7 tillskott du bör ta varje dag för din hälsa
Det finns ett stort urval av tillskott att välja mellan, men du bör undersöka dem noga innan du bestämmer dig för att ta dem. Även om de är naturliga så kan de ändå ha en stor påverkan på din hälsa, vilket inkluderar obehagliga bieffekter.
I denna artikel kommer vi att prata om vilka kosttillskott du kan ta dagligen för att motverka våra vanligaste näringsbrister.
När bör jag ta tillskott?
Du kanske är vad vid att ta naturliga tillskott istället för artificiella mediciner för att behandla hälsoproblem som inte är alltför allvarliga. Du bör dock tänka på att du inte bör ta vitamintillskott hela tiden även om de är naturliga eftersom de kan orsaka allvarliga hälsoproblem på lång sikt.
Det finns dock vissa tillskott som du kan ta utan att behöva oroa dig. Faktum är att de kan vara bra för din hälsa om du tar dem dagligen eftersom de kommer att ge dig näringsämnen som ofta saknas i den kost vi har idag.
Bästa tillskott för att få bra hälsa
Vi kommer nu att titta på vilka tillskott du kan ta varje dag utan att löpa någon risk. Dessa är bra för praktiskt taget alla personer och hjälper dig med att optimera dina energinivåer. De hjälper dig dessutom med vissa åkommor.
Magnesium-tillskott
Magnesium är ett mineral som är nödvändigt för din kropp. Magnesium finns i många livsmedel, men dålig jordkvalitet, som fortsätter att bli värre och mindre näringsrik, leder ofta till att många inte får i sig tillräckligt av detta. Det rekommenderas därför att man tar ett tillskott med detta mineral för att förbättra hälsan.
Magnesium hjälper med följande funktioner:
- Ger näring åt ditt skelett och dina muskler
- Reglerar din tarmaktivitet
- Balanserar ditt nervsystem
- Får blodkärlen att slappna av
- Reglerar blodsockernivåer
C-vitamin
C-vitamin är ett nödvändigt näringsämne för att man ska kunna ha en bra hälsa. Du kan få det genom din kost eller som tillskott. Den minsta rekommenderade mängden per dag är 300 mg. C-vitamin stärker ditt immunförsvar, och om du inte har c-vitaminbrist kommer du att kunna undvika många typer av sjukdomar.
Det är en kraftfull antioxidant och skyddar hud, leder och skelett. Du löper också mindre risk för depression och att utveckla problem med ögonen.
Spirulina
Spirulina är ett superlivsmedel som är fullt av näringsämnen. Det är rikt på protein, viktiga aminosyror, vitaminer, mineraler, enzymer och fibrer.
Spirulina gör mycket för att ge dig en god hälsa:
- Du får energi
- Hjälper dig med att gå ner i vikt på ett hälsosamt sätt
- Motverkar hårförlust
- Motverkar insomnia
- Sänker ditt kolesterol
- Ger dig en bättre syn
Havsvatten
Du kan hitta havsvatten i särskilda naturbutiker. Detta livsmedel är fullt av mineraler och oligo-element, vilket gör det perfekt för att motverka näringsbrist. Du kan ta det som det är, blanda det med vatten eller använda det för att laga mat istället för vanligt salt. Havsvatten ökar inte ditt blodtryck, men det reglerar njurarnas och tarmarnas funktion.
Öljäst
Öljäst är ett vanligt tillskott för personer som försöker få i sig mer vitaminer och mineraler. Det är även bra för nervsystemet, för att motverka ångest och depression, samt för hud, hår och naglar. Du kan ta det med frukosten, blanda det i din juice, mjölk eller yoghurt samt ta det som kapslar.
Gurkmeja
Gurkmeja är en fantastisk krydda för att motverka många typer av hälsoproblem. Du kan därför ofta hitta den i affären som kosttillskott, där den ofta har blandats med andra näringsämnen för att lindra smärta. Gurkmeja motverkar och reducerar inflammation, och innehåller många antioxidanter som förbättrar leverns funktion.
Probiotika som tillskott
Probiotika används för att förstärka tarmfloran. De hjälper inte bara med tarmarnas funktion, utan är även fundamentala för en bra generell hälsa. Dina tarmar tar upp näringsämnen och deras funktion är central för ditt immunförsvar. Det är därför viktigt att du håller dem i bra skick.
Probiotika kommer att ge överraskande resultat på kort tid, både för friska personer och dem som har kroniska eller nedbrytande sjukdomar.
Samtliga citerade källor har granskats noggrant av vårt team för att säkerställa deras kvalitet, tillförlitlighet, aktualitet och giltighet. Bibliografin för denna artikel ansågs vara tillförlitlig och av akademisk eller vetenskaplig noggrannhet.
- Fawcett, W. J., Haxby, E. J., & Male, D. A. (1999). Magnesium: Physiology and pharmacology. British Journal of Anaesthesia. https://doi.org/10.1093/bja/83.2.302
- Oudemans-van Straaten, H. M., Spoelstra-de Man, A. M. E., & de Waard, M. C. (2014). Vitamin C revisited. Critical Care. https://doi.org/10.1186/s13054-014-0460-x
- Pittler, M. (2010). Herbs and Natural Supplements. Focus on Alternative and Complementary Therapies. https://doi.org/10.1111/j.2042-7166.2005.tb00337.x
- Spolaore, P., Joannis-Cassan, C., Duran, E., & Isambert, A. (2006). Commercial applications of microalgae. Journal of Bioscience and Bioengineering. https://doi.org/10.1263/jbb.101.87