5 bekräftelser som kan hjälpa dig att förlåta dig själv
Vi hör ofta hur viktigt det är att förlåta. Man brukar säga att man blir fri genom att förlåta de som sårat en. Men hur många gånger har du hört folk prata om att du bör förlåta dig själv?
Trots att det är viktigare att du kan förlåta dig själv än att förlåta andra hör vi inte talas om det särskilt ofta.
Har du någonsin tänkt på hur många gånger du skällt ut dig själv? Hur många gånger har du hållit dig själv ansvarig för dina omständigheter eller problem?
Skadan vi åsamkar oss själva är vanligtvis större än den andra ger upphov till. Därför vill vi i den här artikeln hjälpa dig att frigöra dig från det.
Att förlåta dig själv kommer inte vara lätt; det är inte något du kan göra på en dag. Det är en process, och följande bekräftelser kan vara till stor hjälp.
1. Jag frigör mig själv från tvivel, skuld och skam
Tvivel, skuld och skam är de tre största orsakerna till många problem. Att förlåta oss själva för dessa är viktigt för att kunna gå vidare. Det inkluderar förlåtelse för handlingar eller ord som ger upphov till tvivel, skuld eller skam.
Men utöver att säga frasen måste du konfrontera dina känslor. Det är den svåra biten. Det är dessutom en som många flyr ifrån.
Stanna upp så att du kan ta en titt på situationerna som ger upphov till dessa känslor. Ta en minut för att erkänna dina oförmågor.
Gå igenom processen på ett ärligt sätt. Det kommer lära dig mer om dig själv, och även göra dig motståndskraftig för liknande situationer i framtiden.
Det är till och med möjligt att du upptäcker att det som får dig att känna tvivel, skuld och skam egentligen inte är viktigt.
2. Släpp det förflutna för att leva fullt ut i framtiden
Ibland blir alla planer och mål vi har kvävda av det förflutna. Alla saker och människor som sårar dig kan göra så att du hålls tillbaka och hindra dig från att gå vart du vill om du inte släpper taget om dem.
Att förlåta dig själv är att släppa taget om att tänka på allt du inte har.
Vi tror vanligtvis att vi bara kan förlåta oss själva för saker som sårar oss, men det är inte sant.
Det finns stunder när vi fångas av tillkortakommanden eller omständigheter som är beroende av andra. Det finns till exempel folk som inte kan förlåta sig själva för att de inte är rätt person för en person som de älskade.
Du kan inte vara exakt vad andra behöver. Och det faktum att den andra personen inte kunde hitta vad denne sökte efter hos dig gör dig inte till en sämre människa.
3. Jag kan fortsätta trots mina misstag
Vi lär oss snabbt i livet att undvika misstag och snedsteg. Som ett resultat börjar vi fokusera för mycket på saker som gått fel. Vi kan ta månader eller till och med år på oss att analysera vad som gick fel och varför.
Att förlåta dig själv för dessa misstag är viktigt för att gå vidare med ditt liv. Du får inte glömma att vi alla begår misstag varje dag, och att det är helt okej. Misstag är livets sanna lärare.
Kom ihåg att om allt hade gått bra från början hade du snabbt fått slut på saker att lära dig. Du skulle inte kunna prata om de erfarenheter och lärdomar du lärt dig från misstagen du begått.
Det är sant att det finns misstag som kostar mycket, men även dessa har något att lära dig.
Från och med nu bör du se på varje misstag som en läxa att lära dig. Förlåt dig själv när du tänker på dem. Fortsätt gå framåt till nästa steg i livet.
4. Jag är tacksam för de goda saker livet ger mig
Om vi bad dig att att göra en lista över människor och saker som gör ditt liv bättre, hur många punkter skulle det finnas? Du skulle förmodligen inse att det finns avsevärt fler än du tror.
Att förlåta dig själv är att lära dig se och acceptera att du inte är ensam.
Förlåt dig själv för de saker du tror är ditt fel. När du gör det kommer du se att det inte är så svårt att se de goda sakerna.
Med den här frasen lovar du att fokusera din uppmärksamhet på positiva saker. Det kanske låter svårt, men det är möjligt att du har lagt för mycket tid på att se saker från den mörka sidan.
5. Acceptera vad som var möjligt med vad du hade tillhanda
I vissa fall måste vi ta snabba beslut. Efteråt kan vi se hela situationen eller få bättre information, och vi märker att vi hade fel.
Du kanske känner dig skyldig, men det är bättre att ändra skuldkänslorna till ansvarskänslor, framförallt om du agerade med för lite information.
När du tar ansvar kan du förlåta dig själv. Du kan även göra situationen bättre. Om du fokuserar på att komma ihåg felen och känna dig skyldig kan du inte förändra något.
Kom ihåg att det är bättre att vara proaktiv än att lägga all din tid på att klaga.
Den enda som kan förlåta dig finns i spegeln
Det är normalt att känna folk som inte går framåt i livet för att de väntar på att förlåtas. Gäller det även för dig? Hur mycket vill du bli förlåten? Är det verkligen möjligt?
Sanningen är att det finns situationer vari du är den enda som kan frigöra dig själv.
Du kan finna dig själv i en situation där den andra personen är för långt bort. Det kan till och med vara så att den du behöver förlåtelse av inte vill förlåta dig eller är borta för alltid.
Kom ihåg att du inte kan leva ett fullt liv om du inte börjar röra dig idag.
Samtliga citerade källor har granskats noggrant av vårt team för att säkerställa deras kvalitet, tillförlitlighet, aktualitet och giltighet. Bibliografin för denna artikel ansågs vara tillförlitlig och av akademisk eller vetenskaplig noggrannhet.
- Jesús Canto Ortiz, Jesús San Martín García, Fabiola Perles Novas. (2014). La relación entre la cultura del honor y otras variables de carácter ideológico. Boletín de psicología, ISSN 0212-8179, Nº. 111, 2014, págs. 57-70. https://dialnet.unirioja.es/servlet/articulo?codigo=4889521
- Jiménez Botero, Yuly Andrea. (2018). Relación entre las emociones morales de vergüenza y culpa y el control de impulsos en población privada de la libertad en el municipio de Rionegro. Universidad de Antioquia. El Carmen de Viboral, Colombia. http://bibliotecadigital.udea.edu.co/handle/10495/16191
- Patiño-Prieto, J., Ortega Ferreira, S., & Giraldo Rubio, A. (2020). El perdón: un análisis desde el desarrollo social, emocional y ético en las Universidades. Virtu@lmente, 8(1). https://doi.org/10.21158/2357514x.v8.n1.2020.2501