5 kreativa tips för att återanvända däck

Nedan ska vi ge dig fem olika idéer för att återanvända däck. Alla är enkla och väldigt behändiga!
5 kreativa tips för att återanvända däck

Skriven av Equipo Editorial

Senaste uppdateringen: 04 januari, 2023

Att återanvända däck är ett sätt att ge dem nytt liv istället för att kasta bort de. Det är bra för miljön och du blir dessutom av med lite bråte från garaget och får plats för annat istället. Skadade eller utslitna däck hamnar vanligtvis direkt på tippen. Men bara för att de inte är bra för sitt uttryckliga syfte betyder inte det att de inte kan vara användbara för andra saker.

Har du någonsin tänkt på vad man kan göra med gamla däck? Du har säkert några fantastiska idéer i bakhuvudet, och många har redan åstadkommit otroliga skapelser. Det handlar bara om att låta fantasin flöda och visualisera vad du kan få ut av ett gammalt däck. För att kickstarta processen kan du ta en titt på idéerna nedan!

5 olika sätt att återanvända däck

1. Soffbord

Däck som bord

Den här praktiska idén är otroligt lätt att göra till verklighet. Bordet består av ett par däck som bas, på vilka man placerar en trä- eller glasskiva. Efter att allt är monterat är det bara att dekorera däcken. Vissa väljer att dekorera dem med tyg eller syntetiska material som matchar möblerna kring bordet. Andra väljer ett mer rustikt utseende där man virar en grövre tråd kring däcken.

 • Om du vill använda tyg eller syntetiskt läder ska du mäta däcket och skära ut en cirkel i materialet du valt.
 • Fäst cirkeln vid en rektangulär, lång bit som är tillräckligt stor för att viras kring hela däcket.
 • Du kan även använda knappar eller dragkedjor för att göra det enklare att ta av och tvätta.

Om du använder tråd ska du se till att du har tillräckligt för att täcka hela däckytan och eventuellt träskivan du placerat ovanpå. Det ger dig ett fint och fungerande soffbord.

2. Barngungor

Om du lever i ett hus med stor trädgård (med ett högt träd) kan du återskapa den klassiska gungan vi sett i så många filmer. Det är en otroligt enkel idé som dina barn kommer att älska.

 • Allt du behöver göra är att rengöra däcket ordentligt, måla det och dekorera som du vill.
 • Efter det hänger du det från en stark gren med lite bungylina eller ett rep.

Så enkelt är det! Du har precis gjort en fin gunga!

3. Blomkrukor

Blomkrukor av däck

Ett annat sätt att återanvända däck är genom att använda dem i trädgården. Hur? Du behöver bara omvandla dem till krukor!

Om du vill plantera ett träd måste du till exempel se till att det inte växer i sidled, faller på grund av vinden eller slits upp av hunden.

 • Plantera ditt träd inuti ett par använda däck.
 • Genom att göra det kan du skydda det och vattna ovanifrån, genom däckhålen.

När du gör däck till krukor hjälper deras stabilitet till att pressa ned jorden och hålla växtens rötter på insidan. Det finns flera sätt att åstadkomma det. Om du lägger dem direkt i trädgården behöver du bara måla dem. Marken och jorden, kommer agera som en inre bas.

Om du vill återanvända däcken på en annan plats med olika typer av mark och kunna flytta dem måste du skapa en bas så att jorden inte rinner ut. Du kan även modifiera däck genom att skära upp små områden för individuella växter.

4. Behållare för trädgårdsredskap eller skräp

Om du har tre däck kan du stapla dem på varandra och sy ihop dem med ståltråd eller något annat material för att ge dem stabilitet.

 • Skär sedan ut en cirkel av trä (med däckets diameter) och säkra på undersidan med lim. Det kommer vara basen.
 • Sedan kan du måla däcket i roliga färger och lägga ett lock på toppen.
 • Sedan är du klar. Behållaren är redo att användas!

Kom ihåg att ha en påse på insidan om du planerar att använda behållaren för skräp. Annars blir det knepigt att tömma den.

5. Trappor för branta backar

Trappa av däck

Om du lever på landet och är omgiven av kullar är det här ett praktiskt alternativ för dig. Det gör det mycket lättare att ta sig uppför branta backar.

 • Markera ut området du vill att trappan ska gå genom och gräv ut stegen.
 • Placera sedan däcken på varje steg och fyll med samma jord du precis tog bort.
 • Att fylla dem ser till att de ligger på plats.

Trappan kommer vara väldigt motståndskraftig mot vädret.

Hoppas att projekten gett dig lite inspiration för att återanvända däck. Försöka att hitta nya funktioner för gamla föremål du slutat använda för att både spara pengar, gagna miljön och låta fantasin frodas.


Samtliga citerade källor har granskats noggrant av vårt team för att säkerställa deras kvalitet, tillförlitlighet, aktualitet och giltighet. Bibliografin för denna artikel ansågs vara tillförlitlig och av akademisk eller vetenskaplig noggrannhet.Denna text erbjuds endast i informativt syfte och ersätter inte konsultation med en professionell. Vid tveksamheter, rådfråga din specialist.