7 drycker med jod som främjar sköldkörteln
Lider du av problem med sköldkörteln? Om svaret är ja så bör du definitivt uppmärksamma följande sju recept på jodrika drycker som främjar sköldkörteln.
Jod är en av kroppens nödvändiga mineraler eftersom det ansvarar för att reglera produktionen av sköldkörtelhormonet. Detta hormon spelar en central roll i utvecklingen av din kropp under växtfaser.
Att få i sig tillräckligt med jod är viktigt för personer med hypotyreos. De jodpackade dryckerna i dagens artikel är utmärkta alternativ och väldigt enkla att göra. De hjälper dig att få i dig rätt mängd jod samtidigt som du bibehåller vätskebalansen.
Läs vidare för att lära dig hur du gör dessa utsökta, jodpackade drycker, som främjar sköldkörteln och ser till att den fungerar ordentligt.
1. Jordgubbsjuice
Ett av de godaste sätten att få i sig mer jod är att dricka jordgubbsjuice. Endast 2 1/2 dl jordgubbar innehåller uppskattningsvis 13 mg jod. Denna frukt har högre koncentration av jod än någon annan.
Eftersom den är så söt är jordgubben perfekt att använda i desserter. I det här fallet vill vi rekommendera en jordgubbssmoothie som du kan njuta av till frukost, lunch eller middag.
Jordgubbssmoothie
Ingredienser
- 85 g jordgubbar
- 2 1/2 dl ekologisk mjölk
- 1 isbit
Beredning
- Skiva jordgubbarna i små bitar
- Bearbeta alla ingredienser i en mixer tills drycken fått en jämn konsistens.
Som du kan se är denna dryck en av de rikaste på jod och dessutom enkel att göra. Vi rekommenderar att du undviker att tillsätta socker för att hålla den så naturlig som möjligt.
2. Komjölk
Pastöriserad komjölk hjälper inte bara till att hålla dina ben och tänder friska, utan ser även till att du får i dig den behövliga mängden jod för att sköldkörteln ska fungera ordentligt. 2 1/2 dl komjölk innehåller upp till 55 mg jod. Det spelar ingen roll om du väljer hel- eller lättmjölk, så det gör inget om du följer en lågfettdiet.
3. Tranbärsjuice
Tranbär innehåller precis som jordgubbar mycket jod. Det är en bra idé att få i dig dem om du lider av hypotyreos eller bara vill att sköldkörteln ska fungera bättre.
I endast 1 1/2 dl tranbärsjuice hittar du nästan 400 mg jod.
Tranbärssmoothie
Denna dryck höjer inte bara dina jodnivåer, utan hjälper även till att lindra smärta.
Ingredienser
- 30 g färsk spenat
- 2 1/2 dl kokosmjölk
- 2 1/2 dl tranbärsjuice
- 1 isbit
Beredning
- Kör alla ingredienser i din mixer tills du får en jämn blandning. Drick omedelbart.
4. Kefir främjar sköldkörteln
Att dricka kefir är ett utmärkt sätt att få i sig den dagliga dosen av jod. Du får i dig ännu mer om du kombinerar kefir med jordgubbar eller blåbär. 2 1/2 dl kefir kan innehålla runt 90 mg jod, så det är alltid ett bra alternativ att ha i kylen.
Smaksatt kefir
Ingredienser
- 1 liter kefir
- 340 mg ekologiska jordgubbar eller blåbär
Beredning
- Lägg alla ingredienser förutom hälften av bären i mixern.
- Hacka de kvarvarande bären och lägg dem åt sidan.
- Bearbeta tills du fått en jämn blandning och förvara den i en glasburk eller plastbehållare. Rör i de kvarvarande, hackade bären.
5. Blåbärsjuice
Blåbär är utsökta, och precis som jordgubbar innehåller de både näringsämnen och mineraler. Om du inte gillar jordgubbar eller tranbär kan du istället överväga blåbärsjuice eller blåbärssoppa. 2 1/2 dl blåbärsjuice kan innehålla runt 20 mg jod.
6. Mangojuice
Mangojuice är kanske inte den första drycken du tänker på när det kommer till jod, men tack vare dess rika förvar av vitamin E är den utmärkt för att stimulera sköldkörtelfunktionen. 165 g mango innehåller runt 12% av det rekommenderade dagliga intaget av vitamin E.
Vi rekommenderar att du läser: Bör du äta frukt efter middagen?
Ingredienser
- 165 g hackad mango
- 1/2 liter vatten
- 1 isbit
Beredning
- Kombinera alla ingredienser i mixern och bearbeta. Drick omedelbart.
Det är ett utmärkt alternativ för att få i dig vätska efter träning eller på varma sommardagar.
7. Krämig grön smoothie
Långa, hårda dagar på jobbet påverkar vanligtvis din diet, vilket i sin tur kan få skadliga effekter på sköldkörteln. Det är därför vi rekommenderar följande dryck, som både är god och rik på jod, vilket främjar sköldkörteln. Alla ingredienser nedan har högt antioxidantinnehåll för att rensa bort gifter och ge energi. Behöver du ens fler anledningar att prova den?
Ingredienser
- 20 g finhackat sjögräs
- 1 hackat grönt äpple
- 1/2 medelstor avokado
- 2 1/2 dl kokosvatten
Beredning
- Mixa alla ingredienser ordentligt och drick omedelbart.
Denna dryck motsätter sig den förutfattade meningen att alla gröna smoothies måste innehålla spenat. Prova för att se hur god och hälsosam den faktiskt är!
Jodpackade drycker har oändliga fördelar
Alla dessa drycker är naturliga, lätta att bereda, goda och självklart rika på jod. De kan ge sköldkörteln en skjuts och lindra obehag från obalanser du redan lider av. De vanliga medicinska behandlingarna för hypotyreos kan ge obehagliga bieffekter.
Tack vare ovanstående drycker som främjar sköldkörteln kan du undvika många av dessa problem på naturlig väg.
Samtliga citerade källor har granskats noggrant av vårt team för att säkerställa deras kvalitet, tillförlitlighet, aktualitet och giltighet. Bibliografin för denna artikel ansågs vara tillförlitlig och av akademisk eller vetenskaplig noggrannhet.
- Harvard T. H. Chan. Iodine. Harvard School of Public Health.
- Imam, S. K. (2016). Hyperthyroidism. In Thyroid Disorders: Basic Science and Clinical Practice. https://doi.org/10.1007/978-3-319-25871-3_8.
- Jahurul, M. H. A., Zaidul, I. S. M., Ghafoor, K., Al-Juhaimi, F. Y., Nyam, K. L., Norulaini, N. A. N., … Mohd Omar, A. K. (2015). Mango (Mangifera indica L.) by-products and their valuable components: A review. Food Chemistry. https://doi.org/10.1016/j.foodchem.2015.03.046
- National Institutes of Health. Office of Dietary Supplements. Iodine. U. S. Department of Health and Human Services. Abril 2022.
- Organización Mundial de la Salud. Iodine deficiency.
- Pai, H. C., & Gong, S. T. (2013). Subclinical thyroid disease. Journal of Internal Medicine of Taiwan. https://doi.org/10.1093/bmb/ldt024
- Ross, D. S., Burch, H. B., Cooper, D. S., Greenlee, M. C., Laurberg, P., Maia, A. L., … Walter, M. A. (2016). 2016 American Thyroid Association Guidelines for Diagnosis and Management of Hyperthyroidism and Other Causes of Thyrotoxicosis. Thyroid. https://doi.org/10.1089/thy.2016.0229.
- Servicio Nacional de Salud del Reino Unido. Iodine. Abril 2020.