7 vanor hos känslomässigt intelligenta personer
I åratal har du förmodligen hört om vikten av att utveckla och göra det mesta av din känslomässiga intelligens. Men det är möjligt att du blivit så mättad av idén att du nu bara vet att det finns en massa färdigheter du måste införskaffa, utan någon aning om huruvida du är på rätt spår eller hur du får dem. Känslomässigt intelligenta personer är förmögna att på rätt sätt hantera sina såväl som andras känslor.
Sanningen är att det kan vara komplicerat att hantera sina känslor och samtidigt göra det på ett smart sätt, men allt beror på hur du sätter upp och uppnår dina mål. Alla, utan undantag, kan tända elden inom sig själva för att kontrollera sina känslor, sätta egna gränser och skapa känslomässiga gränser.
Det är därför vi för enkelhetens skull i dagens artikel vill tala om några av karaktärsdragen som ofta hittas hos känslomässigt intelligenta personer.
Alla kan bli arga. Det är väldigt lätt. Vad som inte är lätt är att vara arg på rätt person, vid rätt tillfälle, av rätt syfte och till rätt grad.
Aristoteles
1. Känslomässigt intelligenta personer vet vilka de är
Känslomässigt intelligenta personer är förmögna att förstå vad som kan få dem att må på ett eller annat sätt. De kan ordentligt identifiera platsen och källan för sina känslor, och det gör dem bättre på att hantera konflikter och svåra tider.
Det är inte en enkel uppgift eftersom ens känslomässiga liv kan vara väldigt komplicerat. Att veta vad som utlöser väldigt starka känslor som vrede, rädsla och glädje kan vara speciellt svårt.
2. Känslomässigt intelligenta personer är beslutstagare
Dessa personer kan också vara rädda ibland, men de tar inte förhastade beslut. Istället är de förmögna att väga för- och nackdelarna hos varje alternativ. Att utveckla känslomässig intelligens hjälper dig att inse och acceptera ditt ansvar för framtiden, vilket gör det enklare att göra planer för att få vad du vill ha ut av livet.
3. Känslomässigt intelligenta personer kan hantera sina känslor
För Daniel Goleman och andra lärda inom detta ämne är självkännedom en av de viktigaste hörnstenarna för känslomässig intelligens. Denna kapacitet hjälper dig även att inse ditt humör och dina känslor.
Vidare betyder självkännedom att du även vet hur dina känslor kan påverka andra. Att lära sig att hantera sina känslor är en nyckelkomponent för känslomässig intelligens.
Förmågan att reglera sina känslor är synonymt med att etablera och bibehålla ett hälsosamt förhållande, både med andra och inom sig själv. När du väl är medveten om vad du känner är du den som styr dina känslor, och inte tvärtom.
4. Känslomässigt intelligenta personer känner empati
Känslor kan vara smittsamma. Alla vet det av egen erfarenhet. När du har haft en bra träff med en gammal vän mår du bättre. När en kassörska är oförskämd mot dig i butiken får det dig att må dåligt.
Daniel Goleman
Empati, eller förmågan att sätta sig själv i en annans situation, är ytterligare en pelare för känslomässig intelligens. Att veta vad andra känner underlättar för förhållanden och hjälper dig att hantera alla situationer som kan uppstå mellan er.
Du kanske kan döva dina sinnen, men du kan inte fly från dina eller någon annans känslor. Personer som har för vana att hantera sina känslor på ett bra sätt är faktiskt bättre på att kontrollera denna dimension.
5. Känslomässigt intelligenta personer öppnar sina hjärtan
Öppenhet och tillit i ett förhållande är en signal för att du har att göra med stor känslomässig intelligens. Alltså att man genom att öppna upp och knuffa reservationer åt sidan kan främja goda förhållanden.
Samtidigt tillåter känslomässig intelligens dig inte bara att uppleva och hantera dina känslor på ett lämpligt sätt, utan även uttrycka dem tydligt.
6. Känslomässigt intelligenta personer är motiverade att nå sina mål
Trots att de kan vara oroade över att göra en viss förändring i sina liv vet de att hantera rädsla är en nyckel till framgång. De är villiga att med ögonbindel ta chansen de vet kan förbättra deras liv och ta dem ett steg närmare deras långsiktiga mål.
Utöver det kan de tolerera stor frustration och försenad utdelning när de väntar på långsiktig tillfredsställelse eftersom de är så välutrustade för att hantera känslor.
7. Känslomässigt intelligenta personer är ansvariga för sina egna liv
Att acceptera dig själv och ha självförtroende kan göra dig mer medveten om hur du tar dig an saker. Det betyder att du ansvarar för din egen glädje och dina egna misslyckanden, och helt själv axlar bördan att lösa dina problem.
Hur kan du förbättra din känslomässiga intelligens?
Det finns inget förhållande mellan din IQ och din känslomässiga intelligens. Dessa kontrolleras av olika delar av din hjärna.
Daniel Goleman
Det finns heller ingen koppling mellan vad vi refererar till som akademisk intelligens och känslomässig intelligens. En person kan vara högt utbildad, fenomenal i skolan, men inte i livet.
Det är därför det i ditt dagliga liv finns diverse handlingar du kan genomföra för att hjälpa dig uppnå en bättre förståelse för dina känslor.
- Lär känna dig själv bättre. Ställ frågor, tänk på ditt beteende och var medveten om dina värderingar. Viss daglig insikt kan hjälpa till att markera före och efter i din känslomässiga utveckling.
- Kontrollera dina känslor. Det är inte lätt, men det är värt att göra ansträngningen att kontrollera dina känslor. Om du känner att du reagerar på något på ett barnsligt sätt bör du ta avstånd från situationen ett ögonblick. Glöm inte att du är den enda som har kontroll över ditt liv och hur du beter dig eller mår.
- Ha empati för andra. Sätt på dig någon annans skor, även om det orsakar smärta. Det hjälper dig förstå att alla har sin egen historia och kommer hjälpa dig att bättre hantera svåra situationer.
- Hitta din dagliga motivation. Vakna varje morgon med hopp om att avancera din känslomässiga intelligens. Stora bedrifter kommer från små framgångar – glöm inte det.
Samtliga citerade källor har granskats noggrant av vårt team för att säkerställa deras kvalitet, tillförlitlighet, aktualitet och giltighet. Bibliografin för denna artikel ansågs vara tillförlitlig och av akademisk eller vetenskaplig noggrannhet.
- Cherniss, C., Roche, C., & Barbarasch, B. (2015). Emotional Intelligence. In Encyclopedia of Mental Health: Second Edition. https://doi.org/10.1016/B978-0-12-397045-9.00207-X
- Mayer, J. D., Roberts, R. D., & Barsade, S. G. (2008). Human Abilities: Emotional Intelligence. Annual Review of Psychology. https://doi.org/10.1146/annurev.psych.59.103006.093646
- Goleman, D. (2009). Working with Emotional Intelligence. Aslib Proceedings. https://doi.org/98-18706 Library of Congress