Hur bör man reagera vid en otrohet?

Såren från otrohet glöms inte bort med tiden och läker nästan aldrig, men vi förtjänar alla en andra chans. Trots att rädslan alltid kommer finnas där kan vi försöka försonas.
Hur bör man reagera vid en otrohet?
Valeria Sabater

Skriven och verifierad av psykolog Valeria Sabater.

Senaste uppdateringen: 20 januari, 2023

När det kommer till otrohet förloras all oskuld. Vårt förtroende för vår partner bryts och många av våra värderingar går förlorade. Men hur borde man reagera vid en otrohet? Vilket är det bästa alternativet?

Hur otrohet påverkar oss

Otrohet uppdagas ofta när vi minst anar det. Ett meddelande på vår partners mobiltelefon. Ett e-postmeddelande. Ett fotografi eller en otvivelaktig ledtråd om att personen du älskar varit otrogen. Hur bör du reagera vid en otrohet? Psykologer säger att en intressant aspekt hos människor är att vi är besatta av att förstå allt. Vi söker en förklaring som avslöjar varför något hänt.

  • Brist på kärlek
  • Uttråkning
  • Ett slumpmässigt möte
  • Ett karaktärsdrag vi inte visste vår partner hade
  • Brist på mognad hos vår partner
  • Eller till och med att det var vårt fel: brist på uppmärksamhet, för lite tid tillsammans…

En aspekt som förblir tydlig är att ens självförtroende ofta får sig en törn efter otrohet. Vi känner inte bara ilska, smärta och till och med hat för vad som inträffat, utan det är även vanligt att känna sig förödmjukad. Därför riskerar vi även att gå in i depression , men hur bör vi egentligen reagera? Vad skulle vara mest förnuftigt i detta fall?

Vad är den vanliga reaktionen på otrohet?

Hur man väljer att reagera vid en otrohet beror på olika saker

Hur folk väljer att reagera vid en otrohet beror vanligtvis på flera faktorer:

  • Hur länge har otroheten pågått? Var det något plötsligt eller har bedrägeriet pågått under en lång tid?
  • Känner vi oss ansvariga? Har vi försummat vår partner för ofta?
  • Det beror även på hur vi upptäckte otroheten. Fortsätter vår partner att förneka den, eller erkänner denne och ångrar det?
  • Vår egen personlighet fastslår även hur vi reagerar.

Låt oss nu ta en titt på de vanligaste reaktionerna på otrohet:

1. Leta efter någon att beskylla

Detta är en av de vanligaste reaktionerna. I vår strävan att förstå varför blir vi ibland besatta av att hitta någon att skylla på. Vi kan även fokusera allt vårt förakt mot vår partner eller personen som denne varit otrogen med. Att leta efter någon att skylla på hjälper oss ofta att vädra vår ilska, men det måste vara något specifikt. Efter att ha fokuserat skulden kommer vanligtvis separation och i vissa fall förlåtelse.

2. Hämnd

Det finns många som efter en otrohet söker efter sätt att såra sin partner. De kan besluta att separera och avsluta förhållandet, eller att även fortsätta leva tillsammans. Oavsett, kan vissa vilja få hämnd genom att ha ett annat förhållande och leta efter sätt att åsamka partnern samma skada som de själva fått.

3. Förlåtelse

Vi måste vara tydliga – att förlåta är inte samma sak som att försonas. Vi kan fortsätta med förhållandet, men att förlåta är inte att glömma. Ibland tvingas vi återuppbygga förhållanden från en problematisk grund av bitterhet, vilket inte alltid är enkelt.

Det är dock inte omöjligt att vi trots allt uppnår framgång. Om förlåtelse erbjuds för att det finns en verklig och sann ånger hos partnern kan vi acceptera den. Det är dock inte lätt, och vi måste lära oss att leva med en “liten eller stor kronisk smärta.”

