6 tips för att bli lugn efter en ångestattack
En ångestattack kan vara svår att hantera eftersom oväntade situationer kan få en person att tappa kontrollen över sin kropp, med symptom som inkluderar takykardi, skakningar, svettningar och temporär förlust av syn eller hörsel.
I den här artikeln ska vi ge dig sju tips för att bli lugn och naturligt slappna av vid de första symptomen på en ångestattack.
Vad är en ångestattack?
Ångestattacker, även kända som panikattacker, är väldigt intensiva reaktioner som leder till förlust av kontroll över vissa kroppsfunktioner. Symptomen inkluderar:
- Takykardi
- Svettningar och frossa
- En kvävande känsla
- Tryck över bröstet
- Yrsel, illamående eller magproblem
- Rädsla eller panik
Ångestattacker kan variera i allvarlighet och utlöses av katastrofala tankar. De kommer ofta snabbt, vilket är varför det är så viktigt att veta om följande tips så att du kan börja ta itu med en attack så snart som möjligt.
Det är mycket viktigt att känna till tecknen på att detta är något man drabbas av. Läkartidningen påpekar att det annars kan bli till en “ond cirkel av feltolkade kroppsliga signaler”
Missa inte: 6 psykologiska fördelar med att utöva yoga
1. Räddningsdroppar
En av de mest effektiva behandlingarna är enligt vissa räddningsdroppar. De kombinerar flera blomessenser för att hjälpa i nödsituationer samt vid nervösa sammanbrott eller chocktillstånd.
Räddningsdropparna består av fem bachblommor:
- Körsbärsplommon
- Klematis
- Balsamin
- Stenros
- Stjärnlök
De kan köpas i örtbutiker och vissa apotek. Kuren kan användas av alla eftersom den inte har några kontraindikationer. Det är en god idé att alltid ha lite till hands. Vid de första tecknen på en ångestattack ska du hälla fyra droppar i ett glas vatten och smutta långsamt.
Notera att detta endast ska användas i kompletterande syfte.
2. Andningskontroll
Att andas djupt är viktigt i alla krissituationer eftersom symptomen kan komma så snabbt. Det är därför det är viktigt att fokusera din andning så snart du känner att den börjar snabba upp.
Sätt dig ned och försök att andas djupt och lugnt; fyll magen och sedan bröstet. Lägg händerna på magen för att göra det lättare att fokusera på rörelsen.
3. Ögonrörelser
Ögonrörelser kan hjälpa till att kontrollera ångest, sorg och depression. När du känner dig nere tittar dina ögon oftast nedåt. Så för att bekämpa och förebygga ångest måste du tvinga dig själv att titta uppåt.
Du måste göra det med dina ögon, inte ditt huvud. På bara några minuter borde de negativa känslorna försvinna.
4. Eteriska oljor
Eteriska oljor har terapeutiska egenskaper som vi kan dra nytta av för att behandla och förebygga hälsoproblem.
För att ta itu med en ångestattack måste du välja eteriska oljor med avslappnande och balanserande egenskaper. Var inte rädd för att ta hänsyn till dina personliga preferenser.
Vi rekommenderar följande eteriska oljor:
- Lavendel
- Basilika
- Bergamot
- Cypress
- Ceder
- Apelsin
- Kamomill
- Angelikarot
Du kan använda eteriska oljor i rumsparfymer eller elektroniska spridare.
5. Kallt vatten på ögonlocken
Ett enkelt trick för att förebygga ångestattacker involverar att ha kallt vatten på dina stängda ögon. Om du vill kan du göra det i resten av ansiktet också.
Kallvattenterapi är ett väldigt enkelt och naturligt trick för att göra kroppen avslappnad och förebygga en attack.
6. Magnesiumbad
Magnesium är ett mineral som har viktiga, balanserande effekter på nervsystemet. Det används främst som ett tillskott.
Vill du veta mer? Läs: De fantastiska fördelarna med magnesium
För snabbare effekt kan du ta ett bad med magnesiumsulfat, även känt som epsomsalt.
Badet kommer vara avslappnande och återvitaliserande utan att tvinga dig att ta ett tillskott.
Spara
Spara
Samtliga citerade källor har granskats noggrant av vårt team för att säkerställa deras kvalitet, tillförlitlighet, aktualitet och giltighet. Bibliografin för denna artikel ansågs vara tillförlitlig och av akademisk eller vetenskaplig noggrannhet.
- Kessler, R. C., Chiu, W. T., Jin, R., Ruscio, A. M., Shear, K., & Walters, E. E. (2006). The epidemiology of panic attacks, panic disorder, and agoraphobia in the National Comorbidity Survey Replication. Archives of general psychiatry, 63(4), 415-424. https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC1958997/
- Orozco, W. N., & Baldares, M. J. V. (2012). Trastornos de ansiedad: revisión dirigida para atención primaria. Revista médica de costa rica y Centroamérica, 69(604), 497-507. https://www.medigraphic.com/pdfs/revmedcoscen/rmc-2012/rmc125k.pdf
- Miró, M. T., Perestelo-Pérez, L., Pérez Ramos, J., Rivero, A., González, M., & Serrano, P. (2011). Eficacia de los tratamientos psicológicos basados en mindfulness para los trastornos de ansiedad y depresión: una revisión sistemática= Effectiveness of mindfulness based treatments for anxiety and depressive disorders: a systematic review. http://e-spacio.uned.es/fez/eserv/bibliuned:Psicopat-2011-16-1-1000/Documento.pdf
- Caballo, V., & Mateos, P. (2000). El tratamiento de los trastornos de ansiedad a las puertas del siglo XXI. Psicología Conductual, 8(2), 173-215. https://eoepsabi.educa.aragon.es/descargas/H_Recursos/h_6_Psicol_Clinica/h.6.1.Materiales_divulgacion/2.14.Tratam_ansiedad_siglo_21.pdf
- Gnatta, J. R., Dornellas, E. V., & Silva, M. J. P. D. (2011). El uso de la aromaterapia en el alivo de la ansiedad. Acta Paulista de Enfermagem, 24(2), 257-263. https://www.scielo.br/scielo.php?script=sci_arttext&pid=S0103-21002011000200016
- Vilà, J. L. L. (2008). Evidencia científica de la hidroterapia, balneoterapia, termoterapia, crioterapia y talasoterapia. Medicina naturista, 2(2), 29-41. https://dialnet.unirioja.es/servlet/articulo?codigo=2574514