5 misstag svartsjuka personer begår
Många tror att de bara visar sin partner hur mycket de älskar denne genom att vara svartsjuka. Men det finns vissa typer av svartsjuka som är väldigt negativa, och de misstag svartsjuka personer begår kan få förödande konsekvenser för relationen.
Alla har vi varit svartsjuka någon gång. Om du har syskon har du förmodligen känt en konstig känsla av att dina föräldrar gav mer uppmärksamhet till din bror eller syster eller gav dem mer beröm. Problem med svartsjuka är dock normalt sett relaterade till romantiska förhållanden. Många tror till exempel på frasen “om han blir svartsjuk betyder det att han älskar dig”.
Men även om svartsjuka kan vara normalt kan det få folk att begå många misstag som kan skada relationen. Vill du veta vilka misstag svartsjuka personer begår?
1. De slukar sina partners
Svartsjuka personer är väldigt osäkra, och det får dem att jämnt kontrollera sin partner. De vill ha personen helt för sig själva. De klarar inte av att se honom eller henne med någon annan. Det kan få den andra personen att känna sig väldigt nere och önska sig utrymme i förhållandet. Det gör den svartsjuka partnern upprörd. Och att göra honom eller henne upprörd kan leda till oönskade konsekvenser: ett uppbrott. Men svartsjuka personer inser inte vad partnern känner.
Svartsjukan berövar dem helt på deras empati.
2. De söker kontinuerligt efter bevis
Det finns något som kallas för pygmalioneffekten som indikerar att om en person tror att något kommer hända eller agerar som om det kommer hända kommer det i slutänden ske. Det drabbar svartsjuka personer som kontinuerligt söker efter tecken på att deras partners är otrogna mot dem.
Alla meddelanden eller möten med någon kan utlösa en diskussion full av kritik och fraser som “du älskar inte mig!” Attityden kan få dem att till slut hitta vad de söker efter. Det är som om deras beteende är en uppmaning som får vad de misstänker att inträffa.
3. Misstag svartsjuka personer begår: de vägrar söka hjälp
Vårt tredje misstag svartsjuka personer begår är att de genom att tro att de är normala och endast visar kärlek för sin partner vägrar förstå att de utgör ett problem i förhållandet. Det påverkar relationerna avsevärt och de till slut blir giftiga för båda parterna.
Att söka hjälp skulle vara väldigt bra eftersom kommunikationen skulle förbättras och svartsjukan skulle ses som ogrundade övertygelser och resultatet av onödiga rädslor. Oviljan kan vara kopplad till bristfällig emotionell intelligens, vilket forskning från Växjö universitet visar kan vara en variabel hos yngre personer.
4. Svartsjuka försvinner inte över en natt
Svartsjuka partners kan hävda att “jag kommer bättra mig”, men sanningen är att det är en process och att det alltid är bra att söka professionell hjälp. Svartsjuka personer kan göra flera löften när deras överbelastade partners hotar att lämna dem. Man måste dock komma ihåg att processen kommer vara lång.
Man måste bli av med vissa övertygelser som gör svartsjukan “normal” i relationen och även ta en titt på de rädslor och osäkerheter som orsakar dem.
5. De exploderar plötsligt
Svartsjuka personer är ofta griniga på grund av sin misstro. När de finner minsta lilla “bevis” kan det därför få dem att bli svartsjuka och släppa ut all vrede de burit på. När de samlat på sig flera händelser av svartsjuka kan de därför explodera. Partnern förstår inte vad som händer och situationen blir bara värre.
Innan du går, läs: Vad händer när du äntligen lämnar ett giftigt förhållande?
Det skulle vara bra för svartsjuka människor att inse att lösningen inte är att deras partners beter sig som de vill, utan att de själva måste förändra sin syn på relationer och svartsjuka.
Det är bara då man kan göra relationen hälsosam. I de flesta fall kommer dock alltför mycket svartsjuka leda till ett uppbrott, eftersom situationen kommer bli ohållbar. Håll därför utkik efter dessa misstag svartsjuka personer begår så att du kan börja ta tag i problemet, oavsett om det är du eller din partner som är svartsjuk.
Samtliga citerade källor har granskats noggrant av vårt team för att säkerställa deras kvalitet, tillförlitlighet, aktualitet och giltighet. Bibliografin för denna artikel ansågs vara tillförlitlig och av akademisk eller vetenskaplig noggrannhet.
-
Perles, F., San Martín, J., Canto, J., & Moreno, P. (2011). Inteligencia emocional, celos, tendencia al abuso y estrategias de resolución de conflicto en la pareja. Escritos de Psicología / Psychological Writings, 4(1), 34–43.
https://doi.org/10.5231/psy.writ.2011.0605 -
Canto, J. M., García, P., & Gómez, L. (2009). Celos y emociones : Factores de la relación de pareja en la reacción ante la infidelidad Jealousy and emotion : how partners react to infidelity. Athenea Digital, 55(primavera), 39–55.
https://doi.org/10.5565/rev/athenead/v0n15.528 -
Carlen, A. M., Kasanzew, A., & López Pell, A. F. (2009). Tratamiento cognitivo conductual de los celos en la pareja. Revista Electrónica de Psicología Iztacala, 12(3), 173–186.
http://revistas.unam.mx/index.php/repi/article/viewFile/15482/14714&a=bi&pagenumber=1&w=100 -
Canto Ortiz, J. M., Leiva, P. G., & Jacinto, L. G. (2009). Celos y emociones: Factores de la relación de pareja en la reacción ante la infidelidad. Athenea Digital, (15), 39–55.
https://doi.org/10.5565/rev/athenead/v0n15.528 -
Scheinkman, M., Werneck, D., & LOGA, P. (2010). Desactivar los Celos en las Relaciones de Pareja: Un Enfoque de Múltiples Dimensiones. Family Process, 49(4), 486–504.
https://doi.org/10.1111/(ISSN)1545-5300)