Hur du förebygger en utåtböjd stortå

En utåtböjd stortå är en av de mest smärtsamma deformiteter som kan uppstå på dina fötter. De uppkommer för det mesta p.g.a. att du inte använder rätt typ av skor, men det kan också vara ett ärftligt problem. I denna artikel kommer vi att ge dig naturliga sätt att förhindra denna ”hallux valgus”, eller utåtböjda stortå. 

En av de snabbaste lösningarna för att förbättra dina fötters tillstånd om de har en utåtböjd stortå är att använda anti-inflammatorisk medicin och smärtstillande för att bli av med smärtan. Du kan även göra en rad terapiövningar som, tillsammans med användningen av vadderade sulor, kan bli en annan effektiv metod för att lindra en del av den smärta du får då dina skor trycks mot dina fötter.

En annan lösning för att förebygga en utåtböjd stortå, som är mycket mer effektiv och föredras av många med denna åkomma, är kirurgi, vilket permanent och säkert tar bort problemet. Det utförs tusentals av dessa operationer varje år. Den mest förekommande görs genom ett mindre snitt och de estetiska resultaten är mer tillfredsställande för både patienter och kirurger.

Hur kan en utåtböjd stortå behandlas?

fötter

Det mest effektiva sättet att förhindra detta smärtsamma fotproblem är genom att ha på dig bekväma skor. Försök att inte använda en häl som är högre än fyra centimeter, eftersom dina tår då trycks fram mot toppen av skon och stortån pressas då mellan skon och dina andra tår, speciellt ifall dina skor har en trång tå. Du bör därför ha på dig skor med en låg häl och en bekväm framsida så att dina tår har rum att röra sig.

Vi rekommenderar att du tänker på vilken typ av skor du använder regelbundet. Om du vill använda högklackat så ha på dig dem så lite som möjligt, inte varje dag! De är dina fötters värsta fiende eftersom de orsakar en utåtböjd stortå, som inte bara är smärtsam utan även påverkar hur dina fötter ser ut. Om de inte behandlas i tid syns de mer för varje dag och smärtan kommer bli värre, vilket påverkar hur fritt dina fötter kan röra sig.

Om du har en utåtböjd stortå eller en sådan har börjat formas bör du uppsöka en läkare eller en fotvårdsspecialist. De ger dig goda råd och kan berätta vilken behandling du bör göra.

MER FÖR DIG