Vanor för att få ett lyckligt förhållande

Ett lyckligt förhållande består av personer som visar tecken på uppskattning och hur viktig den andra personen är.
Vanor för att få ett lyckligt förhållande

Senaste uppdateringen: 25 maj, 2022

Finns det en formel för att få ett lyckligt förhållande, likt de i sagor eller filmer? Finns det en hemlighet dold under tusentals lås som säger hur man når uppfyllelsen man vill ha i ett förhållande?

I den här artikeln ska vi berätta om några av vanorna som kan göra ditt förhållande fantastiskt.

Hur får man ett lyckligt förhållande?

Det är en av de stora frågorna i livet, men de goda nyheterna är att det finns olika vanor som kan hjälpa. Frågan är om du kan hänge dig? Du måste jobba för att få det förhållande du vill ha.

Låt oss ta en titt på följande råd:

1. Gå till sängs tillsammans

Det betyder att du måste göra ditt förhållande till en prioritet över allt annat. Att gå till sängs tillsammans är en aktivitet som stärker ert bandNär ni gör det kan ni prata om era känslor, era rädslor och era mål.

Om en av er å andra sidan går till sängs och somnar innan den andra förändrar det saker och ting, för då blir det ganska svårt att föra en konversation…

2. Ha gemensamma intressen

Par

När ni träffades fanns det förmodligen något som fångade er uppmärksamhet och fick er att klicka. I takt med att tiden gått har kanske era intressen och hobbyer dock förändrats. Ett av de stora problemen med moderna par är att båda parter har aktiviteter som de inte delar med varandra.

Man måste inte gilla exakt samma saker, men om möjligt bör ni avvara några ögonblick varje dag för att spendera tid tillsammans och njuta av er fritid.

3. Hälsa varje gång ni ser varandra

Man kan aldrig visa för mycket kärlek. Det räcker inte att säga “ha en bra dag” innan man går till jobbet. Fysisk kontakt är viktigt.

En kram eller puss varje gång ni säger hej eller hej då kan förbättra ert förhållande. Olyckliga partners hälsar vanligtvis inte på varandra någon gång under dagen, heller inte om de har spenderat flera timmar på skilda håll.

4. Spendera tid ensamma med varandra

När man har familj är det svårare att finna tid att ägna ensamma. Era förpliktelser och dagliga aktiviteter gör det svårt. I takt med att tiden går får ni mindre och mindre utrymme att spendera ensamma med varandra, utan någon annan.

Försök att avvara minst en timme varje vecka när ingen stör er. Ni kan äta middag på en restaurang på fredagskvällen, ta en promenad i parken eller se på en film eller TV. Det viktiga är att det görs utan någon annan.

5. Låt inte gräl växa

Hur många gånger har ni påbörjat något litet som sedan växt till ett fullskaligt gräl? Det händer för att en sak leder till en annan, och likt en rullande snöboll blir den större och större.

Ni måste koncentrera er på problemet ifråga och göra allt ni kan för att lösa det. Ni måste ha ett mål.

  • Om problemet till exempel är brist på pengar ska ni inte gräla om personliga relationer, barnen, etc. (såvida de inte är direkt kopplade till problemet).

6. Uttryck era känslor

Leende par

Alla gillar att få komplimanger, framförallt om det kommer från en person vi älskar. Det spelar ingen roll om ni spenderar massor av tid tillsammans: då och då ska du försöka säga något snällt till den andra personen.

Det kan röra sig om fraser såsom “den där slipsen är snygg på dig”, “middagen blev verkligen bra”, “du ser fin ut idag”, “du är jättesnygg i den där klänningen”, etc.

7. Skratta tillsammans

Ett sinne för humor är en av nycklarna till ett lyckligt förhållande. Det är ett grundläggande verktyg som hjälper er att samarbeta med varandra. Det hjälper dessutom i svåra situationer. Att skratta åt vad som helst betyder att förhållandet är friskt och intimt. Vidare visar det att ni båda samarbetar som ett lag.

8. Förbli intima

Efter att ha genomgått “smekmånaden” kanske ert förhållande blir relativt sexlöst. I takt med att tiden går kommer barn in i bilden, problem uppstår och förpliktelser kan komma i vägen. Dessa saker kan skapa avstånd mellan er och intimiteten.

Men ni kan njuta av intimitet på andra sätt. Man kan till exempel kela medan man somnar, dela blickar, säga fina saker, etc.

9. Be om vad du behöver

Ett vanligt misstag är att tro att den andra personen vet vad du vill ha eller värderar.

Under ett förhållandes gång lär man känna vad ens partner gillar och intresserar sig för. Men man blir aldrig “klärvoajant” och förmögen att läsa den andres tankar. Därför är det viktigt att be om saker för att ha ett lyckligt förhållande.

Det innebär att man inte ska lämna något åt slumpen eller misstänksamhet. Det kan trots allt leda till mer problem än lösningar. Genom att tala öppet om allt du behöver, dina känslor eller vad du vill ha av den andra kommer inga missförstånd uppstå.

På så sätt kan man till och med tala om “komplicerade” ämnen utan problem. Det inkluderar pengar, familjen eller hur barnen ska uppfostras.

10. Ha gemensamma mål

Ni måste definiera målen ni vill nå som par för att ha ett lyckligt förhållande. Även om ni är individer bör ni slå fast sakerna som kräver den andras stöd.

Det är väldigt viktigt att tala om framtiden för att etablera (uppskattade) datum för när man vill nå större mål. Dessa inkluderar att gifta sig, skaffa barn, flytta eller resa.


Samtliga citerade källor har granskats noggrant av vårt team för att säkerställa deras kvalitet, tillförlitlighet, aktualitet och giltighet. Bibliografin för denna artikel ansågs vara tillförlitlig och av akademisk eller vetenskaplig noggrannhet.


  • Blandón-Hincapié, A. I., & López-Serna, L. M. (2016). Comprensiones sobre pareja en la actualidad: Jóvenes en busca de estabilidad. Revista Latinoamericana de Ciencias Sociales, Niñez y Juventud14(1), 505-517.
  • Garrido-Macías, Marta, Valor-Segura, Inmaculada, & Expósito, Francisca. (2017). ¿Dejaría a mi pareja? Influencia de la gravedad de la transgresión, la satisfacción y el compromiso en la toma de decisión. Psychosocial Intervention26(2), 111-116. https://dx.doi.org/10.1016/j.psi.2016.12.001
  • Guzmán, Mónica, & Contreras, Paula. (2012). Estilos de Apego en Relaciones de Pareja y su Asociación con la Satisfacción Marital. Psykhe (Santiago)21(1), 69-82. https://dx.doi.org/10.4067/S0718-22282012000100005
  • Pozos Gutiérrez, José Luis, Rivera Aragón, Sofía, Reyes Lagunes, Isabel, & López Parra, María Sughey. (2013). Escala de felicidad en la pareja: Desarrollo y validación. Acta de investigación psicológica3(3), 1280-1297. Recuperado en 27 de febrero de 2019, de http://www.scielo.org.mx/scielo.php?script=sci_arttext&pid=S2007-48322013000300008&lng=es&tlng=es.

Denna text erbjuds endast i informativt syfte och ersätter inte konsultation med en professionell. Vid tveksamheter, rådfråga din specialist.