliminerar bakterier som orsakar fotinfektioner. När man använder det i skor neutraliserar det pH-värdet och lämnar en fräsch och ren doft efter sig.
Hur man använder det
- Häll några droppar eterisk teträdolja inuti skorna och låt sjunka in. Bär sedan skorna som vanligt.
- Om doften är för stark kan du kombinera oljan med lite natriumbikarbonat och låta verka över natten.
7. Äppelcidervinäger mot dålig skolukt
Äppel- och ättiksyran i äppelcidervinäger förändrar miljön för mikroorganismerna som skapar lukten och hjälper till att ta bort dem. Tack vare det kan applicering av äppelcidervinäger i skor med dålig lukt sakta ner spridningen av dålig lukt och bakterietillväxt.
Hur man använder det
- Blöt två stora bomullstussar i en riklig mängd vinäger och lägg i skorna.
- Låt dem ligga i skorna i två timmar och kolla om lukten är borta.
8. Byt innersulorna i skorna
En anledning till varför du kan få dålig skolukt är för att innersulorna i dina skor har slitits, vilket har skapat en bakteriekultur. Överdrivna svettningar, damm och annan smuts fångas i innersulorna och kan bli den huvudsakliga orsaken till dålig lukt.
Hur man gör
- Tvätta regelbundet innersulorna och byt dem när du märker att de börjat bli slitna.
Kort sagt kan du välja ett av sätten ovan som lockar dig och prova för att bli av med dålig skolukt en gång för alla. Undvik att blanda flera samtidigt eftersom det kan ge upphov till oönskade effekter.
Samtliga citerade källor har granskats noggrant av vårt team för att säkerställa deras kvalitet, tillförlitlighet, aktualitet och giltighet. Bibliografin för denna artikel ansågs vara tillförlitlig och av akademisk eller vetenskaplig noggrannhet.
- Buronzo, A. (2011). Las increíbles propiedades del bicarbonato de sodio. Obelisco, 1(4), 118.
- Cavanagh, H. M. A., & Wilkinson, J. M. (2002). Biological activities of lavender essential oil. Phytotherapy Research.
- Cox, S. D., Mann, C. M., Markham, J. L., Bell, H. C., Gustafson, J. E., Warmington, J. R., & Wyllie, S. G. (2000). The mode of antimicrobial action of the essential oil of Melaleuca alternifolia (Tea tree oil). Journal of Applied Microbiology, 88(1), 170–175.
- Dhanavade, M. J., Jalkute, C. B., Ghosh, J. S., & Sonawane, K. D. (2011). Study Antimicrobial Activity of Lemon (Citrus lemon L.) Peel Extract. British Journal of Pharmacology and Toxicology, 2(3), 119–122.
- Schelz, Z., Molnar, J., & Hohmann, J. (2006). Antimicrobial and antiplasmid activities of essential oils. Fitoterapia, 77(4), 279–285.