10 saker att tänka på för att hålla koll på dina utgifter under semestern

Sommarens semesteraktiviteter medför ökade utgifter. Därför måste du veta hur du ska hantera dina expenser. Läs vidare så får du lära dig några av de bästa semestertipsen!
10 saker att tänka på för att hålla koll på dina utgifter under semestern

Senaste uppdateringen: 26 augusti, 2022

Du ser säkert fram emot din sommarledighet. Men det är viktigt att veta hur du ska hantera dina utgifter under semestern. Det kan vara svårt, för förmodligen är du helt fokuserad bara på din resa till stranden, fjällen, storstan eller landet. Dock bör du tänka på att du till slut en dag kommer att måsta återgå till dina gamla rutiner. Som du förstår gäller det att du använder din semesterkassa på ett förnuftigt sätt.

Visst ska du så klart koppla av och skämma bort dig lite under semestertiden! Men se upp med din ekonomi så att du inte stöter på problem när semestern är över. Idag vill vi dela några tips som hjälper dig att hålla uppsikt över dina utgifter under semestern. Läs vidare!

Håll kontroll på dina utgifter under semestern

Först och främst bör du vara medveten om att många priser stiger under högsäsongen på de flesta turistorter. Man gjorde en undersökning av detta på Fintonic, en spansk app som organiserar information enligt utgiftskategorier.

Allt som hör samman med resor och underhållning brukar vara det som äter upp det mesta av sommarbudgeten:

Mot bakgrund av denna översikt över våra största utgiftsposter får vi en bättre bild av hur vi kan dra in på kostnader. Här är våra besparingstips inför sommaren.

1. Vart ska du åka under sommarsemestern?

De flesta människor vill resa till de bästa semesterorterna oavsett hur lång deras semester är. Emellertid bör ditt semestermål vara anpassat efter din budget.

Det är inte särskilt realistiskt att först välja semesterort och sedan undersöka om du har råd att åka dit. Och du får inte glömma att sommarsemestern infaller under högsäsongen. Det betyder att de mest eftertraktade platserna också är de dyraste.

Därför bör du överväga att hellre resa till mindre populära och besökta ställen. De flesta har något intressant att erbjuda. På så vis kan du också stanna längre.

2. Vad ska du göra under sommarsemestern?

Förutom att bestämma vart du ska åka måste du fundera över sådana saker som:

  • Lokala sevärdheter
  • Deras närhet till ditt övernattningsställe
  • Vilka som kräver ytterligare transporter
  • Inträdesavgifter och andra extra kostnader som kan tillkomma

Ta reda på vilka av de olika sevärdheterna som ligger nära varandra och besök dem samma dag för att spara pengar. Försök också ta reda på om det finns några rabatter eller extraerbjudanden.

3. Gör upp en budget – tråkigt men nödvändigt

Frågan är inte hur mycket du är villig att spendera utan hur mycket du faktiskt har råd till.

I det hänseendet är den viktigaste principen du bör följa att inte använda pengar som du kan behöva till något annat. Faktum är att du gör klokt i att planera för oförutsedda utgifter, som till exempel bilproblem, oväntade prisökningar osv.

Likaså, när du väl räknat ut hur mycket pengar du kan spendera, bör du automatiskt dra bort 10 % för en reservkassa. De återstående nittio procenten utgör din egentliga budget. Tanken bakom detta är att du varken ska använda för mycket pengar eller behöva snåla.

Det är viktigt att packa rätt för att kunna begränsa sina utgifter under semestern.
Att ha en bestämd budget inför sommarsemestern är viktigt för att du inte ska överskrida dina tillgångar. Gör en uppskattning på alla dina utgifter och inkludera även oförutsedda händelser.

4. Jämförelsesajter och andra appar

För att lägga upp en budget behöver du gå igenom en hel del information. Som tur är finns det numera olika appar som hjälper dig att jämföra kostnader för transporter, rum, måltider mm. Det hjälper dig att få en bättre uppfattning om hur mycket pengar du behöver.

Enligt forskning har dessa jämförelsesajter ändrat det sätt på vilket folk planlägger sina resor. Faktum är att sajterna även ger råd om vart man bör resa beroende på vilken budget man har.

När du gör dina jämförelser måste du emellertid vara uppmärksam på vilka villkor som gäller beträffande särskilda säsongspriser och liknande detaljer. Detta är sant oavsett om du använder en jämförelsesajt eller ej. Tänk på att viktig information ofta gömmer sig i den finstilta texten.

5. Fördelarna med husbyten

De största utgifterna i resebudgeten är transporter, logi och mat. Men det går faktiskt att hålla viss kontroll över dessa under semestern.

Bland annat finns det plattformar för husbyten som hjälper folk att hyra ut rum i sina hem åt resenärer.

