6 tecken på att du äter för mycket socker

Tecknen på att du äter för mycket socker är väldigt lika de för drogmissbruk. Det förvärras av det faktum att de flesta livsmedel innehåller tillsatt socker.
6 tecken på att du äter för mycket socker

Skriven av Ángela Aragón

Senaste uppdateringen: 26 augusti, 2022

Det första en näringsexpert eller professionell tränare säger när du sätter dig ner med dem är att du bör undvika att äta för mycket socker. Det är gift för kroppen.

Utöver att få dig att gå upp i vikt har det även andra negativa konsekvenser.

Kanske är den enda faran du associerar med socker diabetes, och det är sant att det är ett av resultaten av att du ätit för mycket socker.

Men innan det går till sådana extremer leder det till en serie bieffekter som kan försvåra dina vardag.

Eftersom sockerkonsumtion är så normalt i vårt samhälle har du dock kanske aldrig sett sambandet.

Symtom på att du äter för mycket socker

Utmattning

Utmattning är ett symtom på att du äter för mycket socker

Effekten liknar stimulerande droger. Först får du en snabb skjuts av energi, men den sjunker snart till under normala nivåer.

Efter den inledande toppen upplever du med andra ord en sänka.

Den vanliga reaktionen på denna typ av trötthet är att dricka läsk eller andra stimulanter som är rika på socker. Det börjar om cykeln igen.

Det är därför vi råder dig att i stället dricka kaffe med sockerfria sötningsmedel eller andra ingredienser för att återhämta din energi.

2. Önskan att äta mer sötsaker

Som sagt talar vi om en substans med effekter som liknar droger.

Så om du märker att du äter sötsaker hela tiden kan det vara ett tecken på att du äter för mycket socker. Du kanske har etablerat en form av beroende av det.

Anledningen baseras på vårt ursprung som art. Vi behöver glukos för att leva. Ju mer vi äter, desto mer instruerar hjärnan dig att samla på dig ännu mer.

Det är därför det läggs till i de mest förvånande av produkter, såsom chips och nötter eller till och med kött.

3. Humörsvängningar

Man kan bli glad av sötsaker

Som sagt: ju mer du äter, desto mer kräver du.

Det betyder att när du ätit något sött blir du på bättre humör. Å andra sidan blir du irriterad när du inte ätit det.

Det intressanta är att dina humörsvängningar nu kan kopplas till ett specifikt livsmedel.

Alla livsmedel som har bearbetats innehåller glukos, vilket betyder att dessa beteenden visar sig oavsett vad du äter.

4. Du går upp i vikt

När din hjärna har fått mängden socker den behöver för att fungera ämnesomsätter kroppen resten till fett.

Eftersom bukspottkörteln inte kan utsöndra tillräckligt med insulin för att smälta det sparar levern det som fett.

Få inte panik – du kan fortfarande äta frukt och ändå gå ner i vikt. Glukosen i dessa livsmedel är inte lika skadligt som det i bakverk och andra kommersiellt bearbetade produkter.

5. Din hud drabbas när du äter för mycket socker

Att smälta socker kräver närvaron av insulin. Det är en kraftfull substans som kommer in i kroppen i höga mängder när du äter för mycket socker.

Många är väldigt känsliga för det, och deras hud börjar bli torr och flagnande som ett resultat.

Det är sant att du kan köpa gott om kosmetiska produkter för torr hud, men vi föreslår att du innan dess skär ner på ditt sockerintag för att se om det är orsaken.

6. Ditt blodtryck höjs

Inte bara salt påverkar blodtrycket

Du har utan tvekan hört att salt är dåligt för blodtrycket, men visste du att socker är ännu värre?

En studie har visat att eftersom det är svårare att metabolisera sätter det större press på hjärtat. Det gör i sin tur att ditt blodtryck höjs.

Problemen från detta fenomen är väldigt vanliga i dagens samhälle, men vi inser sällan kopplingen till socker.

Det finns gott om saker som orsakar högt blodtryck, men vad som står klart är att det är mycket okunskap om vad du äter och sötade livsmedel som är upphovet till det.


Samtliga citerade källor har granskats noggrant av vårt team för att säkerställa deras kvalitet, tillförlitlighet, aktualitet och giltighet. Bibliografin för denna artikel ansågs vara tillförlitlig och av akademisk eller vetenskaplig noggrannhet.


  • Avena, N. M., Rada, P., & Hoebel, B. G. (2008). Evidence for sugar addiction: Behavioral and neurochemical effects of intermittent, excessive sugar intake. Neuroscience and Biobehavioral Reviews. https://doi.org/10.1016/j.neubiorev.2007.04.019
  • Rippe, J. M., & Angelopoulos, T. J. (2016). Sugars, obesity, and cardiovascular disease: results from recent randomized control trials. European Journal of Nutrition. https://doi.org/10.1007/s00394-016-1257-2
  • Johnson, R. K., Appel, L. J., Brands, M., Howard, B. V., Lefevre, M., Lustig, R. H., … Wylie-Rosett, J. (2009). Dietary sugars intake and cardiovascular health a scientific statement from the american heart association. Circulation. https://doi.org/10.1161/CIRCULATIONAHA.109.192627
  • Lustig, R. H., Schmidt, L. A., & Brindis, C. D. (2012). The toxic truth about sugar. Nature. https://doi.org/10.1038/482027a

Denna text erbjuds endast i informativt syfte och ersätter inte konsultation med en professionell. Vid tveksamheter, rådfråga din specialist.