5 subtila sätt att skada ditt känslomässiga välmående
Ditt känslomässiga välmående är som en bit glas som kan knäckas med en lätt beröring. Det spelar ingen roll hur du verkar på utsidan, hur mycket du ler eller hur ofta du säger: “Jag kan stå emot allt” eller “Såklart jag mår bra”.
En person som verkar stark på utsidan kan dölja en inre komplex värld. Starka människor kan precis som alla andra lätt tröttna på att visa sig starka eftersom de ofta egentligen själva bär på ett sprucket glas.
Ditt känslomässiga välmående går dock att laga. Om du fyller varje dag med kärlek och fokus kommer solen att skina på dig och uppmuntra dig varje steg på vägen. I dagens artikel kommer vi att föreslå följande: att du gör ett känslomässigt kontrakt med dig själv.
Det innebär att du prioriterar dig själv lite mer, lyssnar, sätter gränser och ger näring åt din självkänsla. Det är lätt att göra och kräver bara lite mod. Det är också viktigt att man upptäcker när ens känslomässiga välmående attackeras. Vi kommer att förklara mer om det nedan.
Utmattning som trycker ned dig och får dig på dåligt humör
Det finns många typer av utmattning. Fysisk utmattning är relaterat till kortvariga ansträngningar som man måste ta itu med under dagen. Du kan även uppleva mental utmattning. Något så vanligt som att vara uppmärksam under en lång tid, möta dina mål, vara i krävande situationer – allt det kan köra slut på dig.
I det här fallet pratar vi om känslomässig hälsa; det finns också en form av utmattning som inte har något att göra med fysisk ansträngning.
- Ångest som byggs upp i din kropp och som inte tas om hand. Förr eller senare absorberas det av ditt undermedvetna.
- Att låta dig själv ledas av andras vilja utan att försvara dina behov och rättigheter kan också trycka ner dig.
- Ackumulering av besvikelser, sorg och att inte veta hur man hanterar situationer kan göra dig utmattad.
Att säga “ja” när du vill skrika “nej” skadar ditt känslomässiga välmående
Alla gör det till en viss grad. Man följer andras åsikter eller önskningar för att passa in i ett vardagligt sammanhang.
- Att göra det då och då för att hålla en social balans har inga extrema konsekvenser. Problemet uppstår när det blir normen, till den grad att man börjar leva ett liv man inte vill.
- Självbekräftelse innebär inte att man är självisk eller arrogant. Att säga “ja” utan rädsla och “nej” utan skuldkänslor är viktigt för ens känslomässiga hälsa.
Emotionella band som du inte har brutit än
Ibland kan man vara glad och framgångsrik i allt man gör. Men man känner trots det ett tomrum.
Att t.ex. inte kunna släppa taget om ditt förflutna kan hindra dig från att gå framåt.
- Att ha olösta problem med din familj och hålla fast vid gamla relationer trots att de är över är band som orsakar mycket smärta.
- För att ta hand om din känslomässiga hälsa är det viktigt att du stänger igen dessa faser av ditt liv. För att göra det måste du först veta hur man förlåter.
- Det är inte lätt att förlåta, men det är viktigt. Att samla på bitterheten binder dig bara vid det förflutna. Du blir en fånge i dina egna minnen.
Att leva i en verklighet som inte gör dig lycklig
Det kanske är på jobbet du uppskattar dig själv och känner dig fulländad. Det kan också vara med dina vänner, en person i din familj eller med din partner.
- Varje dag försöker du övertyga dig själv om att du inte borde känna på detta sätt. “Ingen skadar dig” och “alla respekterar dig”. Men du är inte glad oavsett hur mycket du försöker, och beslutet att förändras blir inte av med känslan.
- Om det är vad du upplever just nu, stanna upp och utvärdera din situation. Du kan inte gå framåt om du inte känner dig fulländad.
Din känslomässiga hälsa påverkas när du är din egen värsta fiende
Ens känslomässiga välmående påverkas inte bara av hur andra behandlar en. Ibland kan man sabotera sig själv och skada sig själv på följande sätt:
- När du inte uppskattar dig själv och konstant jämför dig med andra.
- Du saboterar för dig själv när du skjuter upp dina drömmar, när du säger “Jag kan inte” eller “Jag vet inte”.
- Du såras när du ser problem där det borde finnas lösningar. När du ser slutet på världen istället för en ny början.
- Du attackerar din känslomässiga hälsa när du håller dig fast vid en giftig relation istället för att ha modet att säga adjö.
- Du blir din egen värsta fiende när du inte älskar dig själv på det sätt som du förtjänar att älskas, och när du bara fokuserar på dina misstag istället för att förlita dig på dina förmågor.
Kommer du ihåg vad vi sade i början? Gör ett positivt kontrakt med dig själv där din vardagliga uppgift är att ta hand om din självkänsla och bygga din egen lycka. Ta hand om och skydda ditt känslomässiga välmående.
Det är värt att börja med det redan idag!
Samtliga citerade källor har granskats noggrant av vårt team för att säkerställa deras kvalitet, tillförlitlighet, aktualitet och giltighet. Bibliografin för denna artikel ansågs vara tillförlitlig och av akademisk eller vetenskaplig noggrannhet.
- Ferreras, E. (2007). La autoestima. Anales de Mecánica y Electricidad.
- González, E. (2011). Educar en la afectividad. Revista Digital Universitaria.
- EcuRed. (2018). La afectividad. EcuRed.