Öronljus: ett naturligt sätt att rengöra öronen

Förutom att det rensar bort öronvax kan öronljus också vara en stor hjälp för att stoppa surrande och reglera örontrycket.
Öronljus: ett naturligt sätt att rengöra öronen

Senaste uppdateringen: 21 november, 2020

Öronljus är en gammeldags huskur av osäkert ursprung som fortfarande används i traditionell medicin.

Läs vidare för att lära dig mera om vad öronljus är, vad man kan använda det till och hur du själv kan använda det för att rengöra och stärka dina öron på ett varsamt och naturligt sätt. Notera att det inte finns några vetenskapliga bevis för öronljusens påstådda fördelar, så använd dem endast i kompletterande syfte och med största försiktighet.

Öronljus

Prova öronljus

Öronljus är cylindriska rör tillverkade av bivax och naturliga material som tänds i ena änden, på samma sätt som man gör med rökelse. Den andra änden placeras i örat, och sedan sägs värmen hjälpa till att mjuka upp och ta bort vax som byggts upp inuti örat.

Många vårdpraktiker använder metoden för att rengöra öron och få dem att fungera bättre. En annan fördel med öronljus är att så länge du tar till lämpliga försiktighetsåtgärder kan du själv använda dig av det i ditt eget hem.

Vad använder man öronljus till?

Du kan använda öronljus hemma

Därför använder vissa öronljus:

  • Det brukar användas för att mjuka upp djupt sittande öronvax för att lättare kunna avlägsna det. Om man inte väntar för länge sägs metoden kunna förhindra blockeringar i örat.
  • Det känns ganska avslappnande, både under utförandet (man kan höra ett knäppande eller knastrande, och det känns varmt) och även efteråt, eftersom man får en känsla av renhet och bättre hörsel.
  • Öronljus reglerar tryck inne i örat.
  • Det kan i vissa fall få bort det surrande eller ringande ljud som vissa ibland får i öronen.
  • Det kan förbättra balansen och minska svindel.
  • Den alternativa behandlingen hjälper också till att lindra bihåleinflammation, rinit och vissa typer av migrän.

Hur gör man?

En session tar 10 minuter för varje öra, och man bör alltid göra det på båda öronen.

  • Du behöver en annan person som hjälp för att hålla i öronljuset.
  • Lägg dig ner i ett öppet och städat rum, ligg i en bekväm ställning med ena örat uppåt.
  • Med de flesta öronljus medföljer en skyddsskiva för att undvika spill, även om vävnaden inte ska brinna. Så har du en skiva, sätt på den.
  • Placera den ena änden av öronljuset inuti örat och tänd den andra änden.
  • När ljuset brinner, ligg stilla och håll det vertikalt.
  • Det ska kännas bra och du bör höra ljudet av ljuset som brinner. Det ska inte kännas obehagligt eller smärtsamt.
  • Öronljus slocknar vanligtvis av sig själva när de har nått ungefär ett par centimeter från slutet. Vissa ljus har ett märke som visar detta och andra indikerar slutmärket på skyddsskivan.

Finns inget märke, eller som en extra skyddsåtgärd, kan du ha ett glas vatten nära till hands för att själv släcka ljuset. Efteråt kan det vara intressant att öppna upp det som finns kvar av ljuset för att se hur mycket vax som kommit ut ur örat.

Var hittar man öronljus?

Du behöver en annan person som hjälp för att hålla i öronljuset.

Öronljus kan du hitta på vissa apotek som även säljer naturprodukter. De finns även på nätet till lägre priser. Var noga med att kontrollera att de är av hög kvalitet, särskilt om de är billiga. Öronljus bör vara tillverkade av 100% naturliga ingredienser, av rent bivax och av tyg som till exempel obehandlad bomull eller linne.

Vissa ljus innehåller även naturliga dofter.

Försiktighetsåtgärder

Det är väldigt viktigt att öronljuset används på rätt sätt.

Vi rekommenderar inte att du använder dig av det om du har:

  • En infektion eller inflammation
  • Spruckna trumhinnor
  • Eventuell allergi eller överkänslighet mot ingredienserna

Öronljus ska aldrig användas istället för av läkare ordinerade behandlingar, endast som komplement. Om du har problem med öronen som inte blir bättre, kontakta omedelbart din läkare.


Samtliga citerade källor har granskats noggrant av vårt team för att säkerställa deras kvalitet, tillförlitlighet, aktualitet och giltighet. Bibliografin för denna artikel ansågs vara tillförlitlig och av akademisk eller vetenskaplig noggrannhet.



Denna text erbjuds endast i informativt syfte och ersätter inte konsultation med en professionell. Vid tveksamheter, rådfråga din specialist.