Jordgubbsmousse på mandelmjölk utan socker & mjölk

Även om den här jordgubbsmoussen med mandelmjölk inte innehåller socker eller mejeriprodukter är det en dessert med en trevlig textur som får sin naturliga sötma från jordgubbar som vid behov kan kompletteras med stevia.
Jordgubbsmousse på mandelmjölk utan socker & mjölk

Senaste uppdateringen: 13 januari, 2019

Här får du tips på en god jordgubbsmousse. De senaste mattrenderna är att kombinera goda smaker med en balanserad kost så att hälsa och nöje går hand i hand. Därför kommer det alltid nya och beprövade recept med hälsosamma fetter utan socker, mjöl eller mejeriprodukter.

I den här artikeln får du ett enkelt recept på en socker- och mejerifri jordgubbsmousse med mandelmjölk som är god och lättsmält. Du kommer älska den!

En mejerifri mousse

Recept på mousse innehåller ofta grädde, men det finns alternativ för de som är laktosintoleranta, för de som försöker hålla ned på fettintaget eller för de som försöker minska på sitt sockerintag. I det här receptet ersätter vi mejeriprodukter med mandelmjölk. Det är en mjuk, krämig och mycket näringsrik produkt. Du kan köpa mandelmjölken färdig eller tillverka den hemma.

desserttallrik

Sockerfria desserter

Problemet med de flesta desserter är att de innehåller alltför mycket socker.

Vitt socker anses vara en mycket farlig produkt för hälsan. Som tur är finns det idag många alternativ till vitt socker, som:

  • Rörsocker
  • Stevia
  • Honung
  • Agavesirap
  • Lönnsirap
  • Kokossocker

Fördelar med den här desserten

Jordgubbar

jordgubbar med sylt

Jordgubbar är bra i hälsosam kost eftersom de har lågt sockerinnehåll, få kalorier och är fettsnåla. De har också vätskedrivande egenskaper som motverkar vätskeupptagningen som leder till svullnad och viktökning. De är även rika i C-vitamin, folsyra, mangan, jod och kalium.

Tack vare näringsvärdet kan ett regelbundet intag av jordgubbar bidra till att förbättra kolesterolnivån i blodet, skydda mot osteoporos, hindra förstoppning och till och med förbättra synen.

Mandlar

Sötmandel ger god smak

Mandel är en nöt som är bra för alla åldrar att äta. De innehåller mängder av näringsämnen, protein, hälsosamma fetter och fiber. Även om de innehåller många kalorier ger de också massvis med energi. De påverkar inte vikten om du äter dem med måtta (en näve om dagen).

Mandlar är också rika på E-vitamin – en kraftfull antioxidant som skyddar mot åldrande lika mycket på insidan som på utsidan. Tack vare mandel slipper vi använda mejeriprodukter i det här receptet. Det är mandel som ger vår mousse sin krämighet.

Jordgubbsmousse med mandelmjölk

Så här kommer då receptet på denna delikata och hälsosamma jordgubbsmousse med mandelmjölk:

Ingredienser

  • 150 g mandlar
  • 3 äggvitor
  • 2 dl vatten
  • 30 ml flytande stevia
  • 500 g jordgubbar

OBS: Vi rekommenderar att du använder ekologiska jordgubbar eftersom andra inte har odlats på ett naturligt sätt och ofta innehåller mängder av bekämpningsmedel. Bekämpningsmedel kan ta sig igenom bärens ytterlager genom de fina yttre porerna.

Gör så här

  1. En timme innan du börjar göra resten av receptet ska du lägga mandlarna i blöt för att aktivera dem. Då blir de lättare att smälta och enklare att tillaga.
  2. Separera äggvitorna från gulorna och vispa vitorna tills du har ett hårt skum. Ställ åt sidan till senare.
  3. Mixa de blötlagda mandlarna med vattnet i minst en minut tills du får en ganska tjock kräm.
  4. Tillsätt sedan stevia och jordgubbar och fortsätt mixa. Nu kan du smaka av och se om du behöver tillsätta mer stevia. Det beror på hur sött du vill ha det och hur söta bären är.
  5. Tillsätt äggvitan lite i taget i blandningen så att du inte förlorar volymen äggvitorna ger.
  6. Häll moussen i koppar eller skålar, täck över och ställ in dem i kylen.
  7. Om du vill ha rätt textur ska moussen stå i 24 timmar innan du äter den.

7


Samtliga citerade källor har granskats noggrant av vårt team för att säkerställa deras kvalitet, tillförlitlighet, aktualitet och giltighet. Bibliografin för denna artikel ansågs vara tillförlitlig och av akademisk eller vetenskaplig noggrannhet.


  • Chandler, C. K., Folta, K., Dale, A., Whitaker, V. M., & Herrington, M. (2012). Strawberry. In Fruit Breeding. https://doi.org/10.1007/978-1-4419-0763-9_9
  • Rodriguez Furlán, L. T., & Campderrós, M. E. (2017). The combined effects of Stevia and sucralose as sugar substitute and inulin as fat mimetic on the physicochemical properties of sugar-free reduced-fat dairy dessert. International Journal of Gastronomy and Food Science. https://doi.org/10.1016/j.ijgfs.2017.09.002

Denna text erbjuds endast i informativt syfte och ersätter inte konsultation med en professionell. Vid tveksamheter, rådfråga din specialist.