7 möjliga orsaker till ögonryckningar
Om du lider av ögonryckningar och inte vet varför ska du läsa den här artikeln.
Även om vi associerar det med trötthet kan det finnas olika underliggande problem. Specialister är överens om att ryckningar i ögat ibland kan indikera allvarligare problem i kroppen.
Info om nervösa ögonryckningar
Nervösa ryckningar i ögat är ofrivilliga och repetitiva spasmer i ögonlocksmuskeln och kan vara i några sekunder upp till en eller två minuter.
I majoriteten av fallen involverar det bara det undre ögonlocket, men ibland kan även det övre ögonlocket dra ihop sig, med allt obehag som det innefattar.
Nervösa ryck kan bero på många olika saker. I den här artikeln ska vi prata om några av de vanligaste.
Om du dock märker att det sker under en utdragen tidsperiod rekommenderar vi att du träffar en ögonläkare.
1. Stress
Stress är en av de huvudsakliga faktorerna för ögonryckningar. Därför är det fundamentalt att bekämpa det för att bli av med dessa jobbiga ryck.
Vad gör man?
För att undvika det så mycket som möjligt måste du slappna av och sova bra. Lär dig att hantera stress så kommer det hjälpa dig att lösa flertalet problem, inte bara ryckningar i ögat.
2. Brist på sömn
Brist på sömn är precis lika farligt som stress, och är också en vanlig orsak till ryckningar i ögat.
Vad gör man?
Lösningen är i det här fallet ganska enkel: öronmärk tid för vila och få en hel natts sömn varje dag. Det är rekommenderat att sova åtta timmar om dygnet utan störningar.
3. Torra ögon
Ofta beror ögonryckningar på att man har för torra ögon. Det är ett vanligt problem för de som spenderar mycket tid framför datorskärmar eller som bär kontaktlinser.
Vad gör man?
Använd återfuktande ögondroppar, eller konstgjorda tårar, för att lindra problemen.
4. Trötta ögon
Om du tror att dina ögon är trötta kanske du måste byta glasögon. Sanningen är att även de minsta synproblemen kan ha konsekvenser. De kan tvinga dina ögon att jobba hårdare och kan få ögonlocket att börja rycka.
Vad gör man?
Få dina ögon undersökta. Överdrivet bruk av elektroniska apparater kan ge problem med ansträngda ögon.
Försök att följa en 20-minutersregel när du använder dessa enheter. Det innebär att du var 20:e minut tittar bort från skärmen och låter ögonen vila.
5. För mycket koffein
Att dricka för mycket kaffe kan också orsaka problem med koppling till ögonryckningar.
Vad gör man?
Ett bra sätt att undvika det är att minska mängden kaffe du dricker i en vecka eller två och se om dina ryck försvinner. Oavsett ska du komma ihåg att alltid dricka koffein med måtta.
6. Alkohol
Precis som med kaffe kan för mycket alkohol leda till väldigt irriterande ryckningar i ögat.
Vad gör man?
Det bästa du kan göra att sluta dricka alkoholhaltiga drycker under en period. Som sagt kan alkohol få dina ögonlock att rycka, så om du slutar dricka det kommer du att märka skillnaden.
7. Dålig kost
Du vet redan att du är vad du äter. Därför kan en dålig kost börja orsaka problem, inklusive ryckningar i ögat.
Vad gör man?
Kom ihåg att en brist på vissa näringsämnen (t. ex. magnesium) kan få ögonlocket att rycka. Därför är det viktigt att ha en balanserad kost och hälsosam livsstil.
Var uppmärksam på tecknen din kropp visar. Vissa saker, såsom ryckningar i ögonlocket, kan ha sin grund i allvarliga problem.
Samtliga citerade källor har granskats noggrant av vårt team för att säkerställa deras kvalitet, tillförlitlighet, aktualitet och giltighet. Bibliografin för denna artikel ansågs vara tillförlitlig och av akademisk eller vetenskaplig noggrannhet.
- Schoneburg, B., & Goetz, C. G. (2014). Tic Disorders. In Encyclopedia of the Neurological Sciences. https://doi.org/10.1016/B978-0-12-385157-4.00037-3.
- Martino, D., Cavanna, A. E., Robertson, M. M., & Orth, M. (2012). Prevalence and phenomenology of eye tics in Gilles de la Tourette syndrome. Journal of Neurology. https://doi.org/10.1007/s00415-012-6470-1.
- Binyon, S., & Prendergast, M. (1991). Eye‐movement Tics in Children. Developmental Medicine & Child Neurology. https://doi.org/10.1111/j.1469-8749.1991.tb14887.x.
- Mulligan, H. F., Anderson, T. J., Jones, R. D., Williams, M. J., & Donaldson, I. M. (2003). Tics and developmental stuttering. Parkinsonism and Related Disorders. https://doi.org/10.1016/S1353-8020(03)00002-6.