Steg för att lära sig att vara självisk
Att vara självisk har negativa konnotationer. Det är inte bra; det får folk att se på dig med förakt. Det innebär att du inte vet hur man delar, att du bara tänker på dig själv, att du alltid sätter dig själv först.
Vi rekommenderar: Ingen förtjänar din kärlek mer än du gör
Vi vet alla att vi inte ska vara själviska, men det refererar till något extremt, och extremer är aldrig bra. Det måste finnas en balans mellan generositet och själviskhet, för du är viktig och måste också ta hand om dig själv.
Jag först – att vara hälsosamt självisk
Kanske har du befunnit dig i en situation som ledde till att du sa något sånt här till dig själv: “Nu räcker det, från och med nu ska jag vara självisk och bara tänka på mig själv.” Det händer när vi spenderar för mycket tid med att tänka på andra, leva våra liv för andra människor och försumma oss själva.
Om du mår dåligt av att säga nej eller om du inte kan vara där när någon behöver dig… känner du dig förmodligen skyldig när du i verkligheten inte alls bör känna dig ansvarig. Du måste ändra på det; du måste bara lära dig att vara lite mer självisk.
Har du lagt märke till att andra inte känner sig skyldiga än? Eller har du kanske upptäckt att någon utnyttjar hur snäll du är? Att vara generös och sätta andra framför dig själv kan leda till att du blir manipulerad och att folk fäster sig vid dig för att ha dig i närheten när de behöver något.
Du måste lära dig att tänka på dig själv först, för du är också viktig. Du måste inte alltid offra dig själv för andra. Själviskhet är inte alltid dåligt, och i det här fallet är det till och med rättfärdigat. Gläds eller skadas du av att ge bort all din tid och energi?
Jag accepterar och respekterar mig själv
Om du inte respekterar och accepterar dig själv, varför skulle då andra göra det? Det finns så många viktigare saker att oroa sig över än att sätta andra framför dig själv. Du kanske mår bra av att vara generös mot andra, men det kan komma en punkt när ditt liv helt börjar kretsa kring andra.
Du vet inte längre vem du är och du försöker vara alla till lags eftersom du inte klarar av tanken att någon ska tänka något negativt om dig. Du kanske hamnar i ett medberoende förhållande där lyckan inte är verklig, utan konstgjord. Respektera och acceptera dig själv, för din lycka kommer inifrån.
När du vet hur du respekterar och accepterar dig själv kommer du se att du inte behöver oroa dig över andra. Du har ditt eget liv och det är normalt att vilja hjälpa andra. Men alla har problem, och även om det låter tufft så måste alla handskas med dem.
Missa inte: En mogen kvinnas fantastiska sinne
Att konfrontera problem gör oss starkare och ger oss värdefull erfarenhet. Tänk på människorna i ditt liv – gör de samma sak för dig som du gör för dem? Kanske ger du för mycket till andra. Det är viktigt att komma ihåg att tänka på dig själv lite grann.
Om du ger förtjänar du att ta emot
I våra huvuden har vi ett koncept av att ge och ge, men aldrig ta emot. Det må vara sant att vi inte ska erbjuda vår hjälp eller göra goda gärningar bara i hopp om att få något i gengäld.
Att ta emot är dock något annat. Du kan fortsätta att ge dig själv till andra, men förr eller senare måste du ge dig själv tillåtelse att tänka på dig själv. Kom ihåg att sätta dig själv först, att vara lite självisk och tänka på dig själv framför andra.
För många människor är det oacceptabelt, men det kan hända att du är så generös mot andra att det lämnar dig öppen för manipulation, som vi nämnde tidigare. Kom ihåg att om andra vet att du alltid finns där för dem kan de börja utnyttja detta privilegium.
Varför inte läsa: Du behöver ingen annan för att bli komplett
Om du finner dig själv i en situation där du måste vara självisk så är du egentligen inte självisk. Du ger dig själv tillåtelse att tänka på dig själv först eftersom de redan har gett tillräckligt. Du är också viktig. Du måste respektera och acceptera dig själv.
Om någon ändå har mage att kalla dig självisk kan du bara säga: “Ja, men jag är självisk för att jag förtjänar respekt och värderar mig själv, och idag sätter jag mig själv först eftersom jag förtjänar det.”
Samtliga citerade källor har granskats noggrant av vårt team för att säkerställa deras kvalitet, tillförlitlighet, aktualitet och giltighet. Bibliografin för denna artikel ansågs vara tillförlitlig och av akademisk eller vetenskaplig noggrannhet.
- Rachlin, H. (2002). Altruism and selfishness. Behavioral and Brain Sciences. https://doi.org/10.1017/S0140525X02000055
- Eldakar, O. T., & Wilson, D. S. (2008). Selfishness as second-order altruism. Proceedings of the National Academy of Sciences. https://doi.org/10.1073/pnas.0712173105