Teer och avkok: En guide till sorterna

Eftersom det innehåller lite koffein är det bäst att göra grönt te med hett – men inte kokande – vatten så att löven inte släpper ut en bitter smak. Detta te hjälper även till att sakta ålderstecknen.
Teer och avkok: En guide till sorterna

Senaste uppdateringen: 25 maj, 2022

Du kanske dricker te varje dag, men du känner förmodligen inte till den gigantiska variation av teer som faktiskt erbjuds eller deras hälsorelaterade egenskaper. I följande artikel ska vi ge dig en omfattande guide över de flesta typer av teer och avkok som finns tillgängliga idag, och vad de alla är bra för.

Typer och egenskaper hos teer

Grönt te

Grönt te används som ett medicinskt tillskott över hela världen och anses vara ett av de mest hälsosamma och fördelaktiga teer som finns (speciellt när det jästs). När det är bryggt är alla naturliga egenskaper som finns i originalväxten bibehållna.

Bland de många egenskaperna hos grönt te hittar vi att det är en antioxidant som försenar ålderstecken, hjälper till att avgifta kroppen och tar bort överflödiga vätskor, samt hjälper till med matsmältningen och när du vill gå ned i vikt.

Grönt te är rikt på vitamin A, B och C samt fluor, natrium och andra mineraler. Det stärker immunförsvaret och skyddar kroppen från infektioner och virus.

Eftersom det har lågt koffeininnehåll bör man bereda med hett, men inte kokande, vatten. Annars blir bladen bokstavligt talat kokade och släpper ut en bitter sak. Kineserna var de första att upptäcka detta fantastiska te, men idag konsumerar man det mest utbrett i Japan. Skillnaderna hos de båda kulturerna ligger i beredningen.

Japanskt-te

Svart te

Svart te är populärast i västliga kulturer och man säljer det i påsar såväl som löst över hela världen. Dess smak och hälsosamma egenskaper gör detta till en fantastisk dryck. Det innehåller stora mängder antioxidanter, är mättande och bra för matsmältningen, samt lågt i kalorier.

Svart te var inte alltid använd som dryck. Man använde det faktiskt för att köpslå eftersom det inte tappar smak över tid. Bladen från camelia sinensis genomgår en process för oxidering där de går från grönt till svart.

Koffeininnehållet hos detta te är stimulerande. Det är bäst att dricka det vid 162 grader, och intensiteten hos teet beror på hur länge du låter det dra.

Vitt te

Vitt te kallas för “ungdomselixiret” av en anledning! Vi klassifiserar det som ett av de mest raffinerade och utsökta teerna. Istället för blad samlar man in både unga och små skott för detta te. Sägen är att personen som dricker det egentligen absorberar växtens ungdom eller vitala energi.

Dess ljusa färg är på grund av den vita täckning som löven har när de dyker upp. Man skörder för hand på våren. Man producerar vitt te i de höga bergen i Fujian, Kina. Det har en utsökt smak och delikat arom, tillhandahåller vitamin C och E och verkar antioxiderande och vätskedrivande. Du bör dricka det vid 76 grader.

Te

Rött te

Rött te kallas ibland “Pu-erh” och är känt för sin effektiva förbränning av fetter. Detta var “kejsarnas te” under lång tid eftersom dess konsumtion var förbjuden för vanliga människor eller de av lägre rang.

Det har en stark, jordig smak och djupt röd färg. Mognadsprocessen tar flera månader. Att dricka tre koppar av detta te om dagen hjälper till att minska kroppsfett och kolesterol. Drick det vid 162 grader.

Blått te

Detta te är även känt som “oolong” och är halvjäst. Dess färg hamnar någonstans mellan grönt och svart. Jäsningsprocessen blir avbryten, varpå man rullar och oxidera teet. Det kommer från två regioner: Fujian (Kina) och Formosa (Taiwan).

Blått te har en smak som påminner om en grön grönsak och färgen kan vara ljusare eller mörkare beroende på hur man framställer det. Det är en kraftfull antioxidant, stärker immunförsvaret, reglerar kolesterol, minskar blodtryck och innehåller även vitaminer och mineraler. Det är bäst att servera vid 87 grader, men det är “acceptabelt” att servera det med is eller kylt.

