6 hälsorisker med luftkonditionering
I dagens värld kan luftkonditionering hittas överallt, bland annat på kontor, i bilar och även i människors hem, speciellt i varma länder. Luftkonditionering har dock även negativa konsekvenser. I denna artikel ska vi kolla på några vanliga hälsorisker med luftkonditionering.
Förutom att användning av luftkonditionering kan orsaka halsont och förkylning kan det även påverka ditt välmående. Främst är detta på grund av att det inte är bra att vistas i alltför torra miljöer. Därför bör man använda luftkonditioneringen med måtta och ansvarsfullt så att den fortfarande kan vara din bästa vän på sommaren.
6 hälsorisker med luftkonditionering du bör känna till
Nedan ska vi ta en titt på några vanliga hälsorisker med luftkonditionering så du kan vidta nödvändiga åtgärder för att skydda dig.
1. Andningsproblem
Det är viktigt att inse att alla drastiska förändringar i temperatur skadar andningssystemet. Därför kan förflyttningar från varm utomhustemperatur till kall inomhustemperatur i till exempel kontoret eller matbutiken orsaka riktiga problem.
På grund av luftens cirkulation gör det dig mera känslig för luftvägarnas infektion. Det kan orsaka problem som faryngit och halsinfektioner.
Det finns bevis som antyder på att folk som tillbringar mera tid i luftkonditionerade utrymmen har högre risk att utveckla symptom som påverkar hals och näsa. Därmed löper de även högre risk att utveckla sjukdomar i näsan som rinit och snuva.
2. Virusinfektion
En väldigt vanlig effekt av luftkonditionering är spridningen av virusinfektioner dels på grund av försämrat immunsystem.
I en luftkonditionerad miljö cirkulerar gammal luft om och om igen vilket hindrar ny fräsch luft från att komma in. Som resultat av detta strömmar den gamla luften bland människorna och smittar förkylningar och influensa samt andra bakterier.
Därför är det högre risk att man smittas av virusinfektioner i en luftkonditionerad miljö än i ett utrymme utan luftkonditionering.
3. Uttorkning
Folk som tillbringar långa timmar i ett luftkonditionerat utrymme löper högre risk att bli uttorkade och drabbas av vätskebrist. Detta beror på att luftkonditioneringen absorberar för mycket fukt från omgivningen och folk dricker ofta inte tillräckligt mycket vatten och får därmed vätskebrist.
Risken blir dessutom högre eftersom temperaturen i det luftkonditionerade utrymmet är svalt så att kroppen inte blir varm och då blir man inte heller törstig på samma sätt. Dessutom känner kroppen ett mindre behov av att röra på sig då den befinner sig i ett svalt utrymme.
4. Huvudvärk
Utan tvekan är huvudvärk en av de vanligaste sidoeffekterna av luftkonditionering. Om man överanvänder luftkonditionering kan man lätt sätta igång en huvudvärk eller även migrän eftersom luftkvaliteten försämras.
Risken att bli uttorkad ökar såklart även risken för huvudvärk. Vätskebrist ignoreras ofta trots att det är en vanlig orsak till att andra hälsoproblem uppkommer.
5. Torra ögon
Luftkonditionering kan orsaka torra ögon vilket i sig leder till ömhet och kliande. Luftkonditionering orsakar såklart inte direkt ögonens uttorkning men det kan göra tillståndet värre om man redan lider av ett sådant problem.
Om du lider av torra ögon blir tillståndet alltså värre av att vistas i luftkonditionerade utrymmen så det är rekommenderat att undvika det.
6. Minskar din förmåga att tolerera värme
Om du tillbringar mycket tid i luftkonditionerade utrymmen kan du utveckla en intolerans mot värme. Detta är speciellt vanligt under sommaren.
Kom ihåg att kroppen kan bli stressad av att man förflyttar sig mellan ett kallt kontor och den varma sommarluften. Den abrupta förändringen i temperatur kan ha negativ inverkan på din hälsa.
För att summera: det står klart att det finns påtagliga hälsorisker med luftkonditionering. Därför är det viktigt att använda det ansvarsfullt och med måtta.
Samtliga citerade källor har granskats noggrant av vårt team för att säkerställa deras kvalitet, tillförlitlighet, aktualitet och giltighet. Bibliografin för denna artikel ansågs vara tillförlitlig och av akademisk eller vetenskaplig noggrannhet.
- American Society of Heating Refrigerating and Air Conditioning Engineers. (2009). Indoor environmental health. In ASHRAE Applications Handbook.
- Garcia, G. J. M., Bailie, N., Martins, D. A., & Kimbell, J. S. (2007). Atrophic rhinitis: A CFD study of air conditioning in the nasal cavity. Journal of Applied Physiology, 103(3), 1082–1092.
- Jones, A. P. (1999). Indoor air quality and health. Atmospheric Environment.
- Yu, B. F., Hu, Z. B., Liu, M., Yang, H. L., Kong, Q. X., & Liu, Y. H. (2009). Review of research on air-conditioning systems and indoor air quality control for human health. International Journal of Refrigeration.