Hur man lär sin bebis att sitta upp själv
Föräldrar väntar ofta otåligt på att deras bebisar ska nå vissa milstolpar. De kan inte vänta på det första leendet, det första krypandet och de första stegen. Även om allt kommer gradvis är det normalt att vara nervös. Alla vill se sin bebis sitta upp på egen hand för första gången. Om du är intresserad av att hjälpa den i processen ska du fortsätta läsa.
Först och främst undrar föräldrar ofta: är min bebis redo att sitta upp på egen hand?
Att observera ditt barn kommer ge dig tecknen som säger huruvida det är redo utan att riskera att skada ryggen. Det bästa du kan göra är att inte tveka din bebis; den kommer göra det på egen hand förr eller senare.
Du måste ge den chansen att spendera så mycket tid som möjligt i hemmet med bekväma kläder. Ge den även utrymme att utforska samt träna sin kropp. När den når olika utvecklingsmässiga milstolpar kommer den lära sig att sitta.
Hur man vet att ens bebis är redo att sitta
Det är ett misstag att tvinga bebisen, oavsett vilket utvecklingsskede det rör sig om. Varje barn är unikt. Det ska inte finnas en kalender som kräver att det gör vissa saker innan vissa tidpunkter. Vissa bebisar tar längre tid, andra utvecklas snabbare.
På samma sätt finns det vissa barn som får sina första tänder vid bara tre månader, medan det dröjer till åtta månader för andra. Det finns inget förbestämt schema, och därför måste du vänta tills bebisen är redo. Vissa börjar sitta upp vid sex månader, medan det dröjer ett år innan andra gör det.
Du kan dock hålla utkik efter följande tecken:
- Om din bebis kan ligga på mage, vända sig till ryggen och sedan vända tillbaka till magen, innebär det att dess muskler blir starkare.
- Ett annat tecken är att din bebis kan sitta upp på egen hand när den sitter i en stol. Det är vanligt att detta börjar ske runt sex månader, men det är inte ett bestämt datum. Det kan ske vid åtta eller nio månader också.
Att sitta upp: ett speciellt ögonblick
Att lära sig att sitta upp innebär att din bebis tagit ett stort kliv i sin psykomotoriska utveckling. Denna position hjälper bebisen att stärka sina ryggmuskler, och förebygger även obehag och problem med att gå. Så snart den kan sitta upp kommer dess kropp vara redo att krypa och gå.
Det är därför man inte får tvinga en bebis att sitta innan den är redo. Låt dess muskler utvecklas i sin egen takt. När bebisen kan sitta upp kommer den känna sig mer självständig när det kommer till att leka med leksaker och andra saker.
Din bebis sinnen vaknar för att utforska!
Upptäck: De 7 bästa vaggvisorna för bebisar
Övningar för att lära din bebis att sitta
Undrar du om det är möjligt att lära din bebis att sitta? Det må vara bäst att vänta på att den utvecklas i sin egen takt, men du kan hjälpa den att stärka sina muskler med vissa övningar. Det kommer inte få din bebis att fullända denna färdighet snabbare, men det kommer göra det lättare.
Att göra dessa övningar är dessutom ytterligare en aktivitet att spendera tid tillsammans med. Du kan hjälpa den att växa lyckligt och hälsosamt.
Innan du påbörjar dessa aktiviteter för att hjälpa din bebis att sitta, måste den ha nått vissa milstolpar i sin psykomotoriska utveckling. Din bebis måste till exempel kunna lyfta sitt huvud när den ligger ned, samt kunna sitta med din hjälp när du håller dess händer.
Gymnastik för din bebis
För att göra dessa stimulerande övningar med din bebis ska du lägga en filt på golvet och göra dig redo att sätta igång. De kommer stärka dess magmuskler, rygg, nacke och armar! Det är även viktigt att ha gått om leksaker i närheten.
- Placera bebisen på dess rygg. Sitt framför och håll bebisens händer. Lyft sedan långsamt upp henne lite i taget lägg sedan försiktigt ned henne. Upprepa 3-4 gånger.
- Sätt bebisen i ditt knä så att den kan luta sig tillbaka mot dig. Klappa med era händer eller gör en liknande lek. Hon kommer omedelbart lyfta sin rygg från dig för att sitta på egen hand. Du hjälper henne givetvis genom att lätt hålla i hennes armar.
- Lägg bebisen på rygg. Håll något färgglatt och roligt ovanför honom för att locka. Din bebis kommer försöka sträcka sig för att ta föremålet.
Överväldiga inte din bebis
Om du märker att bebisen börjar tappa intresse ska du sluta med övningarna. Precis som alla andra milstolpar är hemligheten till att få din bebis att sitta inte tvång, utan stimulans. Slit inte ut honom. Njut av stunderna ni har tillsammans och fortsätt försöka. Snart kommer din bebis vara redo för sitt första sittande foto!
Samtliga citerade källor har granskats noggrant av vårt team för att säkerställa deras kvalitet, tillförlitlighet, aktualitet och giltighet. Bibliografin för denna artikel ansågs vara tillförlitlig och av akademisk eller vetenskaplig noggrannhet.
- Instituto Universitario de Educación Física. (2010). Manual de estimulación adecuada. Bebés recién nacidos hasta los 2 años. Universidad de Antioquía. Colombia. http://viref.udea.edu.co/contenido/pdf/229-manual.pdf
- Celayeta Lazcano, A., & Cuesta Abil, A. (2015). La fisioterapia como método de apoyo y de prevención durante el desarrollo del bebé sano de 0 a 2 años. http://eugdspace.eug.es/xmlui/bitstream/handle/123456789/527/Fisioterapia%20en%20el%20bebé%20sano%20de%200%20a%202%20años.pdf?sequence=1&isAllowed=y