Hur man förebygger jästinfektioner

Uppskattningsvis 75% av alla kvinnor har drabbats av eller kommer drabbas av en jästinfektion under sin livstid. Lär dig mer om detta vanliga tillstånd, hur man förebygger det och hur man behandlar det.
Hur man förebygger jästinfektioner

Senaste uppdateringen: 25 maj, 2022

Jästinfektioner orsakas av jästtypen Candida och är vanligare än du kanske tror.

I den här artikeln ska vi berätta för dig hur man förebygger och behandlar jästinfektioner.

Vad du behöver veta om jästinfektioner

klada-i-underlivet

När Candida växer bortom vår kontroll i kroppen kan den ge oss sjukdomar. En av dessa är den vaginala jästinfektionen. Men jästen kan även orsaka problem i andningssystemet, huden och gastrointestinala sjukdomar.

Först och främst ska du veta att svampen lever inom dig. Den påverkar dig inte alls om den hålls i schack.

När du märker symptomen på en jästinfektion ska du inte bara bevaka dina symptom, utan även tala med din gynekolog.

Symptomen är:

  • Klåda eller irritation
  • Sår (för att du kliar)
  • Smärta, inflammation och rodnad
  • Tjocka, vita, vaginala flytningar
  • Sveda vid urinering
  • Smärta under eller efter sexuellt umgänge
  • Dålig lukt

Jästinfektioner är ett väldigt vanligt problem för kvinnor. Med det sagt behöver du inte oroa dig alltför mycket första gången du får en.

Uppskattningsvis 75% av alla kvinnor över 15 år har drabbats eller kommer drabbas av en jästinfektion under sin livstid.

Men symptomen kan vara jobbiga och till och med smärtsamma. Om du drabbas ska du vara uppmärksam på symptomen om de kommer tillbaka.

Det finns vissa perioder och tillstånd under vilka du löper högre risk att drabbas. Dessa inkluderar:

  • Graviditet
  • Diabetes
  • Behandlingar med antibiotika eller kortikosteroider
  • Problem med immunförsvaret
  • Hormonförändringar

Hur kan man förebygga jästinfektioner?

Att behandla infektionen kan kräva läkemedel och tid.

“Att förebygga det är bättre än att behandla det”, som man brukar säga, och det gäller även jästinfektioner. Här kommer några hjälpsamma dagliga vanor för att undvika tillväxt av Candida i din kropp.

1. Var försiktig med läkemedlen du tar

Vissa sjukdomar kräver att du tar antibiotika. Om du behöver ta antibiotika ska du tala med din läkare för att ta reda på vilka bieffekterna är för medicinen du tar. Många antibiotika förstör goda bakterier. Det inkluderar de som håller Candida och andra svampar i schack.

Fråga din läkare om det finns andra läkemedel du kan ta för att behandla ditt problem. Om det finns det kan du prova ett som inte skadar de goda bakterierna i din kropp.

Om inte bör du överväga att ta probiotika för att balansera de hälsosamma bakterierna.

2. Ha god intimhygien

Det är ett väldigt viktigt steg för att undvika jästinfektioner. Det är en god idé att använda en vit eller neutral tvål och undvika parfymerade eller sura tvålar. Du bör heller inte ta bubbelbad, och kom ihåg att rengöra området efter sex.

Ha också god hygien varje gång du går på toaletten. För att undvika spridning av bakterier från rektum till vagina ska du alltid torka framifrån och bak.

3. Byt bindor och tamponger

tampong

Du måste vara speciellt försiktig med din personliga hygien under menstruationen.

Undvik att använda samma binda eller tampong i flera timmar. Byt den varje gång du använder toaletten.

4. Använd rena handdukar

Badhanddukar uppmuntrar också tillväxten hos jästinfektioner. Om du inte byter dem regelbundet blir de fuktiga och smutsiga.

Vi rekommenderar att du byter handdukar varje eller varannan dag.

5. Använd underkläder i bomull

Vissa syntetiska material, såsom spandex, ökar perspirationen i området runt genitalierna. Det kan hjälpa bakterier och svamp att växa lättare.

Det är alltid bättre att bära underkläder i naturlig bomull. De ska heller inte vara för tajta. Det möjliggör bra luftflöde och torkar eventuell fukt.

Samma sak kan sägas för byxor. Tajta byxor hjälper inte med borttagningen av svett. De ökar dessutom temperaturen. Det ökar i sin tur spridningen av Candida.

6. Kontrollera dina blodsockernivåer

typ-2-diabetes

Det finns ett långt gånget förhållande mellan diabetes och jästinfektioner. När dina blodsockernivåer är obalanserade kan jästen i kroppen växa snabbare. Samtidigt löper du högre risk att drabbas av en infektion.

Naturliga kurer för jästinfektioner

Om du lider av en jästinfektion av typen Candida ska du komma ihåg att följa alla tipsen ovan för att förebygga att infektionen återvänder.

Samtidigt kommer här några huskurer som kan hjälpa dig bekämpa infektionen:

Yoghurt

Att äta yoghurt är bra för dig. Probiotika hjälper dig nämligen att bekämpa flera olika svampsorter. Vissa kvinnor applicerar till och med yoghurt på de drabbade områdena ytligt.

Väteperoxid

Väteperoxid har förmågan att läka sår, vilket gör det användbart om du har sår från allt kliande. Det kan även behandla andra sår eller vävnadsskador som orsakats av jästinfektioner.

Applicera 3% väteperoxid på det med en bomullstuss. Om du vill ha något mer skonsamt kan du blanda det med lika delar vatten.

Naturliga örter

naturliga-orter

Det finns framförallt två teer du borde dricka för att bekämpa problemet: solhatt och vallört. Den första har förmågan att stärka ditt immunförsvar. Den andra lindrar svidande och klåda.

Du kan dricka dem varje dag som infektionen varar.

Eteriska oljor

Du kan även använda de två rekommenderade eteriska oljorna: tea tree-olja och kokosolja. Glöm inte att späda ut dem i vatten innan användning. Du kan även använda en lenare olja, såsom mandelolja eller olivolja, för att späda ut dem.

De är utmärkta för att bekämpa vaginala jästinfektioner. Efter ett bad använder du en bomullstuss för att applicera oljan. Se till att skölja efteråt.

Spara

Spara


Samtliga citerade källor har granskats noggrant av vårt team för att säkerställa deras kvalitet, tillförlitlighet, aktualitet och giltighet. Bibliografin för denna artikel ansågs vara tillförlitlig och av akademisk eller vetenskaplig noggrannhet.


  • Spampinato, Claudia and Darío Leonardi. “Candida infections, causes, targets, and resistance mechanisms: traditional and alternative antifungal agents” BioMed research international vol. 2013 (2013): 204237.


Denna text erbjuds endast i informativt syfte och ersätter inte konsultation med en professionell. Vid tveksamheter, rådfråga din specialist.