Matsmältningste

Typer av teer och deras egenskaper

Nu när du vet lite mer om de huvudsakliga klasserna av te ska vi dela med oss av lite information om de specifika örter och växter du kan framställa dem med.

Kamomill

Man använder kamomill mycket för att behandla lindriga besvär som matsmältningsproblem, kramper, diarré och gastrit. Den minskar även ögonirritation eller inflammation och lindrar andningstillstånd, inklusive astma, hosta eller förkylning. Man kan till och med använda den för att behandla akne och också ytliga sår.

Mynta

Mynta har antiseptiska, antispasmodiska och matsmältningsfrämjande egenskaper. Den minskar därför gaser, håller insekter borta och främjar god andedräkt. Den används ofta för till exempel förkylningar och hosta.

Myntate

Lindblomma

Den medicinska delen av linden är dess frukt och blommor. Den används som ett lugnande och sövande medel för nervsystemet. Den förbättrar även matsmältning och hjälper dig att sova bättre. Man kan använda lindblomste för att lindra till exempel artärproblem, kramper och mensvärk.

Valerianarot

Valerianarot liknar lindblomman i sina lugnande och avslappnande egenskaper. Var försiktig med att inte dricka för mycket av detta te eftersom det kan sakta ner nervsystemet för mycket, sänka blodtrycket och minska cirkulation.

Grön anis

Bladen från denna planta friskar upp andedräkten när man tuggar dem. Man kan använda ett te gjort med grön anis för slemlösning, att lugna magen, reglera menstruationscykeln, lindra gaser och också förbättra matsmältningen.

Rosmarin

Rosmarin hjälper till att reparera skador på nervsystemet, samtidigt som den förbättrar minnet och cirkulationen.

Rosmarin

Samtliga citerade källor har granskats noggrant av vårt team för att säkerställa deras kvalitet, tillförlitlighet, aktualitet och giltighet. Bibliografin för denna artikel ansågs vara tillförlitlig och av akademisk eller vetenskaplig noggrannhet.


  • Osakabe, N., Yasuda, A., Natsume, M., Sanbongi, C., Kato, Y., Osawa, T., & Yoshikawa, T. (2002). Rosmarinic acid, a major polyphenolic component of Perilla frutescens, reduces lipopolysaccharide (LPS)-induced liver injury in D-galactosamine (D-GalN)-sensitized mice. Free Radical Biology and Medicine, 33(6), 798-806.
  • Ortiz, O. M., Sánchez-Mora, N., Herraez, D. F., & López, C. A. (2008). Valeriana en el tratamiento a largo plazo del insomnio. Revista colombiana de psiquiatría, 37(4), 614-626.
  • Singh, R., Shushni, M. A., & Belkheir, A. (2015). Antibacterial and antioxidant activities of Mentha piperita L. Arabian Journal of Chemistry, 8(3), 322-328.
  • Srivastava, J. K., Shankar, E., & Gupta, S. (2010). Chamomile: A herbal medicine of the past with a bright future. Molecular medicine reports, 3(6), 895-901.
  • Han, L. K., Takaku, T., Li, J., Kimura, Y., & Okuda, H. (1999). Anti-obesity action of oolong tea. International journal of obesity, 23(1), 98.
  • Espinosa, C., González-Silvera, D., Pérez-Llamas, F., López-Jiménez, J. Á., & Zamora, S. (2015). Effect of long term intake of white tea on acute oxidative stress in rats. Nutricion hospitalaria, 32(2), 749-756.
  • Valenzuela, B. (2004). El consumo té y la salud: Características y propiedades benéficas de esta bebida milenaria. Revista chilena de nutrición, 31(2), 72-82.
  • Diepvens, K., Westerterp, K. R., & Westerterp-Plantenga, M. S. (2007). Obesity and thermogenesis related to the consumption of caffeine, ephedrine, capsaicin, and green tea. American journal of physiology-Regulatory, integrative and comparative physiology, 292(1), R77-R85.
  • Serafini, M., Ghiselli, A., & Ferro-Luzzi, A. (1996). In vivo antioxidant effect of green and black tea in man. European journal of clinical nutrition, 50(1), 28-32.

Denna text erbjuds endast i informativt syfte och ersätter inte konsultation med en professionell. Vid tveksamheter, rådfråga din specialist.