4. En ny fas i förhållandet

Det kan komma som en överraskning, men det finns vissa par som efter en otrohet öppnar ett nytt, intensivt kapitel i sitt förhållande. Försoning uppnås och med det en fas av större emotionell och sexuell intensitet. De för samman rädslan av att förlora sin älskade, skammen över att ha varit den som var otrogen och de långa konversationer där viktiga aspekter klargjorts. Det är överraskande, vi vet, men det händer.

5. Definitiv separation

Det är oundvikligt och förståeligt. Otrohet är ett svek av det intimitetsförbund som två personer ingått. Det är ett brott mot våra känslor och en attack mot vårt självförtroende och personliga balans. Inte alla kan ge förlåtelse, och alla personer förtjänar den inte. Oftast leder otrohet till förstörda förhållanden.

Men hur bör man bäst reagera vid en otrohet?

Ta ett beslut som ger dig känslomässig balans och fridfullhet.

Det finns inget alternativ som är bäst eller sämst när man bestämmer hur man ska reagera vid en otrohet. Det bästa alternativet är ett som ger oss känslomässig balans och fridfullhet. Såren från otrohet glöms inte bort med tiden och läker nästan aldrig. Vi kan försöka oss på försoning, men rädslan kommer alltid att finnas där. Förlåtelse är alltid terapeutisk, vi vet det, men ibland är det inte för alla. Det som är viktigast är ett hälsosamt uppbrott och din egen återhämtning.

Om du dock anser att sveket var en engångsföreteelse och du tror att det inte kommer att hända igen kan du överväga förlåtelse. Alla förtjänar en andra chans, men den andra personen måste arbeta hårt och bevisa sig värdig din kärlek samtidigt som de uppvisar genuin ånger.

Förlåt om du kan och om du tror att du kan fortsätta med förhållandet. Om ditt självförtroende dock ligger krossat i bitar och du känner att ditt hjärta brustit är det dags att gå vidare; avsluta förhållandet med den som sårat dig. Det är dags att återhämta sig, att ställa sig upp och blicka mot horisonten.


Samtliga citerade källor har granskats noggrant av vårt team för att säkerställa deras kvalitet, tillförlitlighet, aktualitet och giltighet. Bibliografin för denna artikel ansågs vara tillförlitlig och av akademisk eller vetenskaplig noggrannhet.


  • Beltrán-Morillas, A. M., Valor-Segura, I., & Expósito, F. (2019). Unforgiveness Motivations in Romantic Relationships Experiencing Infidelity: Negative Affect and Anxious Attachment to the Partner as Predictors. Frontiers in Psychology, 10, 434. https://doi.org/10.3389/fpsyg.2019.00434
  • Braithwaite, S. R., Selby, E. A., & Fincham, F. D. (2011). Forgiveness and relationship satisfaction: Mediating mechanisms. Journal of Family Psychology, 25(4), 551–559. https://doi.org/10.1037/a0024526
  • Knopp, K., Scott, S., Ritchie, L., Rhoades, G. K., Markman, H. J., & Stanley, S. M. (2017). Once a Cheater, Always a Cheater? Serial Infidelity Across Subsequent Relationships. Archives of Sexual Behavior, 46(8), 2301–2311. https://doi.org/10.1007/s10508-017-1018-1
  • Lichtenfeld, S., Buechner, V. L., Maier, M. A., & Fernández-Capo, M. (2015). Forgive and Forget: Differences between Decisional and Emotional Forgiveness. PLoS One, 10(5), e0125561. https://doi.org/10.1371/journal.pone.0125561
  • McDaniel, B. T., Drouin, M., & Cravens, J. D. (2017). Do you have anything to hide? Infidelity-related behaviors on social media sites and marital satisfaction. Computers in Human Behavior, 66, 88–95. https://doi.org/10.1016/j.chb.2016.09.031
  • Nagurney, A., & Thornton. (2011). What is infidelity? Perceptions based on biological sex and personality. Psychology Research and Behavior Management, 4, 51-58. https://doi.org/10.2147/prbm.s16876

Denna text erbjuds endast i informativt syfte och ersätter inte konsultation med en professionell. Vid tveksamheter, rådfråga din specialist.