5 underkläder som hjälper dig att hålla dig frisk
Underkläderna har en lång historia bakom sig. Faktum är att det har gjorts fynd som visar att även antika kulturer använde underkläder. De kan också hjälpa dig att hålla dig frisk.
Upptäckten av de första underkläderna var en viktig händelse.
1922 upptäcktes det höftskynke som användes under tunikor i en grav från Tutankhamuns tid.
Dessa kläder kunde dock bara användas av upphöjda män eller kvinnor med en speciell status.
Underkläderna har dock utvecklats över tid i enlighet med aspekter som ekonomi, industri och teknologi.
De fortsatte även att anpassas speciellt för varje kön.
Underklädernas funktion för att hålla dig frisk
Komfort och hygien
Dessa klädesplagg hjälper dig att hålla tillbaka svett och andra utsöndringar från kroppen så att de inte kommer i kontakt med resten av kläderna.
Stöd
Underkläderna har ofta ett strukturerat system med textilfiber som ger stöd för olika delar av kroppen; både de manliga och de kvinnliga delarna.
Estetik
Tack vare teknologins framgångar, fler material, färger och designer så har det även utvecklats en modeindustri som fokuserar sig på underkläder.
Detta har möjliggjort tillverkning av underkläder som formar och korrigerar figuren. Nuförtiden spelar de även en viktig roll när det kommer till förförelse och erotiska fantasier.
Vilka typer av underkläder bör jag välja?
Valet av de rätta underkläderna beror på olika faktorer, såsom stil, material och de omständigheter då man ska ha dem på sig.
Underkläder i bomull
Ett av de bästa materialen är bomull, som är ett mjukt, lätt och naturligt material som också motverkar att huden blir irriterad.
Bomull skyddar dessutom mot fukt och låter huden andas. Bomull reducerar risken för bakterier, svamp och infektioner.
Materialet klarar av att tvättas många gånger och hjälper dig att bibehålla hudens pH-balans.
Den rätta storleken för att hålla dig frisk
Det är viktigt att man bär rätt storlek för att undvika komplikationer.
När man ska välja bh är det exempelvis viktigt att man vet exakt vilken kupstorlek som den bör vara i, och även vilken stil som den bör ha. Om man väljer fel storlek så kan detta leda till smärta i axlar, bröst, nacke och rygg.
Rätt bh ger också det stöd som behövs för att brösten inte ska börja hänga för tidigt.
När det gäller trosor kan det vara dåligt om de är för tajta.
- Om de trycker för mycket vid magområdet så kan detta trycka syra mot matstrupen, vilket ger upphov till sura uppstötningar.
- Om trosorna är för tajta runt midjan så kan de påverka blodcirkulationen vilket leder till att man blir avdomnad och upplever irritation.
För intensiv träning
När man tränar kommer kroppen att utsöndra svett. Om trosorna är av silke eller spets så kommer fukten inte att kunna komma ut och kan därför senare leda till vaginala infektioner.
- Bomull är ett bra val när man ska träna. Det rekommenderas även mikrofiber, polyester och nylon.
Oavsett underklädernas material så bör du byta direkt efter att du har tränat. Man bör undvika fukt vid intimområden för att undvika risken för en infektion.
Undvik stringtrosor
Du bör använda stringtrosor så lite som möjligt eftersom de gör det enklare för bakterier att flytta sig från anus till vaginan. De ökar dessutom risken för en urinvägsinfektion.
Under graviditet och amning
P.g.a. de förändringar som uppstår så kan brösten göra ont och öka i storlek.
- Det rekommenderas därför en bh med bredare remmar eftersom vikten då fördelas jämnare.
- De bör även vara utan sömmar vid vårtgården för att undvika friktion och irritation.
Som du kan se är det väldigt viktigt att man använder rätt material och typ av underkläder för att man ska kunna hålla sig frisk.
Genom att välja rätt kommer du hålla dig frisk genom att undvika både infektioner och sjukdomar.
Samtliga citerade källor har granskats noggrant av vårt team för att säkerställa deras kvalitet, tillförlitlighet, aktualitet och giltighet. Bibliografin för denna artikel ansågs vara tillförlitlig och av akademisk eller vetenskaplig noggrannhet.
- Avellaneda, D. (2006). Debajo del vestido y por encima de la piel: historia de la ropa interior femenina. Nobuko.
- Cabanillas, B., & Silvana, M. (2022). Mejoramiento de estilos de vida saludables y su efecto en la disminución de infecciones vaginales, en mujeres en edad reproductiva del centro poblado la Huaraclla, Cajamarca- Perú – 2018. Universidad Nacional de Cajamarca. https://repositorio.unc.edu.pe/handle/20.500.14074/4947
- de Pineda, M., & Ruth, V. (2018). Conocimientos, percepciones y prácticas sobre la infección de vías urinarias de mujeres embarazadas de la Unidad Comunitaria de Salud Familiar Intermedia Panchimalco, municipio de Panchimalco, El Salvador, Octubre 2017. 71–71. https://pesquisa.bvsalud.org/portal/resource/pt/biblio-1007938