10 naturliga laxeringsmedel mot förstoppning
Förstoppning är ett väldigt vanligt problem och kännetecknas av ett problem med att gå på toaletten. Man kan även få ont i magen, dålig andedräkt och huvudvärk. Vissa anledningar kan vara dålig näring, uttorkning och en stillasittande livsstil. Men det kan ibland vara ett tecken på en sjukdom eller en förändring i tarmfloran. Vi ska idag ge dig några naturliga lösningar för förstoppning.
Sjukvårdspersonal rekommenderar att man ändrar sina vanor och förbättrar sin kost för att motverka förstoppning. Många föredrar att använda kommersiella laxeringsmedel. Det största problemet med dessa är att de ofta har bieffekter och nästan alltid leder till ett beroende för att man ska kunna gå på toaletten.
Det finns som tur är 100% naturliga lösningar för förstoppning som erbjuder liknande resultat utan hälsorisker. Den här gången kommer vi att dela med oss av våra 10 bästa laxermedel.
Citroner
Färsk citronjuice är ett av våra bästa hjälpmedel från naturen. Saften innehåller fibrer och viktiga vitaminer som stöder matsmältningen och förbättrar borttagning av vätska. För att göra citronjuicen enklare att dricka och förbättra effektiviteten kan du späda ut det med vatten och dricka det på tom mage.
Linfrön
Linfrön anses vara supermat och har ett högt innehåll av fibrer och omega 3-fettsyror som hjälper matsmältningen. De är kända för sina laxerande egenskaper som kan lindra mild till måttlig förstoppning och inflammation. Försök ha dem i dina favoritrecept, eller lägg dem i vatten under natten så att du kan dricka vätskan nästa morgon.
Ricinolja
Om du intar en matsked ricinolja på tom mage försvinner förstoppningen. Oljan innehåller ett speciellt ämne som, när det intas, stimulerar tarmaktiviteten. Men ta inte för mycket av det under långa perioder eftersom det kan ha bieffekter.
Kiwi
Kiwi är en annan frukt med laxerande egenskaper. Den är känd för sitt höga innehåll av C-vitamin och fibrer. Det är något du kan äta varje dag för att sakta ner magtrakten. Nutritionister rekommenderar att man äter två kiwi till frukost för att rensa upp i tarmarna.
Spenat
Spenat, känt för sina många hälsoeffekter, är också bra för att rena kroppen och förbättra matsmältningen. När spenat äts rå bygger du upp magtrakten som har påverkats av en dålig kost. Försök att lägga några spenatlöv i din nästa smoothie, sallad eller ditt favoritrecept.
Druvor: naturliga frukter mot förstoppning
Druvor innehåller substanser som cellulosa, socker och organiska syror som gynnar magtrakten. När du har matsmältningsproblem kan du äta en handfull eller dricka ett halvt glas naturlig druvjuice. Ett annat sätt att njuta av druvor är genom att äta russin som har legat i vatten en dag eller två.
Fikon
Dessa små frukter har uppskattats sedan antiken för sina överlägsna laxerande egenskaper, som är tack vare frukternas stora fiberinnehåll. Det är bästa att äta dem färska. Du kan även äta dem torkade, men då måste blötlägga dem i vatten under natten.
Plommon
Plommon är ett av de mest kända naturliga laxermedlen. De har en god smak och är fulla av fördelaktiga näringsämnen för din hälsa. Vi föreslår att du dricker juicen som en del av din frukost tillsammans med fullkornshavre.
Nötter
Nötter är en naturlig källa till fettsyror och fibrer vilket gör dem till bra allierade för din maghälsa. Att äta nötter motverkar ansamlingar av kolesterol och hjälper till att ta bort avfall som blockerar tarmarna. Det är även ett hälsosamt tilltugg som kan hjälpa dig att hantera hungern och motverka överätande.
Aloe vera
Den gel du hitta i stjälkarna på aloe vera har antiinflammatoriska och laxerande egenskaper som lindrar förstoppning. Du kan hitta kommersiellt packad gel på apotek, men det är bäst om du tar den i sin naturliga form med lite honung.
Tänk på att du för att lindra förstoppning även måste ändra dina matvanor och börja dricka mer vatten under dagen.
Spara
Samtliga citerade källor har granskats noggrant av vårt team för att säkerställa deras kvalitet, tillförlitlighet, aktualitet och giltighet. Bibliografin för denna artikel ansågs vara tillförlitlig och av akademisk eller vetenskaplig noggrannhet.
- Guarner, F. (2007). Papel de la flora intestinal en la salud y en la enfermedad. Nutrición Hospitalaria. https://doi.org/10.1177/002215540305100703