Naturliga behandlingar mot halsont

Naturliga behandlingar mot halsont

Senaste uppdateringen: 23 april, 2019

Halsont är väldigt besvärligt och gör det svårt att tänka på något annat. Din allmänna hälsa förvärras när du känner en stickande smärta när du sväljer saliv eller mat, eller till och med när du andas. Denna smärta kan vara början på en förkylning. För snabb och effektiv lindring, ha följande naturliga behandlingar mot halsont i åtanke.

Vilka naturliga behandlingar mot halsont rekommenderar vi?

Ingredienserna är alla väldigt lätta att hitta och du har förmodligen flera av dem i ditt skafferi eller kylskåp. Om inte så hittar du dem enkelt i livsmedels- och hälsokostbutiker.

Kajennpeppar

Gurgla en blandning av 1/8 tesked av detta med 1 dl varmt vatten några gånger om dagen. Var försiktig med mängden kajennpeppar du använder då det är väldigt starkt.

Salt

Salt

Ha i en tesked bordssalt i 2 ½ dl varmt vatten och gurgla detta ungefär en gång i timmen.

Äppelcidervinäger

Blanda två teskedar av detta i 2 ½ dl varmt vatten. Låt det svalna en stund (bara så att du kan hantera det) och gurgla varje timme.

Ingefärste

Ingefära

Det måste vara färskt och malt för att ha någon effekt. Ha i 3 teskedar ingefära för varje 2 ½ dl kokande vatten. Låt det svalna i 5 minuter och tillsätt en tesked honung.

Timjante

Du kommer behandla halsont på bara några minuter med denna tillsats. Förbered det med en tesked torkad timjan per 2 ½ dl kokande vatten. Sila det, låt svalna en stund, och gurgla.

Honungs- och citronte

Honung är en av många bra behandlingar för halsont

Detta är en av de mest populära av våra rekommenderade behandlingar mot halsont och den är väldigt lätt att bereda. Det behövs bara två teskedar honung och en tesked citronjuice per 2 ½ dl varmt vatten.

Låt det svalna en stund och drick det lite i taget. Det lindrar din hals på en gång.

Lakritsrotste

Gör denna tillsats på en eller två lakritsrötter per 2 ½ dl vatten och smutta på det. En annan idé är att göra tepåsar med lakrits eller till och med tugga på lite så att det blandas med din saliv. Detta kommer lindra din hals.

Var väldigt försiktig när du använder det eftersom det ökar blodtrycket om du får i dig för mycket. Det rekommenderas inte för gravida kvinnor eller de som lider av högt blodtryck.

Kryddnejlika

Kryddnejlika behandlar halsont

Du kan tugga på några kryddnejlikeblad för att lindra smärtan när du sväljer. Du kan också gurgla det eftersom det bekämpar infektioner (nästan alla typer). De säljer det i små påsar i hälsokostbutiker.

Bakpulver och salt

Bakpulver

Blanda en halv tesked bakpulver med en halv tesked salt i 1 dl varmt vatten. Gurgla detta några gånger om dagen.

Kamomillte

Utöver andra egenskaper kan detta te lindra halsont. Det hjälper även för att få dig avslappnad, lindrar magont och hjälper dig att bli varm under kyliga dagar. Och dess smak är smarrig.

Väteperoxid

För att bekämpa halsinfektioner, gurgla (3%) väteperoxid. Om du tycker att det smakar illa kan du späda ut det med lika mycket vatten.

Andra behandlingar mot halsont

  • Koka tre citronblad per 2 ½ dl vatten i 10 minuter. Sänk värmen och lägg i en tesked honung. Drick det väldigt sakta innan det blir kallt. Du kan även gurgla citronjuice blandat med vatten eller honung fem gånger om dagen.
  • En tesked torkade kamomillblad och 5 dl kokat vatten. Låt det koka i fem minuter och blöt en trasa eller tygbit med det. Vrid ur den väl och lägg den runt halsen tills den blir kall. Upprepa detta några gånger om dagen.
  • Gör en shake med en tesked ren honung, 2 ½ dl granatäpplen, 2 ½ dl lightyoghurt, 1 dl blåbär och 3 dl skivad banan. Mixa alla ingredienser tills du får en välblandad shake och drick det två gånger om dagen.
  • Ha i en skvätt whisky i 2 ½ dl varmt vatten och gurgla det när du behöver.
  • Skär en lök och lägg den i en halv liter vatten. Lägg till tre teskedar socker och låt det stå i 12 timmar. Drick 2 ½ dl varannan timme tills din hals inte längre gör ont.
  • Gör en juice på 2 morötter, 4 selleristjälkar, en vitlöksklyfta och 1/4 fänkål. Blanda väl och drick det två gånger om dagen.
  • Koka 25 gram jordgubbar, 7 dl vatten och 30 gram jordgubbsblad i 15 minuter. Lägg i en tesked honung. Sila och häll allt i en flaska med lock i kylskåpet. Gurgla det var 45:e minut.
Detta kanske intresserar dig
Lindra ont i halsen med dessa 7 kurer
Steg för Hälsa
Läs det Steg för Hälsa
Lindra ont i halsen med dessa 7 kurer

Halsont kan man få både på sommaren och vintern. Därför kan det vara bra att känna till några kurer som kan lindra ont i halsen.