6 fördelar med kronärtskockor för hälsan

Kronärtskockor används för sina vätskedrivande egenskaper, men de har även många andra egenskaper. Lär dig mer i denna artikel!
6 fördelar med kronärtskockor för hälsan

Skriven av Lorena González

Senaste uppdateringen: 26 augusti, 2022

Har du någonsin hört talas om vad det finns för fördelar med kronärtskockor för hälsan? Det har nuförtiden blivit vanligt att man tar hand om hälsan på bästa sätt. Man bör därför inte bara gå till läkaren regelbundet, utan även tänka på kosten.

Vi behöver inkludera vissa typer av livsmedel i kosten som ger oss viktiga näringsämnen och förbättrar vår livskvalitet.

Det finns många listor, artiklar och åsikter rörande vilka frukter, grönsaker och spannmål som vi bör äta, hur man kombinerar dem och vilken tid på dagen som man bör äta dem för bästa effekt.

Idag kommer vi prata om kronärtskockan, en grön grönsak med en stor mängd vitaminer. Under medeltiden var den en väldigt dyr grönsak som bara de rika kunde köpa.

Nuförtiden kan som tur är alla äta den!

Intressanta fördelar med kronärtskockor

Kronärtskockor i korg.
 • Tro det eller ej, men du kan faktiskt äta hela kronärtskockan. Detta är toppen, för den är väldigt fördelaktig för hälsan och rik på näringsämnen.
 • Man kan även köpa kronärtskocka i kapselform.
 • När du köper kronärtskockor bör du välja de tyngsta, med de tjockaste löven och en ljusgrön färg. Detta betyder att de är färska och därmed av bättre kvalitet.

När vi nu har gått igenom hur viktiga kronärtskockor är, kommer vi ta upp 6 fördelar med kronärtskockor:

De är fantastiska för matsmältningen

Kronärtskockor hjälper matsmältningen, och de är därför bra för att behandla reumatiska sjukdomar och gallsten.

De hjälper dessutom mot förstoppning och diarré.

De reducerar triglycerider och kolesterol

Näringsämnena i kronärtskockan bidrar till att reducera triglyceridnivåerna och det dåliga kolesterolet (LDL), samtidigt som nivåerna av det goda (HDL) ökar.

Kronärtskockan är därför bra för att motverka åkommor som arteroskleros och högt blodtryck.

En favorit hos personer som vill gå ner i vikt

Sallad med tomater.

Tack vare deras höga innehåll av fibrer är kronärtskockorna bra för att minska hungern.

De absorberar vatten från magen, vilket gör att de ökar i storlek och fyller ut magutrymmet. Du kommer därför känna dig mättare och du kommer inte äta för mycket av mindre hälsosamma livsmedel p.g.a. ångest.

Vätskedrivande egenskaper

Kronärtskockan hjälper mot vätskeretention och tar bort avfall och gifter från kroppen. Den är dessutom bra för att behandla:

 • Artrit
 • Cirkulationsproblem
 • Leverproblem
 • Reducera fett

Bra för att motverka cancer

Det har gjorts många vetenskapliga studier som har visat hur bra kronärtskockan är för hälsan och hur många viktiga näringsämnen som den innehåller.

Kronärtskockan innehåller koffeinsyra och flavonoider, vilket bidrar till att motverka cancer och kan därmed användas som en kompletterande behandling.

Innehåller oändligt med vitaminer

Livsmedel med vitamin D.

Vi har redan tagit upp flera gånger att kronärtskockan innehåller många näringsämnen. Den innehåller dessutom viktiga vitaminer och mineraler som:

 • A-vitamin
 • B-vitamin
 • Magnesium
 • Kalium
 • Natrium
 • Järn

Tvivlar du fortfarande på ifall du skall börja äta kronärtskockor? Tveka inte! De är otroligt näringsrika!


Samtliga citerade källor har granskats noggrant av vårt team för att säkerställa deras kvalitet, tillförlitlighet, aktualitet och giltighet. Bibliografin för denna artikel ansågs vara tillförlitlig och av akademisk eller vetenskaplig noggrannhet.


 • Base de Datos Española de Composición de Alimentos. [Internet]. Disponible en: http://bedca.net/bdpub/
 • Botanical-Online. [Internet]. Propiedades de la alcachofa. Disponible en: https://www.botanical-online.com/medicinalscynaracastella.htm
 • Mileo, A.M., Di Venere, D., Abbruzzese, C. and Miccadei, S. Long Term Exposure to Polyphenols of Artichoke (Cynara scolymus L.) Exerts Induction of Senescence Driven Growth Arrest in the MDA-MB231 Human Breast Cancer Cell Line. Oxid Med Cell Longev, 2015.
 • Mileo, A.M., Di Venere, D., Linsalata, V., Fraioli, R. and Miccadei, S. Artichoke polyphenols induce apoptosis and decrease the invasive potential of the human breast cancer cell line MDA-MB231. J Cell Physiol., 2012; 227(9): 3301-3309.

Denna text erbjuds endast i informativt syfte och ersätter inte konsultation med en professionell. Vid tveksamheter, rådfråga din specialist.