6 tekniker för att kontrollera din ilska

Ilska kan inte bara ackompanjeras av psykologiska förändringar, utan även biologiska. Detta eftersom blodtryck, produktionen av vissa hormoner och andning alla ökar. Det är viktigt att lära oss att kontrollera vår ilska.
6 tekniker för att kontrollera din ilska

Senaste uppdateringen: 25 maj, 2022

Det är sant att alla blir arga då och då, men problem uppstår när dessa episoder upprepas ofta. Om du tycker att du blivit “grinig” på sista tiden kan det vara bra att överväga följande strategier och kurer för att kontrollera din ilska på naturlig väg.

Vrede och ilska kan orsaka kaos hos både personer runt omkring oss och i vår egen kropp. Många studier indikerar att ilska ökar risken att utveckla vissa hjärtproblem, framförallt hos män. Det orsakar även problem som stress, matsmältningsproblem, huvudvärk, gastrit, mm. Därför är det vitalt att lära sig kontrollera de tillfällen när vår temperatur och rödheten i vårt ansikte börjar intensifieras.

Vad är ilska?

Ilska är en känsla som kan variera i intensitet beroende på situationen och vad som utlöser den. Den mildare formen är allvarligt obehag och den extrema formen är vrede eller ursinne. Det kan ackompanjeras av både fysiologiska och biologiska förändringar eftersom det ökar blodtrycket, produktionen av vissa hormon (som adrenalin och kortisol) och din andning.

Det instinktiva, naturliga sättet att uttrycka ilska är genom aggression; antingen genom att skrika, kasta saker eller slå något eller någon. American Psychological Association säger att ilska är ett svar på ett externt hot där vi måste slåss eller försvara oss mot ett större ont. Det är dock värt att veta att lite vrede är nödvändigt för vår överlevnad, medan för mycket vrede är skadligt.

Ilsket barn

Tekniker och metoder för att kontrollera din ilska

Avslappning

Avslappningsterapier eller metoder för avslappning kan göra underverk för att minska stress och ilska, såväl som tankarna som får dig att känna på det sättet. Hur kan du slappna av? Genom meditation, till exempel yoga eller tai chi. Stäng ögonen, andas djupt genom näsan och försök att inte tänka på något. Tycker du att det är för svårt? Oroa dig inte – ge det bara ett försök för att märka hur du blir mer avslappnad.

Renande aktiviteter

Fysisk träning hjälper till att eliminera ilska naturligt. Notera dock att inte alla sporter är hjälpsamma. Om du inte är den atletiska typen behöver du inte oroa dig, för du kommer alltid hitta någon aktivitet som hjälper dig att lätta på spänningar och samtidigt ha roligt. Du kan till exempel prova boxning eller kampsporter som judo, tae kwon do eller thaiboxning. Eller varför inte ta en cykeltur eller promenad för att förebygga vredesutbrott?

Om du inser att din ilska är på väg att höjas i intensitet tar du en promenad i friska luften.

Sporter för hjärnan som minskar ilska

Känn till problemet

Ett bra sätt att eliminera överflödig ilska från din kropp är att hantera den. Detta betyder att du måste titta djupt inom dig för att hitta orsakerna till vreden och hur vi reagerar. Du kanske inte har insett vad som stör dig och behöver tala om det, antingen med en terapeut eller personerna som får dig att känna dig arg. Du måste fokusera och tänka på att allt har en lösning.

Om situationen är bortom all kontroll är den inte värd att ödsla tid på. Om det finns förbättringar eller ändringar som kan göras, se då till att genomföra dem. Boka tid hos en psykolog om du tror att du inte kan hantera din ilska själv. En psykolog vet hur du kan få hjälp med olika tekniker eller helt enkelt genom att lyssna på dina problem (att släppa på trycket är ett jättebra sätt att bli av med spänningar).

Tänk rationellt om situationen

När ilskan börjar dominera oss kan vi inte tänka klart. Det är ett problem som har en lösning, precis som allt annat. Först ska du försöka undvika två ord: “aldrig” och “alltid”, eftersom du bara rättfärdigar din vrede och inte tillåter dig att leta efter lösningar på vad som händer. Ändra “Jag är alltid arg när jag är sen” eller “Jag kan aldrig vara lugn i en trafikstockning” till “Jag ska göra mitt bästa nästa gång jag inte kommer fram i tid eller fastnar i trafiken.”

Tänk positivt

Förbättra din kommunikation

Ibland blir vi arga för att frustrationen grabbar tag i oss. Om vi talar med en person vid fler än ett tillfälle och saker och ting inte går som planerat är det inte alltid den andra personens fel. Kanske förklarade du inte tillräckligt bra. Lyssna noggrant på vad du säger, fråga den andra personen om denne förstått dina ord och svara på frågor tills allt är tydligt. Detta förebygger många problem.

Ta semester

Eller ta åtminstone en helgpaus om detta inte är möjligt; se till att komma bort från din bostad. Ta dig ut ur rutinen ett slag och promenera i parken eller på stranden. Sluta tänka på dina problem och tänk istället på vad du vill ha och hur du kan bli lugn i sinnet.

Försök att inte ta kontakt med saker som irriterar dig (som trafik i staden eller att arbeta för mycket). Tänk alltid positivt, dra nytta av kontakt med naturen, andas djupt och njut av aromen från blommor samtidigt som du skrattar.


Samtliga citerade källor har granskats noggrant av vårt team för att säkerställa deras kvalitet, tillförlitlighet, aktualitet och giltighet. Bibliografin för denna artikel ansågs vara tillförlitlig och av akademisk eller vetenskaplig noggrannhet.


  • Chida, Y., & Steptoe, A. (2009). The Association of Anger and Hostility With Future Coronary Heart Disease. A Meta-Analytic Review of Prospective Evidence. Journal of the American College of Cardiology. https://doi.org/10.1016/j.jacc.2008.11.044
  • Suls, J., & Bunde, J. (2005). Anger, anxiety, and depression as risk factors for cardiovascular disease: The problems and implications of overlapping affective dispositions. Psychological Bulletin. https://doi.org/10.1037/0033-2909.131.2.260
  • American Psychological Association. Cómo controlar el enojo antes de que lo controle a usted. https://www.apa.org/centrodeapoyo/enojo

Denna text erbjuds endast i informativt syfte och ersätter inte konsultation med en professionell. Vid tveksamheter, rådfråga din specialist.