10 naturliga behandlingar för munsår

10 naturliga behandlingar för munsår

Senaste uppdateringen: 25 augusti, 2022

Oral herpes, även känt som munsår, orsakas av ett virus som vanligtvis sprids från en person till en annan genom kyssar eller nära kontakt med någon som har ett aktivt munsår, eller genom att använda nedsmittade saker så som rakhyvlar, läppstift och handdukar, bland annat.

Munsår framträder som röda blåsor eller utslag på läpparna. Innan dessa blåsor börjar synas kan personen känna av att det kliar eller bränner, vilket är tecken på att utslaget är på väg.

Studier har visat att nästan alla vid något tillfälle haft munsår då vi kan börja klassas som vuxna. Och eftersom detta tillstånd är så vanligt finns det många olika behandlingar som kan hjälpa dig behandla eller till och med bota det.

Hur kan jag naturligt behandla och bota munsår?

Vi inser vanligtvis att vi har oral herpes när vi vaknar och ser att vi har ett munsår. När detta händer finns det några saker du kan göra för att hjälpa till att lindra det och göra det mindre jobbigt för dig.

Innan du använder dig av någon behandling rekommenderar vi att du tvättar det påverkade området med antibakteriell tvål och vatten för att förhindra viruset från att sprida sig ytterligare.

Vitlöksbehandling

Chopping-garlicsve

Vitlök är ett naturligt antiviralt ämne som är perfekt för att bekämpa munsår. Allt du behöver göra är att skära en klyfta vitlök på hälften och gnugga den på blåsan i några sekunder.

Mjölkbehandling

Mjölk är rikt på lysin, en komponent som hjälper till att hämma arganin, aminosyran som orsakar oral herpes. Därför kan du snabba upp läkningsprocessen med denna mjölkbehandling. Doppa bara en bomullstuss i lite mjölk och gnugga det på munsåret.

Isbehandling

Icesve

Så snart du känner att det kliar eller svullnar upp runt läpparna rekommenderar vi att du trycker dit en påse med is lindad i en handduk i några minuter.

Behandling med svart te

För att lindra smärtan associerad med munsår och snabba upp läkningsprocessen kan du lägga en kompress med svart te på området.

Behandling med tomat och aloe vera

Insides-of-aloesve

Tvätta området dagligen och ha sedan på lite tomat. Låt det sitta i en minut och ha sedan på lite aloe vera. Detta kommer hjälpa till att torka ut blåsan.

Citronjuicebehandling

Citroner är naturliga desinfektion och antisepticmedel, vilket betyder att de är duktiga på att bekämpa virus så som oral herpes, vilket orsakar munsår. För denna behandling behöver du bara ha på 4 droppar citronjuice på blåsan 3 gånger om dagen.

Yoghurtbehandling

Yogurtsve

Yoghurt innehåller en substans som naturligt eliminerar herpesviruset och tvättar det påverkade området. Vi rekommenderar att du äter yoghurt under hela tiden du lider av munsår, samt att du har på det direkt på blåsan. Om du väljer att täcka den med yoghurt borde den vara kall.

Behandling med grön tomat

Blanda grön tomat med en tesked bakpulver. Ha sedan på denna blandning på det påverkade området med en bomullstuss.

Honungsbehandling

Honey-nervessve

Blanda en tesked ren honung med lite vinäger. Ha sedan blandningen direkt på det påverkade området 3 eller 4 gånger per dag.

Saltbehandling

Använd en sked för att krossa salt tills det blir fint. Ha det sedan på området med en bomullstuss; upprepa denna process 2 till 3 gånger per dag.

Rekommendationer för ännu bättre resultat

Utöver att behandla munsår naturligt borde du ha i åtanke att det finns vissa hygienrutiner som kan hjälpa dig att få bort viruset helt och hållet, och därmed undvika att behöva hantera det i framtiden.

  • Om du vill att munsåret ska torka ut snabbt borde du tvätta den varje dag.
  • Undvik att utsätta den för direkt solljus.
  • Försökt inte klämma eller ta bort det döda skinnet när den har torkat. Detta kommer försvinna av sig självt när viruset är borta.
  • När du är klar med behandlingen borde du slänga alla produkter eller ämnen som hade kontakt med såret, så som tandborste, rakhyvlar och makeup-produkter, bland annat.
  • Sluta använda produkter med arganin. Denna aminosyra hjälper oral herpes metabolism och låter viruset leva längre i kroppen. Viss mat med väldigt höga halter arganin inkluderar choklad, coladrycker, ärtor, jordnötter, gelatin, valnötter och öl.

Samtliga citerade källor har granskats noggrant av vårt team för att säkerställa deras kvalitet, tillförlitlighet, aktualitet och giltighet. Bibliografin för denna artikel ansågs vara tillförlitlig och av akademisk eller vetenskaplig noggrannhet.Denna text erbjuds endast i informativt syfte och ersätter inte konsultation med en professionell. Vid tveksamheter, rådfråga din specialist.