6 problem du får när dina tarmbakterier är utom kontroll
Det finns ett samhälle av mikrober i dina tarmar. Detta är dina tarmbakterier.
De ignoreras ofta, men de spelar en stor roll i matsmältningsprocessen och immunförsvaret.
Hos en hälsosam individ är de fördelaktiga för att reglera matsmältningens pH. De skapar samtidigt en skyddande barriär mot agenter som infekterar och orsakar sjukdomar.
Dåliga matvanor, antibiotika och stress kan dock påverka tarmfloran och sätta din hälsa i farozonen.
Det kan kännas som vanligt till en början, men efter en tid blir problemen kroniska och svårbehandlade.
Det är därför viktigt att man vet vilka symptom man borde hålla utkik efter. Ibland måste man ingripa för att återta kontrollen.
Matsmältningssjukdomar
Eftersom bakterierna lever i tarmarna kan det ibland uppstå obalanser som har negativa konsekvenser.
Det händer när de skadliga mikroorganismerna får en möjlighet att växa för mycket, vilket påverkar de processer som bryter ned mat och absorberar näringsämnen.
Som en konsekvens förekommer en ökad mängd magsyra och gifter. Symptomen blir följande:
- Gaser och uppsvälldhet
- En brännande känsla i magen
- Sura uppstötningar
- Magsår
- Gastrit
- Diarré
- IBS (känslig tarm)
Kognitiva problem
Även om många inte är medvetna om det har tarmarna en nära koppling till hjärnans aktivitet. Obalanser kan därför ha negativa konsekvenser för de kognitiva funktionerna.
Dina tarmbakterier har en hand i produktionen av olika neurotransmittorer. Om floran är obalanserad kan det uppstå minnesproblem och andra problem som påverkar tänkandet.
Näringsbrist
Dina tarmbakterier är viktiga för korrekt syntes av vitaminer. De är också viktiga för syntesen av mineraler och essentiella näringsämnen.
När bakterierna växer för mycket saktar matsmältningsprocessen ner och man får en nedsatt förmåga att bryta ner näringsämnen.
I början är det svårt att märka eftersom kroppen har reserver av näringsämnen. Allteftersom tiden går uppstår dock symptom som indikerar att något har hänt.
Några av de vanligaste bristerna är:
- Vitamin D, K, B7 och B12
- Mineraler som magnesium och kalcium
Hudproblem är ett symptom på dina tarmbakterier är i obalans
Det finns många interna och externa faktorer som kopplas till uppkomsten av hudproblem, och tarmbakterier som är utom kontroll är en av dem. Bakterierna bidrar till rening och upptag av näringsämnen.
Att ha något av följande hudproblem kan peka på att din tarmflora är ur balans:
- Akne
- Psoriasis
- Rosacea
- Eksem
Immunförsvarssjukdomar
Immunförsvarssjukdomar är oftast kroniska. De uppstår när kroppen börjar attackera sig själv för att motverka de agenter som den anser vara farliga.
Det gör det svårt att upptäcka och behandla sjukdomarna eftersom de till en början blandas ihop med andra åkommor.
Även om orsakerna kan variera och bör analyseras av en expert bör du inte vifta bort tanken att det kan vara kopplat till tarmarna.
Bakterieförändringen ökar nämligen inflammation i vävnaden och kan även utveckla fler symptom.
Vissa av dessa immunförsvarssjukdomar är:
- Reumatoid artrit
- IBS
- Typ 1-diabetes
- Celiaki
Kronisk stress
Stress är kopplat till många inre och yttre faktorer.
Även om det går att undvika i vissa situationer kan det även uppstå som en reaktion på obalanser i tarmfloran.
I det fallet förekommer en ökad utsöndring av kortisol, vilket ökar mängden gifter. Det påverkar produktionen av hormoner som är kopplade till välmående.
Många människor upplever symptom på kronisk och återkommande stress, trots åtgärderna de tar för att kontrollera det. Det är ett överväldigande tecken på dålig tarmhälsa.
Identifiera vilken av orsakerna som kan ha påverkat din tarmflora för att förbättra dina vanor och hjälpa tarmhälsan.
En bra kost och att undvika gifter är några enkla saker man kan göra för att undvika obalanser.
Samtliga citerade källor har granskats noggrant av vårt team för att säkerställa deras kvalitet, tillförlitlighet, aktualitet och giltighet. Bibliografin för denna artikel ansågs vara tillförlitlig och av akademisk eller vetenskaplig noggrannhet.
- Eckburg, P. B., Bik, E. M., Bernstein, C. N., Purdom, E., Dethlefsen, L., Sargent, M., … Relman, D. A. (2005). Microbiology: Diversity of the human intestinal microbial flora. Science. https://doi.org/10.1126/science.1110591
- Shanab, A. A., Quera, R. M., & Quigley, E. M. M. (2012). Small Intestinal Bacterial Overgrowth. In Textbook of Clinical Gastroenterology and Hepatology: Second Edition. https://doi.org/10.1002/9781118321386.ch42
- Geuking, M. B., Cahenzli, J., Lawson, M. A. E., Ng, D. C. K., Slack, E., Hapfelmeier, S., … Macpherson, A. J. (2011). Intestinal Bacterial Colonization Induces Mutualistic Regulatory T Cell Responses. Immunity. https://doi.org/10.1016/j.immuni.2011.03.021