5 intressanta kurer för hälseneinflammation

För att förebygga och lindra hälseneinflammation ska du använda rätt skor. De borde ge dig tillräckligt med stöd för att inte skapa problem. Lär dig mer i den här artikeln!
5 intressanta kurer för hälseneinflammation

Skriven av Okairy Zuñiga

Senaste uppdateringen: 26 augusti, 2022

Hälseneinflammation är precis vad det låter som – en inflammation i hälsenan. Det är ett problem som orsakar mycket obehag och smärta. Dess placering gör det svårt att fortsätta med vardagen utan att behandla smärtan på något sätt.

Vår rekommendation är att du tar dig tid att behandla problemet. Om din läkare säger åt dig att vila några dagar ska du följa vad denne säger till punkt och pricka. Det finns flera procedurer som kan snabba upp processen, men hälsenan är ett känsligt område som är farligt att operera i.

Utöver att följa din läkares rekommendationer kan du även använda följande kurer för att behandla hälseneinflammation.

1. Använd RICE-behandlingen

RICE-behandlingen är en första hjälpen-behandling som delas upp i fyra steg:

Rest (vila)

De konstanta påfrestningarna för foten är vanligtvis vad som orsakar hälseneinflammation. Därför måste du vara medveten om tiden och ansträngningen medan du promenerar, joggar eller springer. I några dagar är det en bra idé att minska påfrestningen och spänningarna i foten. Om du kan ta några dagars vila är det att föredra.

Is

Behandling med is

Den andra fasen av behandlingen är att regelbundet applicera en iskompress på din hälsena. Det sänker gradvis temperaturen och minskar samtidigt inflammation och smärta.

Compression (tryck)

Applicera tryck på området runt hälsenan. Du bör framförallt göra det när du ska gå och lägga dig.  Se till att hålla senan stabil; den bör ha bättre stöd för att undvika ytterligare spänningar. För det behöver du antingen använda ett tryckbandage eller strumpor. Under dagen är det viktigt att bära rätt skor, i enlighet med vad din läkare säger.

Elevation (upphöjning)

Lite upphöjning hjälper till att öka blodflödet till området. Gravitationen hjälper dessutom till att minska spänningen i senan. Det gör att blodkärlen och kapillärerna i området kan slappna av.

2. Ge massage med ricinolja

Ricinolja är till stor hjälp för att behandla och minska problem med hälseneinflammation med hjälp av massage. Tack vare sitt innehåll av linolsyra är effekterna ganska omedelbara.

Olivolja för hälsenan

När du gör massagen ska du börja sakta men säkert. Det kan vara smärtsamt i början, så se till att hälsenan känns avslappnad. Du kan ge den hårdare massage för att få en mer långvarig effekt. Efter att du har masserat ska du se till att täcka området med en tryckstrumpa eller ett bandage.

3. Sluta röka om du har hälseneinflammation

Att röka bidrar till sämre hälsa i störst utsträckning. Det påverkar framförallt blodcirkulationen. Sluta röka om du har problem med hälseneinflammation för att avsevärt stärka läkeprocessen.

Att sluta är inte lätt, men det kommer vara värt ansträngningen, speciellt om du försöker läka något smärtsamt med varje steg du tar. Kom ihåg att det annars fördröjer effekterna av läkemedel, massage och andra behandlingar du använder.

4. Använd rätt skor

Hälseneinflammation gör det svårt att gå ordentligt, men det är inte allt: om du använder fel skor kan du förvärra problemet. För att förhindra det är det viktigt att du använder skor som har tillräckligt med stöd. Håll dig borta från sådana som sätter konstant tryck på hälsenan.

Du måste även hålla utkik efter sådana som har mjuka sidor. Bakdelen och sulan borde vara tillräckligt tjocka för att inte behöva något extra stöd. Om du har tvivel ska du fråga din läkare. Det kan vara irriterande och kanske dyrt att köpa rätt skor, men det kommer snabba upp läkeprocessen. Innan du köper dem ska du försöka gå lite i dem.

Det är inte logiskt att köpa ett par som gör ont bara för att de är billigare eller snyggare.

5. Stretcha för att värma upp hälsenan

Stretchande kvinna

Att stretcha är inte bara något du borde göra efter träning. Det är faktiskt rekommenderat att stretcha varje morgon för att förbereda kroppen på dagens påfrestningar. Oväntade vridningar, kramper, spänning och inflammation kan drabba alla områden av kroppen eftersom de inte är förberedda på att möta normal ansträngning eller påfrestning.

Du behöver bara stretcha i 10-15 minuter. Det räcker för att förebygga alla problem med hälseneinflammation och smärta. Börja lite i taget och se till att inte påfresta området för mycket.

Sjukgymnaster har faktiskt identifierat rehabiliteringsträning som ett av de bästa sätten att behandla hälseneinflammation.

Håll alltid koll på hälsenan

Om dina symptom inte lindras eller om smärtan är outhärdlig ska du boka en tid hos din läkare så snart som möjligt. Att inte göra det kommer bara leda till komplikationer och onödig smärta.

Huvudbild från © wikiHow.com


Samtliga citerade källor har granskats noggrant av vårt team för att säkerställa deras kvalitet, tillförlitlighet, aktualitet och giltighet. Bibliografin för denna artikel ansågs vara tillförlitlig och av akademisk eller vetenskaplig noggrannhet.


  • Tom Bisio. Tratamientos y terapias de la medicina deportiva china. Disfruto y hago, 2006.
  • Lynda HueyRobert Forster. Manual completo de ejercicios hidrodinámicos. Editorial Paidotribo, 2003.
  • Eugene Sherry, Stepahm F. Wilson. Manual oxford de medicina deportiva. Editorial Paidotribo, 2002.

Denna text erbjuds endast i informativt syfte och ersätter inte konsultation med en professionell. Vid tveksamheter, rådfråga din specialist.