Så kan en promenad hjälpa hjärnan
Titeln på den här artikeln kanske förvånar dig. Kan den enkla vanan att ta en daglig promenad göra att vår hjärna blir mer kreativ och få oss att känna oss lyckligare? Det kan den faktiskt. Och det är inte bara vi som säger så, majoriteten av läkare och neurologer är också överens.
En av dessa experter är neurologen Joes Angel Obeso – chef för Centro Integral en Neurociencias (Centret för Neurovetenskap) i Madrid, Spanien. Hans dagliga arbete på sjukhuset och hans kontakt med personer som lider av depression hjälpte honom att se hur terapeutiskt det är att ordinera “en timmes promenad om dagen”, och helst i naturliga miljöer.
Som du redan vet kan depression, eller utdragna perioder av hög stress och ångest, orsaka en brist i de kognitiva processerna i hjärnan, som minne, förståelse, kreativitet mm. Om vi promenerar varje dag förbättras alla dessa processer märkbart.
Nu har du alltså inga ursäkter. Efter att ha läst denna artikel är vi säkra på att du kommer börja nyttja denna effektiva och terapeutiska vana: så ta en promenad!
Den “automatiserade hjärnan” och olycklighet
Det finns en annan mycket intressant aspekt vi bör ha i åtanke. Det finns vanor som, utan att vi märker det, får vår hjärna att bli “automatiserad” och därför stressad. Glöm inte bort dessa aspekter:
- Den största fienden för hjärnan är rutin. Den enkla handlingen att göra samma sak varje dag får oss att hamna i en typ av depression och oundvikligen nedstämdhet. Lite i taget börjar vår hjärna arbeta långsammare. Vår uppmärksamhet är inte samma som tidigare eftersom vi inte får några nya stimulanser att fokusera på. Vi kanske börjar glömma bort saker för att så lite nu intresserar oss. På grund av låg motivation blir minnet mindre aktivt.
- Rutin sänker vår entusiasm och hjärnan påverkas därför märkbart av modfälldhet på grund av färre neurala anslutningar, färre synapser…
- Dag efter dag börjar vår hjärna fungera mer och mer på ett automatiserat sätt. Det finns inte längre några stunder att njuta av och vara kreativ i, och hjärnan styrs av etablerade riktlinjer – likt en dator vi programmerat att fungera på ett specifikt sätt. Det är en stor risk för vår känslomässiga hälsa och även vår fysiska.
Enligt Dr. Jose angel Obeso förekommer automatiserade hjärnor främst i storstäder; hos individer som vanligtvis tillbringar all sin tid med att hantera sina egna känslomässiga behov, som lever i storstäder bland föroreningar och väldigt höga stressnivåer.
Att promenera – en handling av personlig frihet
“Vandrare har inga förpliktelser, endast det enkla nöjet av att frigöra sig själva, steg för steg, när de promenerar.” Enligt Dr. Jose Angel Obeso märks fördelarna inte av under den första dagen, utan efter minst en vecka när din promenad blivit en vana i ditt liv. Det är då vi börjar märka av dess terapeutiska resultat:
Terapeutiska resultat av en daglig promenad
- Medan vi promenerar behöver hjärnan inte bry sig om något annat. Att promenera är enkelt, alla kan göra det. Det ger dig en extra dos syre tack vare luften i naturen, och du mår bättre. Det är i detta ögonblick du börjar stimulera frontalloben, som associeras med kreativitet och sinnesstånd. Om du lägger till naturlig utsöndring av endorfiner har du ett recept för magi. Hjärnan känner sig mer euforisk och optimistisk.
- Med ett förbättrat sinnesstånd kommer ökad kreativitet. Det finns inget tryck och hormonet kortisol, som utsöndras under perioder av stress, försvinner tillsammans med väggarna som gör oss negativa. Detta är ögonblicket när vi ser saker från en annan synvinkel. Vi blir mer avslappnade, mer entusiastiska och mer självsäkra.
- Som personer är vi vana att röra oss i små utrymmen. Våra hem, våra arbetsplatser, restaurangerna vi besöker, mataffären… Dessa är begränsade utrymmen som alltid är fulla av människor. Platser som vi känner till kan göra oss mer spända. Att bara gå ut och promenera i en naturlig, öppen omgivning blir dock en fantastisk handling av frihet och expansion.
- Enligt Dr. Jose Angel Obeso bör vi framförallt söka efter kontakt med naturen. Det är som att återvända till livmodern, till vår början. Det är inte en spirituell handling, utan snarare en organisk nödvändighet. Om vi promenerar i staden fortsätter vi att andas in mycket av föroreningarna. Det är bättre för våra lungor att fyllas av rent syre. Det är också nödvändigt för våra ögon att få se nya landskap och stimulanter som kan berika vår hjärna.
Ta en promenad varje dag
Med denna artikel bjuder vi in dig att bli motiverad att ta en promenad varje dag, åtminstone i en halvtimme. Gå till parken, till bergen, till stranden. Du kommer upptäcka att du på bara några veckor får bättre fysisk och känslomässig hälsa. Att promenera är utan tvivel mycket bättre än en smärtlindrande tablett eller några vitamintillskott!
Samtliga citerade källor har granskats noggrant av vårt team för att säkerställa deras kvalitet, tillförlitlighet, aktualitet och giltighet. Bibliografin för denna artikel ansågs vara tillförlitlig och av akademisk eller vetenskaplig noggrannhet.
- C3 Collaborating for Health. (2012). The benefits of regular walking for health, well-being and the environment. https://www.c3health.org/wp-content/uploads/2017/07/C3-report-on-walking-v-1-20120911.pdf
- Ettema, D., & Smajic, I. (2014). Walking, places and wellbeing. The Geographical Journal, 181(2), 102–109. https://doi.org/10.1111/geoj.12065
- Gradari, S., Pallé, A., McGreevy, K. R., Fontán-Lozano, Á., & Trejo, J. L. (2016). Can Exercise Make You Smarter, Happier, and Have More Neurons? A Hormetic Perspective. Frontiers in Neuroscience, 10(93). https://doi.org/10.3389/fnins.2016.00093
- Lubans, D., Richards, J., Hillman, C., Faulkner, G., Beauchamp, M., Nilsson, M. et al. (2016). Physical Activity for Cognitive and Mental Health in Youth: A Systematic Review of Mechanisms. Pediatrics, 138(3), e20161642–e20161642. https://doi.org/10.1542/peds.2016-1642
- Mammen, G. and Faulkner, G. (2013). Physical activity and the prevention of depression: a systematic review of prospective studies. American Journal of Preventive Medicine, 45(5), 649-57. https://doi.org/10.1016/j.amepre.2013.08.001
- Morris, J. N., & Hardman, A. E. (1997). Walking to health. Sports Medicine, 23, 306–332. https://doi.org/10.2165/00007256-199723050-00004
- Penedo, F. J., & Dahn, J. R. (2005). Exercise and well-being: A review of mental and physical health benefits associated with physical activity. Current Opinion in Psychiatry, 18(2), 189–193. https://doi.org/10.1097/00001504-200503000-00013
- Richards, J., Jiang, X., Kelly, P., Chau, J., Bauman, A., & Ding, D. (2015). Don’t worry, be happy: cross-sectional associations between physical activity and happiness in 15 European countries. BMC Public Health, 15(53). https://doi.org/10.1186/s12889-015-1391-4