Har du varit otrogen? Det här borde du göra
Om du varit otrogen är det inte dags att börja skuldbelägga. Det är dags att bli medveten om och ta hand om något som byggdes på kärlek. När någon är otrogen får dock rädslan att förlora den andra folk att agera på väldigt ohjälpsamma sätt. Dessvärre kan det leda till att deras önskan aldrig blir verklighet.
Även om du aldrig varit otrogen mot din partner kan den här artikeln vara bra för dig för att förstå varför folk agerar som de gör.
Om du har varit otrogen, ta ansvar
Vissa döljer att de varit otrogna så att förhållandet inte ska ta skada, men de betalar ett högt pris för bristen på ärlighet. Förr eller senare kommer det komma fram. Det kan vara för att de fortsätter att vara otrogna eller för att de lämnat ett spår. Forskningen har till och med pekat på aspekter som kan förutse både otrohet och skilsmässa.
Oavsett vad som händer är det viktigt att ta ansvar för det och berätta för den andra personen. Om du älskar denne måste du trots allt vara ärlig.
En annan sak som ofta händer är att man beskyller den andra personen för sin otrohet. Att säga saker såsom “men vi har inte sex lika ofta längre” eller “det har varit kallt mellan oss” kan få den andra personen att känna sig skyldig.
Så ska det inte vara. Det är ett tydligt försök att manipulera och ett tecken på brist på erkännande av vem som verkligen gjorde ett snedsteg.
Efter en otrohet – avstånd
Efter en otrohet hindrar den otrogna partnern ofta den andra från att ta avstånd för att få tid att tänka. Personen är rädd för att förlora sin partner och vill desperat bli förlåten. Det är då de pressar offret att ta omedelbara beslut om förhållandet. Den otrogne bönar, ställer sig på knä, gråter… Allt är dock bara ytterligare ett försök till manipulation.
Efter en kris måste man få lite utrymme för att man kan få perspektiv på vad som hänt och friheten att ta det bästa beslutet. Personen som har varit otrogen behöver också utrymme för att få tankarna i ordning. Reflektera över varför du var otrogen och överväg varför ditt nuvarande förhållande inte var tillfredsställande för dig.
Det är viktigt att vara tydlig med vissa aspekter för att kunna besluta om du ska avsluta detta kapitel och börja om på ny kula. Det verkliga problemet kommer när du förnekar det för att romantisk kärlek – eller “i alla sina dagar” – är så ingjutet i ditt hjärta att du inte riktigt kan förstå att du förstört ett förhållande med ett enda misstag.
Du är rädd för att erkänna att saker och ting inte fungerar längre. Därför fortsätter du i ett förhållande som faller samman under dina fötter.
Vikten av att acceptera misstag
Alla begår vi misstag. Vissa påverkar bara en själv, medan andra har stor påverkan på andra. Trots det måste du efter en otrohet acceptera misstaget. På så sätt kan du bli av med skulden och sluta försöka manipulera den andra personen till att stanna.
Om personen vill lämna förhållandet är det trots allt dennes rättighet. Du måste acceptera det utan att försöka påverka. Du ska också vara medveten om att förhållandet aldrig kommer vara som det brukade. Allt förändras efter ett misstag som detta.
Att vara otrogen är något som lätt kan hända, men att ta ansvar för det och inte försöka övertyga den andra personen om att ge dig en andra chans är väldigt viktigt.
Ge din partner utrymme för att reflektera och besluta om vad denne vill, medan du tar ansvar för konsekvenserna av vad du gjort.
Samtliga citerade källor har granskats noggrant av vårt team för att säkerställa deras kvalitet, tillförlitlighet, aktualitet och giltighet. Bibliografin för denna artikel ansågs vara tillförlitlig och av akademisk eller vetenskaplig noggrannhet.
- Canto, J. M., García, P., & Gómez, L. (2009). Celos y emociones : Factores de la relación de pareja en la reacción ante la infidelidad Jealousy and emotion : how partners react to infidelity. Athenea Digital, 55(primavera), 39–55. https://doi.org/10.5565/rev/athenead/v0n15.52
- Humberto, J., & Osorio, V. (2011). La dinámica vincular celos-infidelidad. Pensamiento Psicológico, Volumen 9(17), 97–102.
- Espinoza, A. V., Correa, F. E., & García, L. F. (2014). Percepción social de la infidelidad y estilos de amor en la pareja. Enseñanza e Investigación En Psicología, 19(1), 135–147.
- Canto, J. M., García-Leiva, P., Perles, F., San Martín, J. E., & Ruiz, M. (2009). Los celos en la infidelidad emocional y en la infidelidad sexual: Una perspectiva sociocognitivista. Revista de Psicologia Social, 24(3), 307–318. https://doi.org/10.1174/021347409789050542