5 naturliga och effektiva huskurer för munsår
Munsår är en oberäknelig och irriterande åkomma. Som tur är utgör de inte något allvarligt hot mot din hälsa, men ingen vill bli sedd med ett sådant sår på läppen. Utöver det kan de framförallt i början av utbrottet orsaka smärta och sveda som hindrar dig från att äta eller tala som vanligt. Tur är då att det finns naturliga och enkla huskurer för munsår.
Man behöver nämligen inte vända sig till krämer eller salvor som ibland förvärrar utseendet. Tyvärr är detta ett virus som du kommer att få leva med resten av livet. Det betyder dock inte att du kontinuerligt kommer ha munsår; du kan ha viruset utan att någonsin uppvisa några symptom. Lovande forskning från USA tyder även på att vi snart kan komma att få ett botemedel.
När de uppstår kommer du dock vanligtvis drabbas fler än en gång under livet. Utlösare kan inkludera:
- Stress
- Försvagat immunförsvar
- Plötsliga temperaturförändringar
- Feber
I dessa fall applicerar de flesta kemiska salvor på det drabbade området. Men du kan även dra nytta av de huskurer för munsår vi ska dela med oss av idag.
Våra bästa huskurer för munsår
1. Gnugga vitlök på såret
Det kan verka konstigt, men det funkar faktiskt. Vitlök har imponerande antibiotiska och antivirala krafter. Att gnugga vitlök över såret är därför en mycket effektiv lösning. Oroa dig inte om det svider inledningsvis – det kommer inte vara länge och du kommer snart att bli av med det fula munsåret.
2. Mjölk
Munsår orsakas av viruset herpes simplex, och en av utlösarna kan vara en obalanserad kost. Kom ihåg att du får två essentiella aminosyror genom maten du äter: lysin och arginin.
Lysin tenderar att förebygga att munsår bildas, medan arginin ger näring åt viruset och får det att återaktiveras. Mjölk är rikt på lysin, så det är mycket effektivt för att lindra och förebygga uppkomsten av munsår.
Hur gör man?
- Doppa en bomullstuss i mjölken och applicera på det drabbade området regelbundet tills såret försvinner.
- Det kan vara en bättre metod än vitlök, eftersom det inte kommer med någon dålig lukt.
3. Aloe vera
Gelen från aloe vera-växten kan hjälpa dig att torka ut och läka ett munsår. För att uppnå önskat resultat har du två alternativ: Du kan köpa aloe vera i en hälsokostbutik och applicera med en bomullstops, eller så kan du helt enkelt öppna ett blad och applicera gelen över såret om du har en planta hemma.
På nolltid kommer det att ta bort munsåret utan kemikalier, lukter eller smärta.
4. Bordssalt och vatten
Den här metoden kräver lite mer ansträngning, men är väldigt effektiv. Som du vet är salt utmärkt för att läka sår.
Hur gör man?
- Häll en nypa salt på toppen av ett blött, rent finger.
- Lägg fingret över såret i två minuter.
- Fukta en bomullstuss med varmt, saltat vatten och pressa mot läppen i några minuter.
- Upprepa processen tills såret läker.
5. Öka ditt intag av vitamin C och E
Att kombinera bra näringsintag med lösningarna vi beskrivit ovan är det bästa du kan göra.
För att snabba upp återhämtningen och stärka immunförsvaret måste du öka din konsumtion av följande:
- Broccoli
- Kiwi
- Apelsin
- Avokado
I hälsokostbutiker kan du även köpa ren vitamin E, som appliceras direkt på läppen. Vi råder dig dock att följa en kost som innehåller gott om dessa vitaminer om du vill förebygga munsår, speciellt när årstiderna skiftar.
Med dessa enkla tips borde det bli mycket mindre smärtsamt att behandla dina munsår. Du behöver heller inte vänta tills du kan ta dig till ett apotek för att påbörja behandlingen.
Samtliga citerade källor har granskats noggrant av vårt team för att säkerställa deras kvalitet, tillförlitlighet, aktualitet och giltighet. Bibliografin för denna artikel ansågs vara tillförlitlig och av akademisk eller vetenskaplig noggrannhet.
- Weber, N. D., Andersen, D. O., North, J. A., Murray, B. K., Lawson, L. D., & Hughes, B. G. (1992). In vitro virucidal effects of Allium sativum (garlic) extract and compounds. Planta Medica. https://doi.org/10.1055/s-2006-961504
- Snoussi, M., Trabelsi, N., Dehmeni, A., Benzekri, R., Bouslama, L., Hajlaoui, B., … Papetti, A. (2016). Phytochemical analysis, antimicrobial and antioxidant activities of Allium roseum var. odoratissimum (Desf.) Coss extracts. Industrial Crops and Products. https://doi.org/10.1016/j.indcrop.2016.05.048
- Das, S. (2011). Exploitation of antiviral activity of traditionally used medicinal plants. Journal of Antivirals and Antiretrovirals.