Vad förstör och försvagar immunförsvaret?

Det finns många livsmedel som kan försvaga immunförsvaret.
Vad förstör och försvagar immunförsvaret?

Senaste uppdateringen: 25 maj, 2022

Om du har ett svagt immunförsvar har du lättare för att bli sjuk och må dåligt. Men vet du vilka saker som förstör och försvagar immunförsvaret? Lär dig mer om hur du själv kan stärka ditt försvar.

Vad är immunförsvaret?

Det är kroppens naturliga barriär för att försvara ditt liv och se till att inget dåligt händer med din kropp. Man kan föreställa sig en grupp med vakter på ett diskotek som nekar vissa personer inträde. Vi kan inte leva utan immunförsvaret, eftersom utan det kan giftiga substanser, virus, bakterier etc. komma in i kroppen.

En annan av immunförsvarets uppgifter är att motverka sjukdomar. Det hjälper oss att neutralisera infektioner och stå emot negativa organismer.

Immunförsvarets skyddar oss sjukdomar

Vad händer om immunförsvaret inte är effektivt?

Du kan säkert tänka dig vad som händer. Vi löper större risk för att bli infekterade och sjuka. Personer som exempelvis har HIV har ett väldigt försvagat immunförsvar (eftersom sjukdomen tar bort försvaret) och kan dö av en enkel förkylning.

När immunförsvaret inte fungerar ordentligt har vi inget sätt att bekämpa skadliga mikroorganismer. Det kan ha många negativa konsekvenser, som exempelvis kroniska och utdragna sjukdomar. Vi lider då heller inte bara av förkylningar, influensa och katarr, utan även annat som urinvägsinfektioner, artros, papillomvirus, artrit mm.

Dålig kost försvagar immunförsvaret

Vad försvagar immunförsvaret?

Det finns tre huvudsakliga faktorer som försvagar immunförsvaret: kost, känslor och aktiviteter.

Kosten

“Man är vad man äter” är något vi ofta säger. Det finns många livsmedel som kan ha en negativ påverkan på immunförsvaret. Dessa är:

  • Raffinerat vitt mjöl
  • Bearbetat socker
  • Komjölk
  • Färgämnen och konserveringsmedel
  • Läsk
  • Sötsaker

Om du ofta blir sjuk är det kanske dags att du ser över din kost.

Känslor

Stress, ångest och nervositet. Allt detta kan vara skadligt för hälsan och försvagar immunförsvaret. När vi har mycket att göra eller känner oss ängsliga och nervösa har vi därför lättare för att bli sjuka.

Det är även vanligt att kroppen “ber om” en viss typ av mat när vi inte mår bra, men ofta är det mat som skadar oss. När vi är deprimerade vill vi inte ha apelsinjuice, vi vill ha pommes frites! Stress påverkar immunförsvaret och därför är det viktigt att försöka lugna ner sig så snabbt som möjligt. Det handlar mycket om hur man bemöter sina problem.

När vi är deprimerade äter vi dåligt

Aktiviteter

Att ha en stillasittande livsstil är relaterat till olika typer av sjukdomar. Och då pratar vi inte bara om övervikt och kolesterol, utan även andra mer allvarliga åkommor.

Om du hela dagen sitter på ett kontor och inte tränar minst två gånger i veckan kan det påverka dig negativt. Så börja träna – det är inte svårt och fördelarna är stora. Om du inte vill gå till gymmet kan du gå en runda i parken eller dansa hemma. Köp en träningscykel, gå i trappor istället för att använda hissen, promenera till jobbet eller till affären mm.

Hur kan man förbättra immunförsvaret?

Du kan förbättra immunförsvaret helt enkelt genom att anamma hälsosamma vanor. Några råd angående detta:

Ät mer hälsosamt

Frukter, grönsaker, torkade frukter och baljväxter är sådant som du bör ha med i din kost. Glöm heller inte att dricka två liter vatten om dagen. Börja med att köpa hem ekologiska livsmedel.

Sov ordentligt

Ett annat sätt att stärka immunförsvaret är att sova ordentligt. Det finns ingen standardtid, men det rör sig om mellan 6 till 8 timmar.

Dra nytta av det naturliga ljuset

Om du arbetar på ett kontor bör du försöka gå ut under lunchen och njuta av solen. Försök jobba nära fönstret och öppna gardinerna. Använd inte för mycket artificiellt ljus.

Var mer optimistisk

Att skratta är bästa terapin

Att skratta är den bästa terapin. Det rekommenderas för patienter med kroniska och permanenta sjukdomar då det motverkar depression, stress, nervositet och ångest mm.


Samtliga citerade källor har granskats noggrant av vårt team för att säkerställa deras kvalitet, tillförlitlighet, aktualitet och giltighet. Bibliografin för denna artikel ansågs vara tillförlitlig och av akademisk eller vetenskaplig noggrannhet.



Denna text erbjuds endast i informativt syfte och ersätter inte konsultation med en professionell. Vid tveksamheter, rådfråga din specialist.