Bedömningar tyder på att husbyten kan minska resekostnaderna med upp till 40 procent. Det finns studier som dessutom framhäver andra fördelar med denna typ av inkvartering. Till exempel innebär det bättre möjligheter till att uppleva den lokala miljön.

6. Tillredningen av måltider

Vidare kan du dra ner på dina matkostnader. Försök att begränsa dina restaurangbesök så att du bara äter ett mål ute och de övriga två i din semesterbostad.

Sedan kan du också ta med dig hemmalagad mat, exempelvis mackor, på resan. Detta är särskilt lämpligt under utresan, i synnerhet om du färdas med bil eller buss. Naturligtvis vill du säkert pröva den lokala maten på besöksorten. Och självklart ska du göra det! Men försök att undvika de allra dyraste ställena.

7. Bagage för sommarsemestern

Var noga med vad du packar och försök att resa lätt. För tungt resgods begränsar din rörlighet, särskilt om du inte reser i egen bil.

Och inte nog med det, utan tunga resväskor kan också medföra extra kostnader. Bland annat har flygindustrin infört restriktioner för hur mycket ditt bagage får väga. Maxvikten kan variera mellan flygbolagen, men man måste ofta betala extra för bagage som överskrider den tillåtna vikten.

8. Följ din resplan så att du kan ha koll på dina utgifter under semestern

Idén att rätta sig efter ett strikt inrutat nöjesschema kan verka trist. Men alltför mycket improvisation kan bli ödesdigert, åtminstone sett ur ett ekonomiskt perspektiv.

Ibland händer det att du tvingas ändra dina planer. Kanske ville du utforska en trädgård, men eftersom denna är stängd väljer du att istället besöka ett museum. Det viktiga är att den alternativa aktiviteten faller inom ramarna för din budget.

Vad du bör undvika är att göra drastiska ändringar, som till exempel att boka en lyxsvit om du bara har råd till ett enkelrum. Sådana handlingar kan tära kraftigt på din budget och leda till att du måste förkorta din semester.

Det är viktigt att hålla sig till en budget om man vill minska sina utgifter under semestern.
Det finns inget skäl till att du ska spendera mer än vad du beräknat för din semester. Extra utgifter kan resultera i att du får finansiella problem mot slutet av sommaren.

9. Se upp med impulsköp

Utöver de kostnader vi redan talat om får du inte glömma souvenirer. Du måste inkludera dem i din budget, för du vill säkert köpa något till dem du bryr dig speciellt om därhemma.

Ofta går vi på marknader där man kan köpa olika hantverk och vi är frestade att köpa allt vi ser. Men var försiktig med den här sortens inköp så att de inte äter upp resten av din budget. För nog vore det förtretligt att hamna i penningknipa på grund av en fånig brevpress!

10. Andra tips för att få kontroll över dina utgifter under semestern

Håll dig à jour med växelkursen när du reser till ett land med en annan valuta. Och om du är mån om att spara pengar bör du välja ett ställe med fördelaktig växelkurs. Vidare bör du sträva efter att utnyttja kollektivtrafiken eller andra färdmedel, som exempelvis cykel.

Saker att tänka på för att minska dina utgifter under semestern

Oavsett om du arbetar, studerar eller är aktiv på ett annat sätt så förtjänar du att ha semester och få resa! Det mår du gott av.

Emellertid har de flesta av oss en begränsad budget som gör att vi inte kan semestra hur länge vi vill. Och tyvärr är vi ofta tvingade att resa under högsäsongen, vilket förutsätter en större budget. Därför är det viktigt att vi lever efter våra tillgångar under semestern.


Samtliga citerade källor har granskats noggrant av vårt team för att säkerställa deras kvalitet, tillförlitlighet, aktualitet och giltighet. Bibliografin för denna artikel ansågs vara tillförlitlig och av akademisk eller vetenskaplig noggrannhet.


  • Berne C, García-González M, Múgica J. How ICT Shifts the Power Balance of Tourism Distribution Channels. Tourism Management. 2012; 33(1): 205-214.
  • Celata F, Hendrickson C, Sanna V. The sharing economy as community marketplace? Trust, reciprocity and belonging in peer-to-peer accommodation platforms, Cambridge Journal of Regions, Economy and Society. 2017; 10(2): 349–363.
  • Rodríguez-Zulaica. Asesoramiento, venta y comercialización de productos y servicios turísticos. Madrid: Paraninfo, 2015.
  • Torres E. Estructura de mercados turísticos. Barcelona: Editorial UOC, 2006.

Denna text erbjuds endast i informativt syfte och ersätter inte konsultation med en professionell. Vid tveksamheter, rådfråga din specialist.